To nie jest spółka która z dnia na dzień wykaże Ci milion pińcet zysku.
Pierwsze półrocze to okres gdzie euro sięgało 5zł, dolar 4zł, za wynajem nie płaci się w Polsce w złotówkach stąd beznadziejne wyniki.
Kapitalizacja spółki to 18mln. FF niewielki. Spekuła pozbiera papier od niecierpliwych i wywinduje kurs na kilka zeta ku zdziwieniu malutkich.
Wyniki są żenujące . Wystarczy powiązać informacje i zagłębić się w szczegóły .
Informacje z raportu :
Euromark posiada 20 własnych salonów sprzedaży zlokalizowanych w centrach handlowych , które w I kwartale obrachunkowym ( kwiecień , maj , czerwiec ) uzyskały obrót 4,3 mln złotych .
Kwotę 4,3 mln dzielimy na 20 sklepów , następnie dzielimy na 3 miesiące , następnie dzielimy na 30 dni i uzyskujemy obrót dzienny w sklepie PLANET OUTDOOR czyli :
2388 PLN !!!!! . Pan Władek w osiedlowym warzywniaku robi większe dzienne obroty .
Sklepy robiące obrót w centrach handlowych na poziomie 2388 PLN nie mają racji bytu ,
i będą generować dalsze straty dla firmy .
To już wiemy kto dziś sprzedał :-)
Stawiam na zjazd do poziomu 1.3zł, w porywach paniki nawet niżej z racji niskiej płynności.
A potem pewnego dnia wioooo do góry - wówczas się przypomnę :-)
A potraficie coś napisać merytorycznie na temat Euromarku ? Czy tylko wiooo do góry , albo wiooo na dół .
Tak na marginesie nigdy nie byłem posiadaczem aukcji Euromarku . Obserwuję spółkę i jej akcjonariuszy z całkiem innych przyczyn .
A widzisz ja sprzedałem część akcji po 1.7 i teraz czekam sobie, żeby dokupic je ponownie.
Fundamentalnie zgadzam się z Tobą :-)
ALE zrozum jedno: gdyby wyniki były inne, kurs byłby inny.
Euromark ogłosił raport kwartalny i mówiąc szczerze jestem rozczarowany. Strata skonsolidowana blisko 2,5 mln zł przewyższyła moje oczekiwania. Kiepsko.
Myślę, co w tym wypadku zrobić - zapomnieć o spółce czy liczyć na poprawę w kolejnych kwartałach.
Główne minusy to strata operacyjna na sprzedaży, wysokie koszty wynajmu, spadek marży sprzedażowej i moim zdaniem brak jakiegoś pomysłu na rozwój.
Nadzieje (trudno mówić o pozytywach): ciągle bardzo cenne marki Alpinus i Campus, dobra sprzedaż w czerwcu pozwala mieć nadzieję na lepsze wyniki w kolejnym kwartale, przedłużenie umowy z BOŚ na finansowanie, strata w I kwartale analogiczna jak w poprzednim roku (kolejne kwartały powinny być lepsze), dodatnie przepływy pieniężne (ale one wynikają głównie ze sprzedaży zapasów), umocnienie złotówki wpływa na niższe koszty wynajmu.
Dla mnie niezrozumiała jest sprawa zakupu marki Alpinus - ciągle nieuregulowana sprawa ceny zakupu. Czy spółka celowo nie ogranicza sprzedaży, po to żeby ustalić niższą cenę (to byłoby bez sensu)? Niby utworzona jest rezerwa na maksymalną cenę i w przypadku niższej byłaby ona rozwiązana (czy przez wynik?), ale ileś tam milionów wyłozyć trzeba.
Co mnie trzyma przy spółce to bardzo niska cena do wartości księgowej - ok. 0,3. To oznacza, że wszystkie negatywne rzeczy są wliczone w cenę. Nie było jakiegoś rajdu pod wyniki kwartalne, a więc ... może nie będzie dużej przeceny, a w przyszłości przestrzeń do wzrostu jest bardzo duża.
