Mnie najbardziej interesuje komercjalizacja inwestycji w drugą linię technologiczną w Płocku. Rozruch mechaniczny już się zakończył ale czy zakończył się także rozruch technologiczny i czy instalacja uzyskała pozwolenie na użytkowanie?
Ale czy v- ce prezes będzie łaskaw odpowiedzieć na pytanie dotyczące rozruchu technologicznego drugiej linii technologicznej w Płocku ? On zawsze tylko odpowiada na pytania które są mu w 100 % wygodne, a nie jakiemukolwiek akcjonariuszowi z poza PCC. Ja kilkakrotnie zadawałem po kilka pytań i nigdy na moje pytania nie odpowiedziano. A były istotne z pewnością dla wielu z nas.
Piotr na bank odpowie Tobie w jasny i konkretny sposób na to pytanie XD. Nie musimy czekać do czatu już dziś mogę Tobie udzielic odpowiedzi: "Zakonczył sie rozruch mechaniczny instalacji, obecnie trwa rozruch technologiczny oraz kompletowanie dokumentacji potrzebnej do uzyskania pozwoleń niezbednych do uzytkowania instalacji. Inwestycja bedzie zfinalizowana w ciagu kilku najblizszych miesiecy."
Buuhhaaa... ha, ha. Komu i po co to potrzebne? Nie wiem. Czaty, które nie mają żadnego, nawet minimalnego wpływu na kurs tego papiera ha, ha. A pytań już nie musicie zadawać bo już są napisane odpowiedzi.
@gość i nie będzie to odpowiedź całkowicie pozbawiona sensu bo spłata części kapitałowej kredytu inwestycyjnego jaki został zaciągnięty na tą realizację rozpoczyna się 31.07.2025. Z tym, że czasowy i wynikowy zakres komercjalizacji tej inwestycji został już wielokrotnie przedstawiany w projekcjach finansowych dla banków i uwzględniony we wpływie na kowenanty kredytowe.
Piotr jak sam wiesz bo czytałeś raport sformułowanie które napisałem jest zywcem z niego wyjęte. Nie ma się co łudzić ze dowiemy się czegoś więcej, każdy wie jak ten czat wygląda. Nie chodzi mi o marudzenie bo exol jest moja największa pozycja w portfelu ze srednia zakupu 2,98 i sądzę że po wzorsie pmi i obniżce stóp cena akcji powinna wzrosnąć bez wzgledu na termin oddania inwestycji w plocku i jej komercjalizacji. Tylko nie do końca jestem pewny czy aby napewno uda się zobaczyć poziomy z 2020 roku czy raczej ponownie 4,xx zł
@gość niestety nie spodziewam się szybkiego wzrostu PMI dla przemysłu powyżej 50, nie mówiąc już o jego zagoszczeniu na dłuższy okres w strefie ożywienia. Obniżek stóp procentowych w Polsce też nie spodziewam się wcześniej aniżeli w 2Q25. Spodziewam się natomiast osłabienia PLN wraz z dalszym osłabianiem EUR/USD co dołoży swoich kilka groszy do skali jak i tempa tych obniżek.
Liczę natomiast na rozpoczęcie komercjalizacji najpóźniej w 1Q25 ze stopniowym dochodzeniem do pełnej zdolności wytwórczej do końca 2Q25. Ożywienie w gospodarce w Polsce będzie ale bardzo stopniowe i umiarkowane, zwłaszcza w 1H25.
W sumie mam podobne odczucia. Wydźwięk czatu odbieram tak, że sytuacja samej Spółki jest dość dobra, rozwija się, inwestuje, robi R&D, robi rozruch nowej linii produkcyjnej, dywersyfikuje produkcję, zwiększa wolumen (objętość) sprzedaży. Z drugiej strony ogólna sytuacja na rynku jest trudna, konkurencja duża, podaż wysoka, marże niskie.
Wydaje się zatem, że gdy ogólna sytuacja się poprawi to PCX powinien zwiększać przychody i zysk na czysto.
Ogólnie sytuacja jest zatem niejednoznaczna, choć jakby z drugiej strony dobrze rozpoznana. Pozostaje obstawiać przyszłość.
Ma ktoś jakieś dobre, świeże fusy, kapelusz albo szklaną kulę?
Jeżeli ktoś myśli,że z takich czatów i innych informacji ze spółki dostanie super informacje do kupna to jest naiwny. Te informacje to pieniądz, i wcześniej zobaczymy to na kursie a informacje otrzymujemy znacznie później.Każde wyniki kwartalne spółka zna dużo wcześniej i naiwny tylko może myśleć ,że nie są one już wpisane w kurs.W ięc inwestor powinien patrzeć bardziej w przyszłość co może się w spółce pozytywnego zdarzyć , a przede wszystkim na cenę aktualną akcji w stosunku do ewentualnych zysków.
Super napisane, zgadzam się całkowicie. Wiemy więc już na co patrzeć ale zdaje mi się, że nadal nic nie wiemy, bo my, szare robaczki, nie widzimy przyszłości. A co Twoja szklana kula mówi?
Najciekawsze jest jednak to, ze z jednej strony robi się czat dla inwestorów, a z drugiej zbija się kurs w dół. Bo chyba nikt nie uwierzy ,ze obniżają kurs drobni akcjonariusze mniejszościowi.
w styczniu już będzie 2 lata jak tu jestem i nic tylko drobni się wyprzedają. Większej głupoty to tu nie słyszałem. Wały są robione na tym papierze i tyle !