Szyszko pewnie nie chce realizować rozkazów Orlenu, a ten takiego strumienia kasy, która zaczyna płynąć na energetykę nie odpuści.
Pytanie jest już tylko jedno. Cena.
Orlen wchłonie resztę, więc w styczniu wezwanie do sprzedaży akcji, wejście funduszu też nie jest bez przyczyny. Fundusze wchodzą, gdy mają możliwość wyjścia oraz kilkukrotnego zarobku (min x 2), czyli 20-30 zł
Ciekawa teoria a propos funduszy - to powiedz Lechu ile te fundusze zarobiły na JSW, PKP, Enei, PGE, Tauronie i wcześniej na Enerdze i pewnie jeszcze paru innych spółkach...
(....)Fundusze wchodzą, gdy mają możliwość wyjścia (...) -to oczywista oczywistość,dodam jeszcze,że takiej spólce jak Orlen nikt instytucjonalny nie odważy się wejść na jego "teren łowiecki"bez akceptacji/przyzwolenia Orlenu,więc skoro tfi się pojawiło w akcjonariacie Energi ze średnią w okolicach 13-tu to nie po to by stracić
~darek - taaa, a fundusze, które są w samym Orlenie też musiały dostać zgodę Orlenu albo SP, żeby w nie wejść... A pokaż mi, który fundusz (inwestor) wchodzie jakąkolwiek spółkę, żeby strać? A jednak tracą - zwłaszcza na energettykach. Ty to jesteś takie starożytne naczynie do noszenia wody...
fundusz tfi Esaliens jest polskim prywatnym projektem załozonym przez polskich inwestorow To ze wszedł w akcje energa moze byc bardziej furtka dla wyjscia starego układu a wiec tranzakcja dogadaną Fundusz pokazał sie w akcjonariacie choc nie musiał tego robic -moze to byla zacheta dla innych funduszy bo parzacych akcji do odebrania sa miliony
GG jest za słaba, stworzyła kiepskie warunki umowy. Uczestnicy posiadają około 5 mln akcji. Nawet jeśli dwie grupy tj. tfi i GG będą dogadywać się z orlenem to zapraszam po drobne 6 mln sztuk akcji na rynek.
Czyli jak drugie półrocze to fafara dal zgodę na wejście Funduszu do akcjonariatu więc to on należy to tej grupy "mafijnej: bo w normalnym Państwie nie trzeba miej zgody aby kupić akcje
Dnia 2024-12-22 o godz. 22:48 ~Oko napisał(a): > Ciekawa teoria a propos funduszy - to powiedz Lechu ile te fundusze zarobiły na JSW, PKP, Enei, PGE, Tauronie i wcześniej na Enerdze i pewnie jeszcze paru innych spółkach...
To nie moja teoria, tak uczą na uniwersytetach - fundusze z założenia wchodzą, gdy są przesłanki do kilkukrotnego pomnożenia kapitału, a że nieraz się im nie udaje to już inna sprawa.
Dnia 2024-12-23 o godz. 12:55 ~Pepe napisał(a): > Chyba jako inwestor giełdowy potrafisz policzyć dareczku kiedy ostatni dzień optymalizacji podatkowej
wiesz pepciu,już tak mam,że się cieszę gdy mam do zapłaty podatek bo to znaczy ,ze zarobiłem, więc końcowe terminy do optymalizacji podatkowych średnio mnie interesują;-)
jeśli chodzi o pojawienie sie funduszu w akcjonariacie to sprawa wydaje sie prosta - skoro fundusze mają ekspozycję na dane sektory jak np energetyka i ktoś miał do wybory akcje spółek które będą robiły odpisy na wyłączane moce węglowe jak PGE ENEA czy Tauron a zielone spółki jak PEP czy Energa to oczywistym wyborem powinna być Energa z jej niską wyceną perspektywami rozwoju i posiadanym majątkiem chociażby w zakresie sieci dystrybucyjnej z której płynął i będą płynąć grube miliardy - takie TFI mają swoje działy analityków którzy są w stanie oszacować wartość firmy a rosnące stawki w dystrybucji plus potrojenie mocy wytwórczych w Enerdze w 2026 roku po uruchomieniu CCTG może mieć odzwierciedlenie w prowadzonych zakupach funduszu- a my będziemy mieli dodatkowy argument do Gry z Orlenem
Dnia 2024-12-23 o godz. 12:25 ~Openerem napisał(a): > jeśli chodzi o pojawienie sie funduszu w akcjonariacie to sprawa wydaje sie prosta - skoro fundusze mają ekspozycję na dane sektory jak np energetyka i ktoś miał do wybory akcje spółek które będą robiły odpisy na wyłączane moce węglowe jak PGE ENEA czy Tauron a zielone spółki jak PEP czy Energa to oczywistym wyborem powinna być Energa z jej niską wyceną perspektywami rozwoju i posiadanym majątkiem chociażby w zakresie sieci dystrybucyjnej z której płynął i będą płynąć grube miliardy - takie TFI mają swoje działy analityków którzy są w stanie oszacować wartość firmy a rosnące stawki w dystrybucji plus potrojenie mocy wytwórczych w Enerdze w 2026 roku po uruchomieniu CCTG może mieć odzwierciedlenie w prowadzonych zakupach funduszu- a my będziemy mieli dodatkowy argument do Gry z Orlenem
W takim przypadku tych funduszy byłoby bez liku. Jeden wszedł - wydał symboliczne, jak na fundusz, 10 mln zł - bo pewnie wie co się kroli. Potwierdza to tezę państwa z dykty i kartonu...
Brawo Lechu - zaorałeś Openerem, który sam sobie zaprzeczył pisząc, że dlatego w Energę weszło jedno TFI bo to taka dobra firma energetyczna, lepsza niż każda inna SP, gdzie funduszy jest masa...