@samson0 nie wiem dlaczego mieliby ratować Rokitę - dług netto/EBITDA Rokity jest na bardzo przyzwoitym poziomie. A poza tym: 1. Oba podmioty są bardzo ściśle powiązane wzajemnymi relacjami handlowymi ale i wspólną inwestycją w PCC BD 2. To rynek surfaktantów daje obecnie lepsze zwroty niż portfolio Rokity - popatrz raporty PCC SE 3. Kilka różnych banków udzieliło kredytowania długoterminowego PCX ale i ostatnio PCC BD - patrz PCX i PCR
@Blekota akcje są aktywem jak wiele innych i mogą podlegać zastawom na rzecz osób trzecich, nie tylko banków, jako zabezpieczenie zaciągniętego długu. Historia PCX i PCR zna wiele takich przypadków i zastawy nie były ustanawiane tylko na rzecz banków. A swoją drogą jeżeli ktoś zaakceptował zabezpieczenie swojego długu o wartości ok. 80 mln PLN na akcjach o cenie rynkowej, jak dobrze pamiętam, coś ok. 2,47 PLN/1 akcję to uprzednio dokonał dogłębnej analizy ryzyk.
Ja tu jestem drobniakiem od dwóch lat i nie zamierzam im oddawać moich dwudziestu paru tyś. Co najwyżej wezmę jakiś kredyt jak się uspokoi ta manipulacja i uśrednię. Nic mi innego nie pozostało.
Spokojnie, nie panikować. Popatrzcie co było kilka dni temu na RYVU. Jakiś drobny atak spekulacyjny i tyle. Jeśli ktoś ma za co, to kupować, jeśli nie to trzymać. Nie wiem kiedy ale to odbije, nie ma innego wyjścia.
Lubię te teorie spiskowe na forum. Brak płynności ma olbrzymi wpływ jak zachowuje się kurs spoki. Przyglądając się obrotom na pcx 100k to nieźle, 200k pociągnęło kurs o 5% w górę. A wolumen to 40k lub 55k.
Warto zerknąć na spółki z wig20, które potwierdzają jaką mamy płynność. Grupa Kęty po ogłoszenia słabszych wyników zjechała z 800 zł do 650 zł w chyba 3 dni. Także nie szukajcie dziury w całym. Jeżeli pozycja zebrana ta trudniejsza część czekać, czekać i nic nie robić!
Do zarobienia!