• CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~Piotr [37.248.178.*]
    https://strefainwestorow.pl/czaty-inwestorskie/20241121/wyniki-finansowe-pcc-exol-iii-kwartal-2024-rok

Mnie najbardziej interesuje komercjalizacja inwestycji w drugą linię technologiczną w Płocku. Rozruch mechaniczny już się zakończył ale czy zakończył się także rozruch technologiczny i czy instalacja uzyskała pozwolenie na użytkowanie?
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Też jestem ciekaw.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~4321 [91.123.188.*]
    Ale czy v- ce prezes będzie łaskaw odpowiedzieć na pytanie dotyczące rozruchu technologicznego drugiej linii technologicznej w Płocku ? On zawsze tylko odpowiada na pytania które są mu w 100 % wygodne, a nie jakiemukolwiek akcjonariuszowi z poza PCC. Ja kilkakrotnie zadawałem po kilka pytań i nigdy na moje pytania nie odpowiedziano. A były istotne z pewnością dla wielu z nas.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~gość [78.30.73.*]
    Piotr na bank odpowie Tobie w jasny i konkretny sposób na to pytanie XD. Nie musimy czekać do czatu już dziś mogę Tobie udzielic odpowiedzi: "Zakonczył sie rozruch mechaniczny instalacji, obecnie trwa rozruch technologiczny oraz kompletowanie dokumentacji potrzebnej do uzyskania pozwoleń niezbednych do uzytkowania instalacji. Inwestycja bedzie zfinalizowana w ciagu kilku najblizszych miesiecy."
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~Obserwator [213.134.179.*]
    Buuhhaaa... ha, ha. Komu i po co to potrzebne? Nie wiem. Czaty, które nie mają żadnego, nawet minimalnego wpływu na kurs tego papiera ha, ha. A pytań już nie musicie zadawać bo już są napisane odpowiedzi.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~Piotr [37.248.179.*]
    @gość i nie będzie to odpowiedź całkowicie pozbawiona sensu bo spłata części kapitałowej kredytu inwestycyjnego jaki został zaciągnięty na tą realizację rozpoczyna się 31.07.2025. Z tym, że czasowy i wynikowy zakres komercjalizacji tej inwestycji został już wielokrotnie przedstawiany w projekcjach finansowych dla banków i uwzględniony we wpływie na kowenanty kredytowe.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~gość [78.30.73.*]
    Piotr jak sam wiesz bo czytałeś raport sformułowanie które napisałem jest zywcem z niego wyjęte. Nie ma się co łudzić ze dowiemy się czegoś więcej, każdy wie jak ten czat wygląda. Nie chodzi mi o marudzenie bo exol jest moja największa pozycja w portfelu ze srednia zakupu 2,98 i sądzę że po wzorsie pmi i obniżce stóp cena akcji powinna wzrosnąć bez wzgledu na termin oddania inwestycji w plocku i jej komercjalizacji. Tylko nie do końca jestem pewny czy aby napewno uda się zobaczyć poziomy z 2020 roku czy raczej ponownie 4,xx zł
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~Piotr [37.109.163.*]
    @gość niestety nie spodziewam się szybkiego wzrostu PMI dla przemysłu powyżej 50, nie mówiąc już o jego zagoszczeniu na dłuższy okres w strefie ożywienia. Obniżek stóp procentowych w Polsce też nie spodziewam się wcześniej aniżeli w 2Q25. Spodziewam się natomiast osłabienia PLN wraz z dalszym osłabianiem EUR/USD co dołoży swoich kilka groszy do skali jak i tempa tych obniżek.

Liczę natomiast na rozpoczęcie komercjalizacji najpóźniej w 1Q25 ze stopniowym dochodzeniem do pełnej zdolności wytwórczej do końca 2Q25. Ożywienie w gospodarce w Polsce będzie ale bardzo stopniowe i umiarkowane, zwłaszcza w 1H25.

Ja część swoich pytań już wysłałem.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~Kubek [84.241.205.*]
    pytajcie o tym na czacie
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~MW [31.61.250.*]
    Ja myślę podobnie. Teraz sytuacja gospodarcza jest słaba. Pomimo okoliczności wyniki są średnie. Sytuacja się poprawi, to inwestycje dadzą dobry zysk.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~max [77.65.84.*]
    W sumie mam podobne odczucia. Wydźwięk czatu odbieram tak, że sytuacja samej Spółki jest dość dobra, rozwija się, inwestuje, robi R&D, robi rozruch nowej linii produkcyjnej, dywersyfikuje produkcję, zwiększa wolumen (objętość) sprzedaży.
    Z drugiej strony ogólna sytuacja na rynku jest trudna, konkurencja duża, podaż wysoka, marże niskie.

Wydaje się zatem, że gdy ogólna sytuacja się poprawi to PCX powinien zwiększać przychody i zysk na czysto.

Ogólnie sytuacja jest zatem niejednoznaczna, choć jakby z drugiej strony dobrze rozpoznana. Pozostaje obstawiać przyszłość.

Ma ktoś jakieś dobre, świeże fusy, kapelusz albo szklaną kulę?
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Kopytko.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~nina [37.30.16.*]
    Jeżeli ktoś myśli,że z takich czatów i innych informacji ze spółki dostanie super informacje do kupna to jest naiwny.
    Te informacje to pieniądz, i wcześniej zobaczymy to na kursie a informacje otrzymujemy znacznie później.Każde wyniki kwartalne spółka zna dużo wcześniej i naiwny tylko może myśleć ,że nie są one już wpisane w kurs.W ięc inwestor powinien patrzeć bardziej w przyszłość co może się w spółce pozytywnego zdarzyć , a przede wszystkim na cenę aktualną akcji w stosunku do ewentualnych zysków.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~max [85.221.171.*]
    Super napisane, zgadzam się całkowicie.
    Wiemy więc już na co patrzeć ale zdaje mi się, że nadal nic nie wiemy, bo my, szare robaczki, nie widzimy przyszłości.
    A co Twoja szklana kula mówi?
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~nina [37.30.16.*]
    Najciekawsze jest jednak to, ze z jednej strony robi się czat dla inwestorów, a z drugiej zbija się kurs w dół.
    Bo chyba nikt nie uwierzy ,ze obniżają kurs drobni akcjonariusze mniejszościowi.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~max [85.221.171.*]
    Czemu nie? Jak sprzedają akcje to i obniżają kurs.
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~wacek [109.206.198.*]
    w styczniu już będzie 2 lata jak tu jestem i nic tylko drobni się wyprzedają. Większej głupoty to tu nie słyszałem. Wały są robione na tym papierze i tyle !
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~Blekota [46.134.87.*]
    I tak cały czas kurs wyżej od wartości księgowej
  • Re: CZAT INWESTORSKI 21.11.2024 Autor: ~max [77.65.84.*]
    Nie, w tej chwili 0,938*WK.
[x]
PCCEXOL -1,13% 2,62 2025-10-02 16:47:09
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.