Elephant Rock Fundacja Rodzinna rozpoczęła przyspieszony proces budowania księgi popytu (ABB) na 452 tys. akcji Rainbow Tours, stanowiących nie więcej niż 3,1 proc. kapitału zakładowego.
Super ze sprzedaja. Ta fundacja jest dziwaczna i to oni wymyślili ten dziwaczny nic nie wnoszący skup po bezsensownej zbyt wysokiej dla spółki cenie. Strata kasy no ale teraz już wiadomo ze zrobili po to by wyskoczyć z akcjo marzyło im się po 150-220. Skup nie dojdzie do skutku. Nie sądzę by akcjonariusze byki za tym by poświęcić kilkaset milionów złotych na skup akcji który moim zdaniem nic nie wnosi zdecydowanie wolę dywidenda. Z resztą fundacja pewnie zatrybila ze skup nie zostanie przegłosowany stąd robia ABB. Wolałbym aby spółkę przejął jakiś fundusz inwestycyjny bo wówczas na bank zwiększyła by swoją wartość pewnie jakieś nowe rynki by weszły w grę itd. A tutaj akcjonariusz spółki podjaral się że zysk to 300 baniek gdzie zawsze mieli maks 40 i chce wyciągnąć z tego jak najwięcej. No sorry ale jestem na nie.
Jak spadnie to macie szansę dokupić . Ja we wtorek dokupiłem chyba o jeden most za daleko. Trzeba liczyć że liczba klientów przekroczy w 2025 900 tyś , a rok później dotknie miliona.
Wydaje mi sie ze nie poleci w dol w przypadku Rainbow. I nie jest powiedizane ze sprzedadza po 130 bo moze i po 150 ustala cene. Jakby chcial ktos z rynku kupic 450k akcji to ile kurs musieliby podbic. A ktos nie kupi.tylu akchi zeby stracic na.nich
No niestety był zjazd kursu, a potem boczny tor. Prawdopodobnie będzie tym razem tak samo. Chociaż na naszej bananowej.....do końca nic pewnego nie jest .
Dnia 2024-12-11 o godz. 21:35 ~mr napisał(a): > Ale to w końcu dobrze czy żle? Bo na Allegro była kaszana z tym ABB, więc myślę, czy nie poczekać i na spokojnie kupić za niższą cenę.
Tak na szybkiego - w lipcu było ABB po 112 zł sprzedali 760 tys. akcji - kurs w dniu ABB poszedł chyba do góry o 5% (momentalnie do 6%). Teraz mimo tego kurs jest dużo wyżej bo na ABB nie kupują żeby stracić - teraz sprzedają prawie połowę mniej niż wtedy tj. 452 tys. - dodatkowo w ostatnim czasie były ESPI o nabyciu akcji przez osoby z zarządu (one wiedzą co w spółce się dzieje). Podsumowując jedni kupują inni sprzedają. Myślę, że celowo w końcówce roku np. ze względów podatkowych takie ruchy. W większości takich sytuacji strony są już dogadane przed ogłoszeniem ABB. Przecież nikt nie uwierzy, że przykładowo dzisiaj informacja o ABB a jutro transakcja zrealizowana - to wymaga czas. To też by tłumaczyło dlaczego ostatnio kurs był tak trzymany w ryzach.
Czy ABB jest dobre czy złe ?- zależy TYLKO OD SPÓŁKI i od jej aktualnej sytuacji! Jak spółka jest w trendzie spadkowym to ABB oznacza, że ktoś się ewakuuje ale tutaj jest sytuacja odwrotna - kurs jest w mocnym trendzie wzrostowym. Bez problemu znajdą się chętni do zakupu nawet po wyższej cenie. Pamiętajcie, że jak by chcieli kupić na rynku taką ilość to kurs by był tak wysoki, że mocno spadała by opłacalność a tak mogą kupić bez mocno skokowego podbicia kursu. Ci którzy kupowali w poprzednim ABB są już dobrze zarobieni więc nie będzie problemu ze znalezieniem chętnych w tej chwili. Jak w życiu dobre produkty sprzedają się same...
W przypadku Rainbow nie oznacza to że będzie jakaś totalna zwała . Jeżeli już , to korekta do 128 . W następnym roku zysk netto ponad 340 milionów złotych. Zresztą 2026 będzie to samo.
Wg mnie kurs nie spadnie, wrecz przeciwnie pojsc w gore. Zalezy na jaka cene sie ugadali. Przed 9 powinno byc espi. I tak jak kolega KOVVAL pisal spolka ma swietne wyniki, jest w trendzie wzrostowym, sa supywane akcje wiec to nie jest zadna ewakuacja tylko nor.alna kolej rzeczy.