a po co ma rozdawać prąd. Prąd zostal dla IND zablokowany na poziomie 500 zł /KWh, na giełdzie od jakiegoś czasu cena spadła poniżej tego poziomu, cały przyszły rok można dziś brać i kontraktwać grubo poniżej 500. Pogoniliśmy PIS, skończyło się eldorado naciągania na wysokie ceny prądu i gazu.
Coś jest na rzeczy. Największa spółka energetyczna PGE o największej kapitalizacji i udział SP też największy . A spada najszybciej i najwięcej jak energetyki rosną to PGE rośnie dużo mniej. No i PGE na największe zyski i będzie miało atom. Mi to wygląda że będzie wezwanie.
że co, jak, jakie wezwanie, na co? kto i kogo będzie wzywał? czy Ty masz rozum, widziałeś rozkład akcjonariatu, wiesz jakie sa warunki wezwania? jeeeezu
SP - 60%, instytucjonali - 20%, drobni - 20% jest to po prostu fizycznie niemożliwe aby jakiekolwiek wezwanie miało miejsce, nie wyobrażam sobie nawet przez kogo i po co? udział instytucjonalnych praktycznie się nie zmienia, jeden sprzeda a drugi odkupi i tak w kółko
Wezwanie dobrowolne - wezwanie dobrowolne może obejmować jedynie wszystkie pozostałe akcje, czyli musi dawać możliwość zbycia akcji wszystkim innym akcjonariuszom, tj. SP + instytucjonalni Wezwanie obowiązkowe - po przekroczeniu 50% ogólnej liczby głosów spółki
Oficjalnie SP posiada 60% akcji PGE. Ale niewiadomo ile akcji jest w posiadaniu PZU, PKO, OFE i innych instytucji gdzie SP ma większościowy udział. Aby zmienić status spółki jest potrzeba posiadania 75% akcji. Kilka lat temu taka zmiana nastąpiła więc już wtedy SP tyle posiadał.
Wezwanie może zrobić każda spółka.
Kilka lat temu takie wezanie na Polenergię ogłosił PGE choć nie posiadał znacznej ilości akcji. Inną sprawą jest to czy na takie wezwanie ktoś odpowie a jeszcze inną jest przymusowa sprzedaż.
Przymusowy wykup akcji to procedura umożliwiająca akcjonariuszowi, który osiągnął lub przekroczył 95% ogólnej liczby głosów w spółce publicznej, żądanie od pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich przez nich posiadanych akcji
Ja bym tak zrobił dla tego tu siedzę bez grosza właśnie takim myśleniem i przeliczaniem akcji zmarnowałem rok obawiam się że tamte będą jeszcze droższe a tu będzie hamulcowy dopóki nie oddamy im akcji do 7 zł a potem będzie 2 tygodnie i po zawodach nagle 12 zł wszyscy zdziwieni i pojedzie na 14 ulica powie miałem oddałem po 7 albo 8 chyba otomtu chodzi.