• wyniki kwartalne Autor: ~roki [109.206.198.*]
    Patrzę na bilans i mam taki niesmak lekki

Z kwartału na kwartał (możecie to sobie prosto sprawdzić) rośnie pozycja ZAPASY (produkcja w toku/półprodukty)... w firmie informatycznej...
    Rosśnie sobie od 2 kwartału 2022 systematycznie o jakies 600-700 tysiecy kwartalnie.
    Już się nazbierało tego "półproduktu" na koniec września 2024 prawie 6.5 MILIONA.

Żebyście porównali sobie do skali. Sedivio ma kwartlnie 3 miliony sprzedaży. Milion miesięcznie.
    A półproduktu mają na 6.5 miesiąca sprzedaży

Wiecie co to znaczy czy mam dalej pisac? :)

• Re: wyniki kwartalne Autor: ~Laik [109.243.69.*]
    Dnia 2024-11-21 o godz. 17:19 ~roki napisał(a):
    > Patrzę na bilans i mam taki niesmak lekki
    > >
    > > Z kwartału na kwartał (możecie to sobie prosto sprawdzić) rośnie pozycja ZAPASY (produkcja w toku/półprodukty)... w firmie informatycznej...
    > > Rosśnie sobie od 2 kwartału 2022 systematycznie o jakies 600-700 tysiecy kwartalnie.
    > > Już się nazbierało tego "półproduktu" na koniec września 2024 prawie 6.5 MILIONA.
    > >
    > > Żebyście porównali sobie do skali. Sedivio ma kwartlnie 3 miliony sprzedaży. Milion miesięcznie.
    > > A półproduktu mają na 6.5 miesiąca sprzedaży
    > >
    > > Wiecie co to znaczy czy mam dalej pisac? :)
    > >

Nie no trzymajcie mnie. Chłop się wypowiada o spółce i finansach, a nie obczaił, że firma tworzy narzędzie o nazwie Cyrima i koszty jej produkcji idą w zapas (oczywiście o ile dobrze interpretuję cyferki w księgach do działań spółki). Podpowiem ci jeszcze, że produkcja Cyrimy w większości została sfinansowana z 3 emisji akcji (seria E za warranty), z których zebrano prawie 5 mln. Czekam, jaki masz niesmak z tym związany?
  • Re: wyniki kwartalne Autor: ~roki [109.206.198.*]
    Niesmak będziesz czuł jak audytor każe spisać w którymś momencie te nakłady z powodu nieosiągniętych adekwatnych poziomów sprzedaży. Lub wcześniej, bo przy tym tempie spalania kasy to im się gotówka kończy w 2Q25 albo 3Q25 jak trochę przystopują.

Spółka wyceniana przez rynek - czyli przez Was na 29 milionów a:
    - spadają jej przychody

- marża (nawet nominalnie) ledwo powyżej zera
    2.5x przychody. 20x EBITDA pokaż mi spółkę IT ktora się na takich mnoznikach handluje przy takich trendach na wynikach finansowych :)

Taki Makolab pierwszy z brzegu jest wyceniany na NC na 28 milionów aktualnie a ma na rachunkach 16milionów gotówki netto i robi więcej przychodów w kwartale niż Sedivio przez cały rok.
    Tymczasem miło Wam się dyskutuje o potencjalnych zleceniach na 544 tysiące :D
  • Re: wyniki kwartalne Autor: ~Laik [109.243.69.*]
    Dnia 2024-11-22 o godz. 07:09 ~roki napisał(a):
    > Niesmak będziesz czuł jak audytor każe spisać w którymś momencie te nakłady z powodu nieosiągniętych adekwatnych poziomów sprzedaży. Lub wcześniej, bo przy tym tempie spalania kasy to im się gotówka kończy w 2Q25 albo 3Q25 jak trochę przystopują.
    > >
    > > Spółka wyceniana przez rynek - czyli przez Was na 29 milionów a:
    > > - spadają jej przychody
    > >
    > - marża (nawet nominalnie) ledwo powyżej zera
    > > 2.5x przychody. 20x EBITDA pokaż mi spółkę IT ktora się na takich mnoznikach handluje przy takich trendach na wynikach finansowych :)
    > >
    > > Taki Makolab pierwszy z brzegu jest wyceniany na NC na 28 milionów aktualnie a ma na rachunkach 16milionów gotówki netto i robi więcej przychodów w kwartale niż Sedivio przez cały rok.
    > > Tymczasem miło Wam się dyskutuje o potencjalnych zleceniach na 544 tysiące :D

Haha. Następny post w którym udawadniasz, że nie masz pojęcia co się w spółce dzieje :D A co najlepsze nie czytasz to o czym napisałem w poście wyżej. I jeszcze w dodatku nie potrafisz czytać. Jak chcesz naganiać na Makolab to idź na forum Makolab . A ostatni zdanie to już w ogóle perełka. Nie 544 tyś, tylko 544 mln.
[x]
SEDIVIO 0,99% 10,20 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.