• Dywidenda Autor: ~Jan [87.101.42.*]
    W kontekście dużego "kosztu niepieniężnego" w wynikach III kw. 2024 w odniesieniu do biznesu bitumen, proszę o potwierdzenie czy dywidenda wypłacana jest z zysku netto czy z zysku netto bez uwzględniania "kosztów niepieniężnych/jednorazowych"? Propozycja podawania w raportach kwartalnych kwoty zysku netto branego pod uwagę do wyliczania dywidendy wydaje się zasadna i zdecydowanie ułatwi inwestorom kwartalnie wyliczać potencjalną dywidendę, analizując omówienie wyników III kw. 2024 i czat, wychodzi, iż IV kw. 2024 zapowiada się bardzo dobrze, bo premia lądowa jest zadowalająca, wolumeny paliwowe wysokie, każda dywizja generuje pozytywne wyniki, LNG ma szanse pozytywnie zaskoczyć wynikiem i nie powinno być kosztów niepieniężnych jak w III kw. 2024 = dzisiejsze spadki to dobra okazja do wejścia i dywidenda za 2024 na poziomie 4-5 zł nadal realna? :)
  • Re: Dywidenda Autor: kozacki [31.183.189.*]
    Prezes dzisiaj mówił, że do wyliczenia dywidendy będzie brana wartość zysku z wyłączeniem m.in. zmian wycen na instrumentach zabezpieczających. Zatem faktycznie w 3kw. mamy zysk a nie stratę. Tak z grubsza narastająco zysk do podziału wyszedł 60.869tys.
    Co daje dywidendę 2,23pln/akcję. Zobaczymy ile dorzucą w 4kw.?
  • Re: Dywidenda Autor: ~Krzych0409 [193.106.103.*]
    To pytanie to ja zadałem i w sumie udzielili 2 odpowiedzi. Raz, że zysk po odliczeniu wartości niepieniężnych, a za drugim razem, że utrzymują swoją polityke dywidendową czyli min. 30% skonsolidowanego zysku netto. Mi tu zabrakło słowa skorygowanego.
  • Re: Dywidenda Autor: ~BabciaKlozetowa [83.6.119.*]
    Dnia 2024-11-15 o godz. 23:11 ~Krzych0409 napisał(a):
    > To pytanie to ja zadałem i w sumie udzielili 2 odpowiedzi. Raz, że zysk po odliczeniu wartości niepieniężnych, a za drugim razem, że utrzymują swoją polityke dywidendową czyli min. 30% skonsolidowanego zysku netto. Mi tu zabrakło słowa skorygowanego.

To są dwa zagadnienia, ale informacja jest jednoznaczna i niczego nie brakuje. Korekty dotyczące instrumentów zabezpieczających nie będą miały wpływu na podstawę wyliczenia dywidendy oraz utrzymana jest polityka dywidendowa.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Mati [91.196.49.*]
    Człowieku dywidenda w 2025 przy obecnych zyskach moze być ok1-2zł
    Zyski sa słabsze niż 2023 za 3 kw w sumie
  • Re: Dywidenda Autor: ~Babciaklozetowa [31.61.246.*]
    A ja na to: jam pa pam pam, jam pa pam pam....
  • Re: Dywidenda Autor: ~Inwestor [31.61.242.*]
    Ale dywidenda ma być płacona od zysku skorygowanego więc luz :)
  • Re: Dywidenda Autor: ~Mati [37.225.26.*]
    No i?
    2-2,5zl max
    Przy obecnej wycenie 10zl to mało
[x]
UNIMOT 5,54% 163,80 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.