Moje oczekiwania do zbierania akcji tej spółki wynoszą 40 zł, przy rocznych zyskach netto 100 mln + Chciałbym zeby dywidenda wynosiła przynajmniej 8%, w stosunku do wartości akcji. Przypomnę o sobie za kilka miesięcy, zobaczymy czy kierunek będzie właściwy.
Jak były organizowane dni inwestorskie, to było widać to czego nie zobaczysz na wykresie. Wielu akcjonariuszy to ludzie znający firmę od lat. Wiedzą że jeden rok jest lepszy, a drugi gorszy. Taki biznes. Jak kupili akcje dawno to im się zwróciły z dywidend (lub prawie zwróciły). To nie jest firma do spekulacji. Siedzą sobie i trzymająna emeryturę, bez ciśnienia by zarobić razy 10 r/r. Firma przy inwestycjach i rozsądnym zarządzaniu jest alternatywą dla ZUS.
Nie ma spółki, która nie może się zepsuć. Wystarczy splot niekorzystnych okoliczności. I się może okazać, że ten ZUS to nie taki zły. Ta cykliczność zawsze zachęca mnie do sprawdzenia sprawozdań i główkowania czy to nie TEN czas na wyjście.
Pytam zupełnie serio: możesz podać argumenty przemawiające za tym że wtedy była dobra, a teraz nie? Oczywiście nie chodzi mi o odpowiedź typu: bo zarabiała.