2020- 10,80 plus dywidenda nadzwyczajna 5,20=16,-
2021- 12 + 9, 20=21.20,-
2023- 12+4=16,-
2024- 9,2+3,2 /NWz 10.12.24/
Kolumna druga to dywidendy nadzwyczajne na Dzieciątko. Powstaje pytanie, co się dzieje z nieświadomą giełdą, która utrzymuje taką spółkę na kursie 120 zł zamiast przykładowo na poziomie 160 zł.
Symulacja dywidendowa z podobną spółką o innym profilu ale relatywnie takiej samej stabilizacji dochodo-wynikowej jak Kęty obecnie kurs ~730zł---- proporcje są następujące:12,4:56/ostatnia dywidenda Kęt/×730=161zł tzn. kurs Novity godziwy w tym porównaniu a tymczasem jest 122.Trochę chore
Jak widzę aktualnie mamy kurs przeddywidendowy stąd osoby, które kupiły po odcięciu czyli gdzieś za 113 realizują dywidendę bezpodatkową więc myślę, że przez jakiś czas kurs się zatrzyma ale później powinien ruszyć z uwagi na zbliżającą się informacje z NWZ no i w ogóle na aktualny i oczekiwany poziom gospodarczy spółki.
Spadająca wartość dywidendy to nie jest akurat dobre info, do tego jak doliczysz ze 30% inflacji od 2020r.
Giełda wycenia przyszłość, a jakie są plany rozwoju Novity? Jak zamierzają zwiększyć przychody i zysk netto? Tu generalnie jest stagnacja i jak ktoś ma akcje od 30-50zl to go nie boli, ale jak ktoś powyżej 100zl to eldorado to nie jest.
Stopa dywidendy to nie wszystko.
Porównanie z Kętami totalnie z czapy, można równie trafnie porównać z Nvidią...
Na Kętach siedzi z 20 funduszy OFE TFI itp. Mają fajne obroty i kupuje ich zagranica. Novita jest przeciwieństwem Kęt, obroty marne, ff minimalny, brak możliwości inwestycji większego kapitału, spółka nieinwestowalna dla instytucji.
Nigdy wycena Nowity nie dorówna takim spółkom jak Kęty, to dwa różne światy.
Powiem Ci nast. argumenty: 1/ w jednym wierszu podajesz skutek i przyczynę ,zatem obroty są małe bo FF jest mały,
2/dalej, skoro tutaj jesteś mimo tego co napisałeś wyżej, to znaczy, że albo nie wierzysz w to co napisałeś albo jesteś jeszcze z ambicji,oczekując sposobności, żeby połatać własną stratę na tym papierze/ czyżby błąd?/,
3/ giełda jest funkcją gospodarki, jak gospodarka się zwija to i cała giełda się zwija a relacja dywidendowo- gospodarcza obu spółek jest taka jak napisałem wyżej, nie wchodząc w meandry inwestorskie tylko w fundamenty i relacje wyników. Dlatego trzeba korzystać z tego co jeszcze zostało. Tymczasem nie ma co filozofować bo inwestorów takich jak my interesuje to co z tego mamy a ten, który choćby od 2020 patrzył w przyszłość /horyzont jakby nie było czteroletni/, to jak widzisz sporo zarobił bo na giełdzie rzeczywiście kupuje się przyszłość.
