Na GPW i swiecie zaczyna się rajd św.Mikolaja a tu jak zwykle parę sztuk obrotu, kurs po historycznym dnie szoruje. Czy ktoś się jeszcze tym papierem interesuje?
Moim zdaniem tą ciszę tu na forum, wywołuje wyczekiwanie i strach. W Lenteksie ani motyką, ani widłami dóbr nie wytwarza się, tu potrzebny jest prąd i gaz. Wszyscy wiemy, że ceny nośników energii mogą Lenteks zaorać. Pewnie po wyborach prezydenckich rząd Tuska ceny wywinduje tak, że Lenteks może upaść.
aa, karzesz mi sprawdzić kto wywindował ceny prądu. Proszę bardzo: Prognozowane moje opłaty wzrosły mi o ponad 50%. A tak na marginesie, to mi wisi kto podnosi, ja napisałem o faktach i możliwych obawach akcjonariuszy.
Fakty są takie, mamy jedne z najwyższych cen prądu w UE "dzięki" lobby górniczemu, z którym pis zawarł pakt w zamian za poparcie w wyborach. Dlaczego w Finlandii prąd jest tani? W Finlandii zdecydowana większość pochodzi ze źródeł odnawialnych. Twoi ulubieńcy przez 8 lat wszystkie dochody ze sprzedaży praw do emisji CO2 przeznaczyli na socjal zamiast inwestować w transformację energetyczną.
A ja w firmie mam ceny niższe niż rok temu.
W 2023 płaciłem 960PLN netto za 1MWh.W 2024 i 2025 mam 690 PLN netto
Kontrakt na 2 lata. Poza tym odsyłam Cię do giełdy energii https://www.tge.pl/
To wieloletnie zaniedbania władz i brak energii z elektrowni atomowych. Poczytajcie o inwestycji w Żarnowcu i losach podobnych inwestycji w innych krajach i ile energii będzie wkrótce brakować. W Polsce bez taniej energii nie będzie rozwoju przemysłu i nowoczesnych technologii.
Dnia 2024-12-07 o godz. 20:02 ~Abece napisał(a): > To wieloletnie zaniedbania władz i brak energii z elektrowni atomowych. Poczytajcie o inwestycji w Żarnowcu i losach podobnych inwestycji w innych krajach i ile energii będzie wkrótce brakować. W Polsce bez taniej energii nie będzie rozwoju przemysłu i nowoczesnych technologii.
To oczywista oczywistość, Pisowcyi, że prąd jest najdroższy od lat. Elektronie węglowe produkują najdroższy prąd.
Inwestycje idą w wiatraki…. Na morzu jest sporo planów inwestycyjnych. Trzymamy kciuki by jak najszybciej je skończyli.
Inna kwestia jest magazynowanie i cena. Żeby nie było tak że firmy będą chciały jak najszybciej odrobić i będą Kowalskiego rypac