Dnia 2024-12-04 o godz. 13:17 prof_wiatr napisał(a): > Brawo !!!! > Czyli...??? > Inwestorzy rozpoczynaja tzw. "optymalizację podatkową, zgodnie z zasadą FIFO.
Dnia 2024-12-04 o godz. 11:28 prof_wiatr napisał(a): > Dlaczego Sunex zaczął ta mocno spadać od początku grudnia ?
Wykres pokazuje, że spadek trwa od maja 2023r., a wyniki finansowe po III kw br. (bez wgłębiania się w szczegóły), że spółce jakby odcięło tlen. Skład akcjonariatu (jego siła) pokazuje, że i tak na obecnym poziomie cenowym kasuje zyski z inwestycji. Widocznie kończy się hossa pokoleniowa, a nie mam komu przejąć biznesu.
First In, First Out) – Pierwsze przyszło, pierwsze wyszło. Stosuje się ją również przy ustalaniu kosztu nabycia akcji i innych papierów wartościowych, czy jednostek uczestnictwa jeżeli nie jest możliwa identyfikacja tych aktywów. Tak dla wyjasnienia. Ps. Trudno znależć spółke która tak mocno traciła w 2023r, inwestorzy mający doświadczenie wiedzą co robić.
Dnia 2024-12-04 o godz. 14:48 prof_wiatr napisał(a): > First In, First Out) – Pierwsze przyszło, pierwsze wyszło. Stosuje się ją również przy ustalaniu kosztu nabycia akcji i innych papierów wartościowych, czy jednostek uczestnictwa jeżeli nie jest możliwa identyfikacja tych aktywów. > Tak dla wyjasnienia. > Ps. > Trudno znależć spółke która tak mocno traciła w 2023r, inwestorzy mający doświadczenie wiedzą co robić.
Takich spółek jak SUN jest więcej na GPW. Sam nadziałem się na podobną. Ale stratę podatkową już zaliczyłem, a teraz czekam na drobne odbicie, aby zakończyć przygodę na niej. Każdy lekko rozgarnięty inwestor wie jak rozlicza się straty podatkowe. Ale są spółki które pomimo zaliczania takich spadków nie przynoszą strat ich akcjonariuszom pierwotnym.