Jeśli chodzi o Novite to najważniejszy byłby pomysł na inwestycje, gdyż obecnie właściciele i zarząd się nad tym może zastanawiają. Póki co zamówienia w dziale zbytu nie przewyższają zdolności produkcyjnych spółki. Zdolność wygenerowania wolnej gotówki w roku bieżącym wynosi około 31 milionów patrząc na to od strony dywidend stąd łatwy wniosek, że gdyby je wyłączyć to mamy fundusz inwestycyjny nowy a niezależnie od tego na dzień dzisiejszy jest nierozdyspowanych zysków 37 milionów z lat ubiegłych oraz f.rezerwowe. Jednak mając na uwadze sposób i zakres aktualnej działalności, co szybko może się nie zmienić, uważam że w całej grze przepływów w cyrkulacji pomiędzy aktywami i pasywami spółki, dostępnym funduszem inwestycyjnym jest owe 30 milionów plus minus na rok pod warunkiem wyłączenia dywidend. Takie jest moje zdanie
Właściwie moim najskromniejszym zdaniem bieżący okres do tego się nie nadaje z wiadomych względów, aktualnie 3 zł nie robi różnicy a właściwie jeszcze -19%. Biorąc pod uwagę zdolność wygenerowania gotówki jak na załączniku, relatywnie najlepszym okresem by był przełom lutego i marca /prognoza 4 kwartalna plus górka/ albo okres dywidendowy 2025 po WZ / plus górka/.
Dami rozumiem. Ale muszę troszke sprzedać:) mysle ze w okolicach 115 zł dobiorę po dywidendzie... będę powoli sprzedawał więc spokojnie mogę kurs opuszczać:) zobaczymy co bedzie :)
Ok,ok, tylko sam widzisz, że to idzie jak krew z nosa. Jakkolwiek jesteśmy b.zadowoleni z tych wszystkich "Dzieciątkowych" nadzw. dopłat dyw. to jednak dla poziomu kursu to nie jest równoważne. Przykładowo, gdyby dział zbytu, ekon. i zaopatrzenia potrafili przewidzieć stronę przychodowo-kosztową to dywidenda w 2024 jest od razu 12,40 zł a wtedy to byłaby zupełnie inna rozmowa. Taki kurs nie miałby prawa spaść za Chiny poniżej 150 zł. W aktualnej sytuacji 3 zł dla kursu nie robi spec. różnicy i jego poziom jest rozmyty. Widać 3 działy w spółce nie są w stanie w skali roku się dogadać bo jest w gosp. "falowanie i spadanie".
Też się zastanawiam i pomyślałem, że Mikuś chcąc sprzedać w przedziale 125 do 126 lub jeszcze więcej, zrobił tym 1 kilo na 122 z lewej blokadę kursu ale ktoś nieoczekiwanie mu sprzedał i blokada się rozsypała. Oczywiście to żart dla luzu na forum ale takie sytuacje bywają..
Wiem o co ci chodzi ale zdanie jest trochę nieprecyzyjne bo ten kto dzisiaj kupuje ale w ub. piątek nie sprzedał swoich akcji to też dostanie dywidendę. A co do tego, do jakiej kwoty spadnie nie powiem bo ostatnim razem nikt mi na tym forum nie podziękował za właściwą prognozę dolnego spadku. Taki żart ,sorry..
Dami spoko ja już część odkupiłem co sprzedałem przed dywidenda więc jest dobrze. Zobaczymy gdzie jest dno... I spróbujemy podnieść po otrzymaniu gotówki z dywidendy.
Powiem Ci tak, właściwie spadek, nazwijmy go tak: "dywidendowo niewierny" wyniósł około 7% ponieważ nie zgadzam się z pofyrtaństwem biur i gpw, jeśli liczą odniesienie po odcięciu. Odniesienie wynosi 121,50 i basta bo taki był kurs zamknięcia. Czyli ten kto wziął za 113 to miał moim zdaniem niezły strzał a jak będzie dalej zobaczymy.
Dokupiłem Novite to co sprzedałem sprzed dywidendy. Więc jest dobrze. Lentex musiałem odrobinę uśrednić... wiec na ten rok myślę że zakończyłem kupowanie :) bilans podatkowy mam już zamknięty
No to Mikuś, do ilu dzisiaj spadnie nasz papier?- zrewanżuj mi się dobrą wiadomością. A może finalnie Zamknie się na zero albo jakimś przyrostem? Wszystkiego dobrego w nowym roku!