blisko, to chyba bardziej działa na zasadzie uznania długu przez dłużnika ale firmy windykacyjne próbują odzyskiwać też należności przedawnione, to raczej standard
Dnia 2024-12-21 o godz. 18:55 ~39piotr napisał(a): > A czy nie jest tak, by uniknąć przedawnienia długu nalezy doręczyć wezwanie do zapłaty, które skutecznie przedłuża "ważność" tegoż długu?
hehehehe xD nie kolego, wysłanie listu, telefon czy nawet wręczenie do łapy wezwania do zapłaty niczego nie "przedłuża". mówiąc właściwym językiem - nie przerywa biegu przedawnienia. przeczytaj sobie art. 123 kc. przerwać bieg przedawnienia można np. poprzez: - wniesienie powództwa do sądu - skeirowanie do sądu zawezwania do próby ugodowej - podpisanie ugody - uznanie długu przez dłużnika
Aleś walnął. Płatność za fakturę przedawnia się po 2 latach, jeśli nie wyślesz w przeciągu tego czasu wezwania sądowego do zapłaty. Tyle to nawet ja wiem beż tego artykułu. I nie dotyczy to długów będących w egzekucji.
Dnia 2024-12-21 o godz. 22:29 ~Mathiew napisał(a): > Aleś walnął. Płatność za fakturę przedawnia się po 2 latach, jeśli nie wyślesz w przeciągu tego czasu wezwania sądowego do zapłaty. Tyle to nawet ja wiem beż tego artykułu. I nie dotyczy to długów będących w egzekucji.
a co to jest sądowe wezwanie do zapłaty? :) jak masz na myśli przedsądowe wezwanie do zapłaty, które sam sobie piszesz i wysyłasz - to jakie wezwania możesz sobie wysyłać nawet codziennie, a na bieg terminu przedawnienia nie ma to ŻADNEGO wpływu. przerwanie biegu terminu przedawnienia określa art. 123 kc. wnosisz pozew do sądu, kierujesz do sądu zawezwanie do próby ugodowej albo dłużnik podpisuje ci ugodę bądź w inny dorozumiany sposób uznaje roszczenie.
w przypadku długu w egzekucji, to już bieg terminu został wcześniej przerwany wniesieniem pozwu (bo żeby był w egzekucji czyli u komornika, to musiał być pozew, wyrok, uprawomocnienie i klauzula wykonalności). przedawnienie dotyczy również długu w egzekucji, ale to już inna historia i terminy.
przecież ten artykuł nie ma nic wspólnego z portfelami getback. artykuł dotyczy faktur z 2022 roku, a getback posiada portfele z kredytów (głównie), które najmłodsze są z 2015 roku - czyli w sumie to już 3 razy zdążyły się przedawnić :) poza tym getback posiada jakieś portfele telekomunikacyjne (najmłodsze z 2014 roku czyli 10 lat i starsze) oraz portfele z kar za brak biletu - te mają ok. 20 lat i więcej xD
Napisałeś to bardzo ładnie, tyle że na koniec wyszło na to samo co ja pisałem:) , ale ok , mnie się nie chciało pytać Wujka G i pisać dokładnie.
Nie mniej większość portfela Getback została zakupiona przed zmiana polegającą na przedawnieniu wierzytelności. To akurat można sprawdzić u wujka G.
Dnia 2024-12-22 o godz. 18:45 ~Mathiew napisał(a): > https://www.bankier.pl/wiadomosc/Weszly-w-zycie-przepisy-skracajace-termin-przedawnienia-roszczen-4139240.html > > > > To jest tylko ułamek sprawy.
jakiej niby sprawy? nowelizacja dała getbackowi (i innym windykacjom) kilka miesięcy więcej na złożenie pozwu, bo wydłuży←ł się terminy przedawneinia, a jednocześnie ich konkretnie udupiła gdyż przedawnionego roszczenia już nie wyślą do sądu. przed nowelizacją wysyłali i liczyli że frajer nie podniesie zarzutu przedawnienia (w wielu przypadkach dobrze liczyli), teraz sąd z automatu bada przedawnienie. tak to wygląda od strony prawnej.
Dnia 2024-12-22 o godz. 18:36 ~Mathiew napisał(a): > Napisałeś to bardzo ładnie, tyle że na koniec wyszło na to samo co ja pisałem:) , ale ok , mnie się nie chciało pytać Wujka G i pisać dokładnie. > > Nie mniej większość portfela Getback została zakupiona przed zmiana polegającą na przedawnieniu wierzytelności. To akurat można sprawdzić u wujka G.
co wyszło na to samo? to tobie się tak wydaje kolego drogi. piszesz o jakimś wezwaniu sądowym - a takie coś nie istnieje. getback ostatnie zakupy zrobił w 2017 więc nie większość, a wszystkie portfele ma kupione przed nowelizacją. tyle że nowelizacja w żaden sposób nie wpłynęła na te portfele. ba, nawet dała szansę getbackowi wydlużając o kilka miesięcy terminy przedawnień. i co? i nic, nic z tym nie zrobili bo nie mieli pieniędzy nawet na znaczki żeby pozwy do sądu powysyłać :)
MARIAN ZAWSZE ZADAJE CI DWA PYTANIA NA KTÓRE NIE UMIESZ ODPOWIEDZIEĆ ; DLACZEGO QUERCUS NIE SPRZEDAŁ AKCJI ? ZAWSZE SIEDZISZ NA TAKIEJ ZŁEJ SPÓŁCE CZY TYLKO TUTAJ ?