• Czy tylko ja to widzę czy wy też. Autor: ~Mirek [37.31.150.*]
    Od kąd PGE zanurkowało co dziennie kilka razy na TVN wyświetla się piękna reklama spółki dzięki niej zawdzieczamy ciepło, jeżdżą pociągi jestem dymny i czuje się bezpiecznie mieć taki walor w portfelu poniekąd czy oni reklamą chcą dźwignąć cenę akcji naprawdę cena jest śmieszna jeszcze rok temu albo dwa jak ktoś powiedział by mi że końcówka roku 2024 przy wig 20. 2200 pkt będzie po 6 zł położył bym rękę na pień do ucięcia. Piszę lewą prawa uje ..na sory za błędy Pozdro miłej niedzieli.
  • Re: Czy tylko ja to widzę czy wy też. Autor: ~Fryc [141.0.13.*]
    Świr szykuje podmianke jak się uda PGE 12,19 zł jazda już od poniedziałku ,***** *** w szeregi i onuce .
  • Re: Czy tylko ja to widzę czy wy też. Autor: ~Mirek [37.31.150.*]
    Może I tak byśmy na tym skożystali kasa potrzebna niech rośnie blokować akcje I lecimy.
  • Re: Czy tylko ja to widzę czy wy też. już w środę Autor: ~axa [5.173.73.*]
    Czasowe przedłużenie wsparcia w postaci rynku mocy dla źródeł energii elektrycznej niespełniających norm emisji CO2 z europejskich regulacji przewiduje projekt zmiany ustawy o rynku mocy, którym w środę ma się zająć rząd.

Zgodnie z Oceną Skutków Regulacji, szacowane koszty proponowanych rozwiązań to 563 mln zł za II półrocze 2025 r., 3,33 mld zł w 2026 r., 2,80 mld zł w 2027 r. i 2,59 mld zł w 2028 r. Ponoszony przez odbiorców całkowity koszt rynku mocy w latach 2025-2028 ma wynosić 8,5-9 mld zł - oszacowano w OSR.

Zgodnie z ustawą moc jest towarem, który można kupować i sprzedawać. Jednostki - wyłaniane podczas aukcji do pełnienia tzw. obowiązku mocowego, polegającego na gotowości do dostarczania mocy elektrycznej do systemu oraz zobowiązaniu do faktycznej dostawy mocy w okresie zagrożenia - są za to wynagradzane. Rynek mocy działa od początku 2021 r. W celu pokrycia jego kosztów odbiorcy energii elektrycznej ponoszą dodatkowe opłaty.
    W projekcie proponuje się przedłużenie wsparcia w postaci rynku mocy dla niespełniających norm jednostek wytwórczych do końca 208 r., w postaci czterech dodatkowych aukcji rynku mocy: na drugie półrocze 2025 r. oraz na lata dostaw 2026, 2027 i 2028. Aukcje te mają być przeprowadzone w wypadku, gdy po rozstrzygnięciu normalnych aukcji rynku mocy zidentyfikowany zostanie problem z wystarczalnością zasobów wytwórczych, co zostanie potwierdzone w procedurze krajowej oceny wystarczalności zasobów.

Zgodnie z europejskimi regulacjami, od połowy 2025 r. prawo do wsparcia w postaci rynku mocy tracą jednostki wytwórcze o emisji powyżej 550 kg CO2 na MWh. Rząd powołuje się jednak na możliwość czasowego i warunkowego przedłużenia wsparcia, dopuszczoną po ostatniej zmianie rozporządzenia o rynku energii elektrycznej (EMD) z czerwca 2024 r.
  • Re: Czy tylko ja to widzę czy wy też. już w środę/axa Autor: ~mabmab [83.20.244.*]
    tylko kto oprocz nielicznych czyta wspisy merytoryczne z powołaniem na źródła? Ta reklama PGE tez ,nie mocno zastanowiła i dlatego wysłałem jak akcjonariusz pytanie jaki jest cel reklamy na rynku na ktorym nie ma konkurencji.... rozumiem tworzenie korzystnego klimatu wokoł atomu ale to co pokazali jest żenujące
  • Re: Czy tylko ja to widzę czy wy też. już w środę/axa Autor: ~gh [178.42.181.*]
    Reklama jest żenująca ale zarabiają swoi. Taki jest cel. Ccc kosztuje ok. 200 PLN a to nie jest warte nawet paczki fajek. Takie akcje.
  • Re: Czy tylko ja to widzę czy wy też. już w środę Autor: ~axa [5.173.67.*]

