Dzisiaj jednak ktoś dorzucał cały czas na 0,29 co zebrali to dodawał nowe akcje więc to nie jest tak że mało jest w arkuszu, może też być wiele ukrytych zleceń
Przyjmując, że farma fotowoltaiczna o mocy 1 MWp produkuje rocznie ok. 1 000 MWh energii, a średnia cena sprzedaży prądu to ok 450 zł/MWh, to roczny przychód netto wyniesie około 450 tys. zł. Farma ma mieć 53MW to daje rocznie Ok 25mln netto przy p/e 17 to może być 4-5 zł wycena i to chyba skromnie szacując
Po pierwsze trzeba trzeźwo myśleć. Spółka po pozytywnym info odnośnie farmy zapewne wykręci w pierwszych kilku dniach około 200 procent czyli na stałe przebije 1 złoty ale wówczas jej kapitalizacja sięgnie 88 milionów w wolnym rynku będzie 40 milionów. Jakaś część będzie chciała wychodzić i jeśli podłączy się spekulacje oraz obroty będą na odpowiednio wysokim poziomie to realne jest przebicie 2 złotych ale bankrutko bo później będzie trzeba się zastanowić skąd zebrać kasę na inwestycje i tu się zaczynają schody. Bo to spory koszt. Chyba że podwiesiła słupy na tyle kurs 3-4 złote że po tej cenie sprzedadzą 10 milionów akcji aby pozyskać na inwestycje i wtedy znów spadnie.
Czyli realnie warto przy 1,5-2 zprzedawac wszystko i tyle w temacie.
Ta farma zarobi przez 20 lat prawie pół miliarda zł - mocno rozważam tę spółkę jako fundusz emerytalny - farmy foto to mega dywidendy itd... a jeżeli spółka ogłosi potem kolejny rozwój i kolejne farmy no to mamy 10 zeta itd...
No coś w tym jest, ja miałem cd projekt po ok 10 zł lata temu wywslillem po 30 i byłem mega gość tyle, że potem było 400 i oczywiście szlak mnie trafiał.