Zastanawiam się, jaki zysk / akcję WIK osiągnie na koniec roku 2024 ? Jeżeli Wikana wypracuje jeszcze +/- 50 gr. / akcję, to dywidenda powinna przybliżyć się do 1 zł/ akcję ? Tak, czy inaczej, na razie jest dobrze, natomiast kolejny rok już będzie nieco słabszy ale WIK inwestuje w tereny pod zabudowę. a więc może nie będzie aż tak źle , czyli powoli ale konsekwentnie w górę !
ja tam dzisiaj w żonobijce, bo cieplutko w Wawie. swoja droga, co to za ogromne pakiety sie pojawily. Sanwil sprzedaje, czy co? dziabnalem troche, dywidenda bedzie solidna
Tu jest gra długodystansowa i dlatego korekty w trendzie są dokuczliwe ale patrząc na wyniki, w moim przekonaniu, jesteśmy nadal w trendzie wzrostowym. Wartość księgowa wzrosła i to znacznie, więc obecne spadki są wynikiem różnych czynników. a ogólna sytuacja na rynku mieszkaniowym jest niepewna, dlatego cena akcji jest niedoszacowana. Zobaczymy jaki klimat zapanuje na rynku na koniec roku ? Ja jestem nadal optymistą , ponieważ spodziewam się dużej dywidendy za 2024r. Czas pokaże, czy mam rację ?
Aktualnie c/z 2,43 - mega tanio na tle deweloperki. Sami zobaczcie : https://www.biznesradar.pl/spolki-wskazniki-wartosci-rynkowej/branza:nieruchomosci,1,CZCurrent
Owszem, obecny kurs znajduje się poniżej wartości księgowej, więc można postawić tezę, że jest tanio, tylko giełda kieruje się różnymi przesłankami jak optymalizacja zysków i strat na ten rok albo zabezpieczenie środków pod inną inwestycję lub gra na zniżkę itp. Faktycznie mamy dziwną sytuację, kiedy spółka pokazuje super wynik a cena akcji spada ! W moim przekonaniu korekta musi się zatrzymać i wtedy dopiero może nastąpić powrót do trendu. Ciekawe, jakim wynikiem WIK zakończy rok 2024, a spodziewam się naprawdę dobrego wyniku, więc jest szansa na odbicie i na atak na kluczowe 10 zł. Czas pokaże w jakim kierunku potoczy się gra na Wikanie, ale zawsze tak jest, że jak mocno spada, to jest szansa na mocne wzrosty! Oby !
ale kurs '' mówi sam za siebie'' skoro jest taka dobra cena za ten papier to czemu ktoś wywala zamiast zbierać? :) popatrz na kurs na przestrzeni tylko miesiąca, oj nie widzę tego... 10zł co ktoś tu wypisywał i tych wzrostów prognozowanych na koniec roku...
w 2025 nie będzie prawie zarobku, zobaczymy, co będzie w 2026, ale stopy pewno już będą niższe, ludzie też nie będą wiecznie czekać na jakieś programy rządowe, więc sprzedaż powoli odbije. 2025 na przeczekanie, 2026 mam nadzieję, że coś ruszy, zobaczymy też kiedy nowe inwestycje będą oddawane. pultają się krótkoterminowcy, co chyba raportu nie umieli przeczytać, skoro teraz nagle zaskoczenie, że spada.