Życzę powodzenia Zarządowi i liczę na to, że będą zaskakiwać nas pozytywnie.
w papierze są aż 3 fundy pionnier ing i cu kupowaly za ponad 10 zl za akcję mimo wszystko wartość ksiegowa to 4,35 tu ma kto namieszać z tym papierem tym bardziej ze wszyscy co kupowali kiedyś są ugotowani ja na miejscu pionniera czy ing robilbym zakupu w celku obnizenia sredniej co to dla nich nastepne 5 % to zaledwie wydatek jakis 800 000 zl
ten papier ma masakrycznie duzo do odrobienia spadek z 18 zetów na 60 groszy i to przy jednym z najlepszych wskazników c/wk na gieldzie od poniedzialku do góry bedzie szlo tak obstawiam
Na dłuższą metę spółka jest skończona. Od wielu lat nie potrafi wypracować zysku. Nie znaczy to jednak, że krótkoterminowo nie da się na niej zarobić. Wręcz przeciwnie, wiele rzeczy wskazuje na to, że już niebawem będzie osiągnięty przedzial 2 - 2,50zł:
1. Ostatnio mamy swego rodzaju modę na bankrutów z często znacznie gorszymi wynikami od Euromarku (vistula, duda, amica, monnari),
2. Euromark spadł do 60gr z 20zł więc odbicie powinno być znacznie bardziej efektowne. Wątpię, żeby skończyło się na 1,70zł,
3. C/WK wciąż wygląda bardzo imponująco
euromarkowi daleko do bankructwa to że wyniki są na - w dobie kryzysu to nic nowego ale należy brać pod uwagę przejęcie w ostatnim czasie jednej z firm z branzy przez euromark z ich sklepami
tak czy inaczej papier powinien kosztować z 3 zety 1,40 to nieporozumienie i ten wlasnie fakt ze cena emisyjna dla fundów byla 15 zetów i cala ta emisja zostala sprzedana pokazuje jak bardzo ten papier dostal po dupie fundy tak naprawdę nie mają wyjscia z tego papiera na tym pulapie które jest sensowne, jedyna opcja to skupić wiecej w celu obnizenia sredniej a do 2 zetów mogą wytrzepać z 5 % z rynku jak nic
fundy mają 1,5 mln akcji okolo i parę osób ma razem kolo 1mln akcji tego za 1,05 - 1,20 nie kupowali przypadkowi gracze tylko bylo to zbierane do wora przez te same osoby w wiekszości
70 % akcji ma wlasciciel euromarku z prezesem
15% akcji maja fundy
6-7 % mają gostkowie z forum parkietu w trzech typa
daje nam to ok 92 % akcji spakowanych wiec w takim lużnym obrocie jest może z 1100 000 akcji to bardzo malo biorąc pod uwagę cenę 1,40 jaka jest obecnie i spadek z 18 zl tego papira
i widać ze nawet ci co zarobili kupując po 0,70 zl niechcą wywalać ponizej 1,4 zl to dobry znak a na poziomie 1,4 zl odbierający zawsze są
moja wersja wydarzeń ... bedzie blok na pulapie 1,4 ale jak ktoś zacznie zbierać papier uaktywni sie popyt do 1,75 - 1,85 momentalnie
zobaczymy ja obstawiam na piatek na koniec tygodnia cenę 1,60 jak się spekulanci właczą to mogą być widły za widłami
nie podniecajcie sie tak i nie trzepcie głupich postów.
Do 1,3 może spaśc bo taki wychodzi z niesienie fibbo
Poprzednio takie procentowo było i teraz sie tak kroi
Nie koniecznie dokładnie tyle ale 1,3x juz mamy
Jak spadnie niżej to wielki wór i łapać kto szybszy
Ja jak juz kiedyś pisałem, na tych poziomach nie sprzedaje
i nie sprzedałem ani jednej akcji
Co niektorzy posprzedawali a my od Was kupujemy i bedziemy kupowac.Gratuluje zarobkow i kto chce niech wsiada z powrotem do pociagu bo nastepny przystanek bedzie duzo duzo wyzej.Robta co chceta.pozdrawiam
Kassa papier od 1,05 jest zbierany i teraz pora na odjazd.Trzeba jeszcze skupic troche z rynku i nie bedzie komu sprzedawac.Oczywiscie w przenosni bo zawsze ktos sie znajdzie co zadowoli sie zyskiem 0,50-1 zloty.Papier coraz bardziej akumulowany w silne rece.Nie nazywaj inwestorow zasrancami.Kazdy jest kowalem swego losu i niech robi co uwaza.pozdrawiam
próbowali z rana pojechac po stopach, ale my wiemy, żeby tu stopów nie stawiac;))
pisałem już, że redukuję przy 7,xx i nie wcześnniej
kto chce skakać niech skacze ja sobie poczekam choćby rok