Bolesna kosztowna nauczka na całe życie, że na GPW się nie da inwestować. Mocno wierzyłem w tę spółkę i gadkę prezesa, trzymałem wiele lat, nie sprzedałem na szczytach. Przez ten czas z politowaniem czytałem komentarze Dextera, i na koniec okazało się, że miał rację. Dużo wtopiliście na tym wizjonerstwie?
Tu na cebulastock'u to juz chyba max ze 2% z calej populacji inwestorow w PL zostanie. A potem jeden z drugim narzekaja, ze w PL na kontach bankowych sa miliardy, ktore przeciez moglyby na bananie byc stracone... bo nie inaczej. Juz lepiej na binance z crypto walczyc. Ponoc nie maja wartosci (crypto), a rosną :) Tam polskie fundy nic nie znacza, a decyduja grubasy z NY i nie tylko. Obrot na calym GPW dzienny, to nawet nie 1% na najwiekszym coinie, ktorego nazwe kazdy zna, Dobrze, ze na poczatku roku posluchalem zony :) Wierze, ze fundy i zarzady spolek tak zohydza gielde w PL, ze nawet 2% nie bedzie. Beda graly same ze soba na poziomie 2000-2400 pkt na wieki. A potem lobbysci beda forsowac ustawe, zeby kazdy kto ma oszczednosci, bedzie musial na bananie tracic, bo inaczej mu oszczednosci extra opodatkuja. Bylby runmagedon z tego zascianka.
Bardziej zabawne, że Ipopema wystawiała świetne reko do czasu aż oni organizowali emisję. Teraz Santander ogarnia przegląd opcji i emisję więc reko nagle 30 i zjazd.
przecież oni mają 25 mln straty, dowalą kolejne 25 mln za q4 i razem 50 mln straty więc jak może tu być dobrze z kursem? rok 2025 zapowiada się jeszcze gorszy dla spółki więc pod co to ma rosnąć?
Ich rekomendacje to czysta fantastyka. Absolutnie żadna się nie sprawdziła. Ale czy ma to związek z faktem, że są również aktywnym inwestorem na GPW? Nie wiem, ale domyślam się.
A jak wytlumaczysz zjazd teraz na swiezo, z kilku dni np. CLC, gdzie sam rząd zrobil KO spolce, jedna wielka spekulacja. Jak wytlumaczysz kiedys podjazd MRC z kilku zlotych na 700 pln i zjazd do 40-50. To wszystko robia ludziki z fundow, w powiazaniu z kilkoma lobbystami i tym zohydzaja coraz bardziej do inwestowania w GP fuj... Takich przykladow jest mnostwo. Akcje JW Construction nigdy nie osiagnely poziomu z debiutu, zarobil tylko jeden czlowiek. JSW podjazd do 120 pln i zjazd i nigdy nie uroslo juz bardziej. Zabka z ostatnich historii 21,50 pln masakryczna wycena, ze kazdy sklep wyceniany jest na ponad 2 MLN (sic!) franczyza wiecej warta, niz niektore sklepy DINO. 90% spolek na tej gieldzie to przekrety kilku osob. Nic dziwnego, ze ludzie sie z daleka trzymaja i niech trzymaja. Tu nie ma podstaw do inwestowania na long, nie ma. Tu jest akurat sporo winy MLS i nieudolnego dzialania, ale zjazd do 20 pln spowodowany jest automatami, ktore steruja kursem, a do tego wywoluja lawine "owiec" i zobaczymy kto to robil juz w styczniu po swiezych raportach posiadania. Od tych funduszy tez trzeba sie trzymac daleko i zerowac pozycje.
spółki które wymieniłeś były podbijane pod super wyniki. Na MLS strata 25 mln za 3 kwartały a za rok pewnie z 50 mln i brak perspektyw więc jakiej wyceny się spodziewałeś. Ty nadal nie rozumiesz że spółka potrzebuje pieniędzy by realizować zamówienia by funkcjonować, a o ni ich nie mają. Tu każdy sprzedaje ze stratą obecnie. Myślisz, że tak lubią? Nie, oni tylko ratują resztki kapitału, a ty się obudzisz z ręką w nocniku ze swoimi spiskowymi teoriami
Zaraz na poczatku Covida zainwestowalem 220.000zl w CCC i PKN ORLEN.Udalo mi sie w ciagu kilku tyg.wygenerowac 100% zysku,po czy sprzedalem i przeszedlem na PKO SA i PKO BP.w cenie okolo 50 zl i 25 zl.Przes kilka miesiecy mielilo sie w podobnej cenie,ale w miedzy czasie obserwowalem ML System od ceny okolo 30-35 zl.Wiec wpadlem na wspanialy pomysl aby sprzedac banki i zainwestowac stopniowo wszystko w ML.Mialem srednia zakupu okolo 70 zl.Po jakims czasie wyszla historia z covid detector.Pamietam cene okolo 186 zl za akcje i stan konta maklerskiego 960.000 zl.Wiec stwierdzilem ze sprzedam w cenie oklo 200 zl.Aby miec na zcysto 1 milion zl. po zaplaceniu podatku.Kazdy kto jest tutaj od tego czasu,pamieta co sie stalo.W chwili obecnej z zysku 740.000 jestem na minusie ponad 100.000 zl.Takie rzeczy moga sie tylko zdarzyc na warszawskim bananie lub na rynkach wschodzacych jakis krajow trzeciego swiata.Pozdrawiam wszystkich inwestorow