Przecież podawali zaraz po zakończeniu 3Q. Przekazali w 3Q: 741 mieszkań. Rok wcześniej 630. Dla porównania, w pierwszej połowie 2024 przekazano 1050! Wynik powinien być bardzo dobry. Za 3Q2023 było 45 mln netto. Za 1Q2024 (przekazano 598) - 84mln. Za 2Q24 (przekazano 459) - 64mln. To ile może być za 740 mieszkań? Ja szacuję, że pęknie 100mln. Oczywiście mogę się mylić, bo przecież na wynik netto wpływa cała masa czynników. Nie mniej jeśli będzie poniżej 90 mln to będę w mocnym szoku ale i tak nie sprzedam bo dywidenda pewna.
Atal zaraportował 100mln przy 800 przekazaniach. W odróżnieniu od Develii działają też w mniejszych miastach niż TOP5 gdzie ceny są niższe. Wszystkie znaki na niebie mówią, że musi być dobrze. Oczywiście giełda wycenia przyszłość i tu perspektywy nie są już takie super. Poprawianie wyników z taką dynamiką będzie bardzo trudne. Ceny wyhamowały, popyt jest zduszony przez brak kredytu 2 czy 0% i dość wysokie stopy.
W tabelce na stronie która wrzuciłem jest wzrost r/r nawet o kilkanaście %. Także wzrost cen mieszkań jest i przełoży się to na wynik. Nawet jeśli będzie stagnacja lub lekki spadek to i tak są to bardzo wysokie ceny
Ciekawe. 64 mln za 3Q przy 598 przekazanych lokalach. Dokładnie tyle samo Develia przekazała w 1Q24 i miała 84 mln. Trzeba głębiej się wczytać. Dla DOMDEV jest to +70% r/r. Już czytam, że powyżej konsensusu.