• powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: ~Wojciech [83.26.227.*]
    realna wycena rynkowa papieru na nc , tak to jest jak nie ma czym handlowac i jeden trzyma papier
    ratunkiem może być jedynie split i podział papieru inaczej klapa
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: mlody9 [83.25.167.*]
    Raczej dążenie do zdjęcia z giełdy po najniższej cenie. Tak czy siak żenada :(
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: ~Pytamsię [37.30.56.*]
    Drogo jest, czy tanio ? :-)))
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: mlody9 [83.25.6.*]
    Pytasz o spółkę, czy całą giełdę ;p WIG/PE 11,1 a sam Makolab przy tak żenującym ROE i kursie 3,8zł to około 16,5. Więc relatywnie drogo. Ale cena/przychody i cena/WK tanio. Jak dla mnie wyciągają kasę ze spółki umowami o dzieło, aby nie dzielić się z akcjonariuszami, albo nie radzą sobie na rynku, albo chcą obniżyć wycenę na giełdzie. Tak czy siak - powód do ewakuacji.
    To tylko takie przemyślenia bez pokrycia ;)
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: ~aaaa [79.185.134.*]
    Jaka kasę? Spółka wisi na branży automotive i nie umie znaleźć kontraktów z innych branż. Jak ktoś nie chce się rozwijać, to nie będzie zarabiać.
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: mlody9 [83.25.169.*]
    Nie dość, że wisi na branży automotive to jeszcze w ofercie ma oprogramowanie, które było na topie z dobrych 5 lat temu. Nic nowego...:(
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: mlody9 [83.25.165.*]
    Jak tam nastroje? Czy doczekamy się choć jednego dobrego kwartału/raportu? Choć 18,5 mln przychodów?
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: ~roki [109.206.198.*]
    bardziej 17-17,5m
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: mlody9 [83.25.20.*]
    Obydwoje się myliliśmy 20 mln przychodów i 2mln w kasie. I to już jakoś wygląda. 35 mln kapitalizacji. 4mln zysku. 16 mln na koncie.
    Szkoda tylko, że nie są powtarzalni w takich wynikach... No i przychody r/r takie same. Ja tam jestem zadowolony ;)
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: ~roki [109.206.198.*]
    fakt, wyniki bardzo dobre choc nieregularne

tak czy inaczej bardzo tanio się wydaje, EV przy tym stanie gotówki netto to 18mln tylko a EBITDy generują 6M rocznie
    3x EBITDA to jak za darmo, nie ma takich tanich software housów na GPW i NC

Jak dla mnie >> 6.5PLN to target minimum, a jak ten kwartał się okaże trwałą tendencją to celujemy w 12-15PLN
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: ~aaaa [79.185.137.*]
    jak tutaj ktoś proponuje, żeby wycena spółki spadła niżej niż poziom gotówki w kasie, to o czym tu dyskutować. ja już się zniechęciłem do spółki wcześniej, ale teraz przyjąłem tu podejście bilansowe, bo to jest jednak przedziwnie prowadzona działalność. dopóki inwestycje krótkoterminowe/kapitalizacja < 0.5 IMO uważam, że warto dokupować. najwyżej ktoś ich wykupi w końcu.
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: mlody9 [83.25.20.*]
    Przyznam się, że kiedyś liczyłem na przejęcie - powtórka z Macrologic (jeżeli ktoś jeszcze pamięta tę spółkę). :)
    Tam też wycena momentami była śmieszna ;)
  • Re: powrót do bazy czyli 40-80 groszy Autor: ~Wiem [31.60.126.*]
    Ten ruch na akcjach to pod "to" info...?! To i tak spokojnie...
  • Re: 25% cła uderzą Makolab Autor: ~Marek [80.238.118.*]
    Większość sprzedaży Makolabu idzie do koncernów motoryzacyjnych produkujących poza USA, więc te 25% cła na te samochody, które właśnie ogłosił Trump, mocno uderzy w te firmy. Niektóre będą walczyć o przetrwanie, w każdym wypadku wymusi to na nich ostre cięcia, w tym cięcia wydatków informatycznych. Ostro oberwie na tym i Makolab, niestety https://www.zerohedge.com/political/stocks-bond-yields-sink-reports-imminent-trump-auto-tariffs
  • Re: 25% cła uderzą Makolab Autor: ~aaaa [79.185.130.*]
    Makolab ma 20 mln w kasie i ostatnio zaczął szukać alternatywnych przychodów, już w IV kwartale pokazali, że są w stanie je znaleźć. bez paniki.
  • Re: 25% cła uderzą Makolab Autor: ~Marek [5.184.253.*]
    Zawsze znajdzie się jakiś mały fiutek któremu puści zawór... Po co niektórzy wchodzą w tę spółke skoro nie rozumieją rynku na którym dziala...?! Ja kupowałem spory pakiet daaaawno temu po 60 groszy i to jest moja średnia. Trzymam cały czas bez dokupywania i już same dyqidendy(choć marne) zwróciły mi wkład z nawiązką... Tylko po co wchodzą w to cieniutkie bolusie z miękkim zwieraczem...?! Nie wiem...
  • Re: 25% cła uderzą Makolab Autor: ~Jędrzej [31.61.184.*]
    Makolab od lat kisi masę gotówki w bilansie. Nic sensownego nie przejęli, nie zrobili buy backu ani nie płacili godziwych dywidend, pozwolili by inflacja pożerała im siłę nabywczą tego cashu. Na świcie i na GPW mamy b wiele przykładów spółek wycenianych na ułamek ich cash, więc jeśli to ma być katalizatorem do wzrostu, to ja dziękuję, bo wg tej logiki miałbyś pod korek JSW kupowanej > 50 - 60 zł. Nie pójdzie się do przodu patrząc głównie w lusterko, tzn. pójdziesz kawałeczek aż …
  • Re: 25% cła uderzą Makolab Autor: ~aaaa [79.185.130.*]
    porównujesz kapitałochłonne JSW z Makolab? przepraszam, ale na takim poziomie dyskutować się nie da
  • Dawać jeszcze...!!! Autor: ~Głodny [178.42.71.*]
    Dawać jeszcze... Chętnie wezmę więcej...
  • Re: Dawać jeszcze...!!! Autor: ~Regina [109.233.91.*]
    Połóż więcej na kupno, śmiało, nie krępuj się i bądź konsekwentny, szczególnie że wierzysz, że cła i ta sytuacja nie wpłyną na koncerny samochodowe będące głównymi klientami Makolabu https://moto.pl/MotoPL/7,88389,31987339,fabryki-samochodow-stana-niemal-na-calym-swiecie-juz-za-kilka.html
[x]
MAKOLAB -3,60% 4,82 2025-09-05 10:02:31
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.