@Grzyb, prawda. Co do wyników to raczej nikt nie był zaskoczony.
Ja obserwuję ceny elementów stalowych i liczę na odbudowę terenów po powodziowych z KPO.
Słabe jest to, że nawet przy tej wycenie jest tak niska płynność.
Liczę na poprawę płynności grudzień - styczeń. No i może jakieś odbicie powyżej 5 zł.
@Grzyb, czy ja na coś namawiam?
Wręcz przeciwnie. Siedzę z boku i się przyglądam. Dokupię jak zobaczę poprawę sentymentu na GPW.
Na razie po IPO Żabki odechciało się inwestycji na bananowej giełdzie.
Już nie wspomnę o rynku kryptowalutowym, z którym nasza GPW nie ma co konkurować. Chodzi mi o kapitał ze strony mniejszościowych akcjonariuszy. Bo jak na razie na kapitał ze strony TFI nie mamy co liczyć patrząc to co zrobili ładując kasę w IPO Żabki.
Trampek obiecał, ża jak wygra wybory to bank rezerwy federalnej skupi z rynku w przeciągu 20 lat, 1 mln BTC i mamy tego efekt nowe ATH na BTC, ale że kryptowaluty nie mają w niczym pokrycia to chyba wszyscy w Ameryce o tym zapomnieli…
@Grzyb, proszę Cię zwracasz mi uwagę? Pamiętasz co sam niedawno napisałeś w swoim poście w którym miałeś nadzieję, że już trochę dobieramy GreenX. Wtedy kurs był w okolicy 2,3 zł, a gdzie jest obecnie…
Na Bowim nikogo nie namawiam. Przy takiej płynności i obecnej kondycji GPW…
Po IPO Żabki to mi się zupełnie odechciało inwestycji na tym bananowym rynku.
Ładnie TFI lokują kapitał w balona…
Nie ma co się dziwić, że kapitał inwestorów indywidualnych uciekł na rynek krypto.
Co prawda to kolejna bańka spekulacyjna, ale i tak indywidualnych przyciąga jak magnes ze względu na stopy zwrotu o których na GPW możemy pomarzyć, nie wspomnę o płynności…
@Grzyb pisałem ostatnio, żeby patrzeć na ceny puds.
Spodziewam się poprawy w najbliższym czasie (okres 3 miesięcy).
Czy tak będzie? Pewności nie ma. Co pokazał obecny rok. Nie tylko ja się pomyliłem.
Druga sprawa liczę, że jakieś odbicie będzie w grudniu, choćby pod tzw. rajd „Świętego Mikołaja”.
Patrząc na wskaźnik c/wk dla Bowim, który jest na poziomie 0,27 to myślę, że można liczyć na wybicie powyżej 5 zł?
Na giełdzie nie zawsze liczą się wskaźniki czy też słabe wyniki bieżącego roku.
Dla przykładu podam Cognor. Drugi i trzeci kwartał słaby. Niedawno był spory spadek i mimo braku poprawy na rynku stali, udało się dość mocno dźwignąć kurs.
Prezez Cognora spodziewa się poprawy wyników w IV kwartale. Ja nie do końca jestem przekonany czy tak rzeczywiście będzie jeśli chodzi o producentów.
Faktem jest, że Chiny ograniczyły produkcję o 8%, ale na razie jakiegoś większego odbicia na stali nie widzę…
Proszę poczekać i wydaje mi się, że mocno się Pan może pomylić. Proponuje to zapamiętać . W II połowie '25 proszę się odezwać w tej sprawie i jestem przekonany, że da sobie Pan sprawę jak bardzo się myli.
Bowim pieniadze ma na inwestycje, jak jest dupa to to jest najlepszy czas na wydawanie pieniędzy w inwestycje.