Dnia 2024-11-28 o godz. 13:19 ~Zorro napisał(a): > bedzie dywidenda czy nie , jak myslicie ?? ze 2 zł byłoby super !!
też się nad tym zastanawiałem. Miałem właśnie pytać na forum. O 2 zł to chyba można zapomnieć zysk na akcje z tego roku pewnie będzie w okolicach 1,7-1,8 PLN. więc spodziewałbym się bardziej 0,80-0,90 na akcje jeśli już. Ale jeśli planują kosztowną ekspansje to nic nie będzie.
Dnia 2024-12-03 o godz. 17:55 ~takitam napisał(a): > polecam poczytać ich politykę dywidendową i wypowiedzi prezesa nt. planowanych inwestycji i odpowiedz będzie jasna co do realności jej otrzymania
1. Dadelo już wypłacało dywidendę 2. Polityka dywidendowa mówi "Zarząd zamierza, w zależności od sytuacji finansowej Spółki, rekomendować Walnemu Zgromadzeniu wypłatę dywidendy w kwocie 30-50% skorygowanego zysku netto Spółki uzyskanego w danym roku obrotowym, o ile nie zaistnieją żadne nadzwyczajne okoliczności zewnętrzne lub nie wystąpią znaczące potrzeby kapitałowe Spółki." 3. Dadelo zapowiadało, że skupi się na zwiększeniu sprzedaży kosztem marży, ale skoro marża znowu rośnie znaczy że ten etap mają już za sobą. 4. nic nie piszą o przejęciach tylko o otwieraniu kilku sklepów w ciągu 2 lat. Ewolucja, nie rewolucja. 5. Nie trafiłem na żadne w miarę świeże info o tym co będzie z zyskiem za bieżący rok. 6. Nic mi nie wiadomo o kosztach planowanych inwestycji, ale skoro obecne nie wpłynęły znacząco na zmniejszenie zysku to przyszłe raczej też nie wpłyną znacząco na wynik.
Ciekawa jest tylko ta przedluzajaca sie konsolidacja. Dość waska 20-22 zł to powinno wywolac jakis powazniejszy ruch w ktoras strone. Ja obstawiam wzrost jescze do przetestowania szytow ale jak bedzie zobaczymy.