No jest niedosyt. Wzrost przekazań, wzrost ceny za metr... a zysk niższy niż w 1Q24. Jak wspominałem "zysk poniżej 90 mln mocno mnie zaskoczy"... i zaskoczył. Ciekawe jaki był konsensus.
Co Ty bierzesz? Jest dekoniunktura i Develia robi lepszy wynik niż w bardzo dobrym ubiegłym roku? To co będzie jak za rok jak stopy pójdą w dół? Do tego lokalizacje premium, nie jakieś wypierdziewa. Bardzo dobre wyniki. Natomiast od dawna wiemy, że same wyniki, nawet bardzo pozytywne nie mają bezpośredniego przełożenia na wycenę. To jest spółka na której siedzą w ponad 80% fundusze i one decydują o kursie a nie drobnica wpisami na bankierze
Raport bardzo dobry r/r mimo braku kredytu zero proc, jutro się okaże jak go przyjął rynek ,czy te brakujące 4 miliony do konensusu będzie miało znaczenie
Każdy pretekst będzie wykorzystany do wytrzepania drobnych. Faktem jest też, że zarząd nakręcił niesamowicie oczekiwania rynku. Wyniki są dobre ale ....Zobaczymy.
Wyniki są super. Hans, myślałeś że zarobią ponad 2 razy więcej niż w ubiegłym roku w analogicznym okresie sprzedając tylko trochę więcej mieszkań?
Zysk po 9 miesiącach jest zacny. Jeszcze został ostatni kwartał gdzie mamy już prawie 3000 mieszkań sprzedanych! Skala robi swoje, a jak w następnym roku obniża stopy lub wejdzie kredyt 0% to będzie booom na wynikach
Nigdzie nie napisałem, że wynik jest zły. Wyniki są bardzo dobre. Po prostu rozbudzili apetyt informacją o ilości przekazań. Deweloper zarabia gdy mieszkania przekazuje. Od momentu sprzedania do przekazania mogą minąć i 2 lata. Dlatego dla aktualnych wyników sprzedaż nie ma takiego znaczenia, bo ona będzie cashowana dopiero za jakiś czas. Teraz trwają żniwa za zeszłoroczny "tani kredyt". Spowolnienie aktualnej sprzedaży odczujemy w wynikach dopiero w przyszłym roku.
Dnia 2024-11-21 o godz. 21:01 ~west napisał(a): > Raport bardzo dobry r/r mimo braku kredytu zero proc, jutro się okaże jak go przyjął rynek ,czy te brakujące 4 miliony do konensusu będzie miało znaczenie
Może będzie jak w poprzednim kwartale z LPP. Wynik zrobili dobry i choć nie osiągnęli konsensu, to jednak były wzrosty. Konsensus to sztuczny twór. Czasami mam wrażenie, ze wymyślony do manipulacji kursem przez fundy. Taka trochę giełda nastrojów. Na koniec dnia liczą się wyniki i wskaźniki. P/E utrzymany na poziomie ok. 7 Dobrze wróży.
Co do perspektyw. Mówi się o kryzysie w budownictwie, ale tak naprawdę nie jest istotna cała branża. Istotne jest zachowanie konkretnej spółki. A tu Develia naprawdę się wyróżnia na plus.
Hans, chodziło mi o to że wyczułem że jesteś niezadowolony z wyniku. Ale zostawmy to :) Moje przemyślenia są takie. Obniżki stóp pozwolą na akcję kredytową więcej ilości osób. Mówi się o 100 pkt w 2025 r. i pierwszej obniżce już w marcu. Wrocław i Warszawa to miasta gdzie jest największa ilość osób z Ukrainy. Sam mieszkam we Wroławiu i wiem co mówię. Gdy konflikt zostanie zawieszony/zakończony to sporo osób zostanie w Polsce. Nie będzie exodusu na Ukraine, prędzej spodziewałbym się powrotu żołnierzy do swoich rodzin. Develia buduje i ma bank ziemii na wiele tysięcy mieszkań. Gdy ceny będą stać w miejscu czy nawet lekko korygować to dla nas, będzie liczyła się skala. a ta jak widać z roku na rok robi się większa. Dywidenda nie mniej niż rok temu według mnie, ale liczę na wzrost wartości. Przyszłość wygląda bardzo dobrze. Aktualna cena oraz wskaźniki wyglądają obiecująco.
Jak widać rynek zareagował pozytywnie na raport. Nie ma pompy, otwarcia z luką ale mamy niezły wolumen i jednak plus. Jest coraz mniej firm poprawiających wynik rok do roku. Jeszcze mniej poprawiających te wyniki w podobnej skali. Całkiem sporo notuje straty. Tu dywidenda nie mniejsza niż rok temu jest jak w banku. 4Q będzie kluczowy. Jest bardzo wysoka baza z poprzedniego roku.