POSIEDZENIE RZADU SRODA ZATWIERDZENIE ROZPORZADZENIE NA DYREKTYWE KE

enea liczy ze na aukcjach mocy uzupełniajavych w ii połowie 2025 załapie sie bo juz dwie elektrownie ma wyłaczone i tauro w i sierszy ale się przeliczy jak w ubiegłym tygodniu wygra PGE Dnia 2024-12-16 o godz. 00:17 ~axa napisał(a):

> Czasowe przedłużenie wsparcia w postaci rynku mocy dla źródeł energii elektrycznej niespełniających norm emisji CO2 z europejskich regulacji przewiduje projekt zmiany ustawy o rynku mocy, którym w środę ma się zająć rząd.
    >
    > Zgodnie z Oceną Skutków Regulacji, szacowane koszty proponowanych rozwiązań to 563 mln zł za II półrocze 2025 r., 3,33 mld zł w 2026 r., 2,80 mld zł w 2027 r. i 2,59 mld zł w 2028 r. Ponoszony przez odbiorców całkowity koszt rynku mocy w latach 2025-2028 ma wynosić 8,5-9 mld zł - oszacowano w OSR.
    >
    > Zgodnie z ustawą moc jest towarem, który można kupować i sprzedawać. Jednostki - wyłaniane podczas aukcji do pełnienia tzw. obowiązku mocowego, polegającego na gotowości do dostarczania mocy elektrycznej do systemu oraz zobowiązaniu do faktycznej dostawy mocy w okresie zagrożenia - są za to wynagradzane. Rynek mocy działa od początku 2021 r. W celu pokrycia jego kosztów odbiorcy energii elektrycznej ponoszą dodatkowe opłaty.
    > W projekcie proponuje się przedłużenie wsparcia w postaci rynku mocy dla niespełniających norm jednostek wytwórczych do końca 208 r., w postaci czterech dodatkowych aukcji rynku mocy: na drugie półrocze 2025 r. oraz na lata dostaw 2026, 2027 i 2028. Aukcje te mają być przeprowadzone w wypadku, gdy po rozstrzygnięciu normalnych aukcji rynku mocy zidentyfikowany zostanie problem z wystarczalnością zasobów wytwórczych, co zostanie potwierdzone w procedurze krajowej oceny wystarczalności zasobów.
    >
    > Zgodnie z europejskimi regulacjami, od połowy 2025 r. prawo do wsparcia w postaci rynku mocy tracą jednostki wytwórcze o emisji powyżej 550 kg CO2 na MWh. Rząd powołuje się jednak na możliwość czasowego i warunkowego przedłużenia wsparcia, dopuszczoną po ostatniej zmianie rozporządzenia o rynku energii elektrycznej (EMD) z czerwca 2024 r.

enea liczy ze na aukcjach mocy uzupełniajavych w ii połowie 2025 załapie sie bo juz dwie elektrownie ma wyłaczone i tauro w i sierszy ale się przeliczy jak w ubiegłym tygodniu wygra PGE
  • Re: Czy tylko ja to widzę czy wy też. już w środę Autor: ~ORIM [37.31.130.*]
    PGE jeśli wybije to przeskoczy wzrosty na Enei ..technicznie gotowe do wybicia tylko co zadziała jako trigger?
  • Re: Czy tylko ja to widzę czy wy też. już w środę Autor: ~xx [96.0.24.*]
    może porządna rekomendacja ??????? i przez szanowaną osobę !!!!! to podstawa
[x]
PGE 2,78% 10,73 2025-09-24 16:36:58
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.