• 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~strachu [31.0.92.*]
    Strach puka do mych drzwi,coś tu śmierdzi czy mi się tylko zdaje ?:)obligi i kurs przed raportami urywa ,może obroty nie są kosmiczne i robią to śmieciowym obrotem ale tu nigdy nie było dużych obrotów przecież ....
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Fugo [31.0.51.*]
    Linia trendu wzrostowego muśnięta,
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Rozum [185.189.139.*]
    Dziś dobrałem,
    cóż dowiemy się szybko o ewentualnym trupie w szafie
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~hehe [31.0.73.*]
    Dwie sesje mnie nie zbawia ,może ktoś cosik wie poważniej zaangażowany w papier że tak to leci ,oby się to wyjaśniło na raportach i pytaniach do bossów :p
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Photon [178.43.247.*]
    Wydaje mi się, że jeszcze lekkie odreagowanie i jeszcze jedno zejście w dół w przyszłym tygodniu do 4,80 lub okolic 4,60. Aczkolwiek w okolicach 5 można powoli zbierać.
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~DzikuSS [178.42.242.*]
    5 groszy?
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~hehe [31.0.79.*]
    Najbliższe 3 sesje powinny być ciekawe ,już się doczekać konfy ,sam zadam z 3 pytania ,ciekawe czy się będą pocić hehe :).Nie zdziwię się jak wyjdzie jakieś espi "trup" ,może emisja jakąś niska itp hehe,obligi mega mnie zmartwiłydzisiaj ,miałem dziś cos skubać bo jednak coś więcej kupić to trza kilka dni ale jednak czekam ,musi być jakiś powód takiego uwalania którego jeszcze nie znam....
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Roomcajs [46.134.109.*]
    Będzie na żywo Pat i Mat ?
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~hehe [31.0.94.*]
    Tak,w wtorek rano
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Roomcajs [46.134.109.*]
    Veczernicek o 19.00 powinien być !
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~123 [37.47.67.*]
    Zastanawiam się nad swoją decyzją , dlaczego to kupiłem . To najgorsza decyzja na giełdzie jaką podjąłem . Wam życzę zysków ja na to nie liczę .
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~hehe [5.173.57.*]
    Obligi z rana 35 ,fajnie się dzieje nie powiem :)
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~kuchcik77 [31.60.113.*]
    A byly czasy ze Georg tu zaglądał....teraz nie na odwagi....
    Też bym nie zaglądał jak by takie cyrki się działy ,ale na pytania muszą odpowiadać na koncie więc panowie myśleć żeby potem nie było a mogłem zapytać..... hehe
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~WoofWoof [89.64.24.*]
    3.xx dlugoterminowo wychodzi. Pytanie, czy popyt szybciej nie wkroczy.
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~WoofWoof [89.64.24.*]
    Poniżej 4 pojawi się popyt
    Kto da mniej...popyt to będzie jak będzie dobre info ,spada bo .....no właśnie ktoś je ma ?
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Weteran [79.189.120.*]
    Tu już tylko modlitwa pozostaje

świetny kawałek : https://www.youtube.com/watch?v=VlSEIa1zubs prosto z Dublina
    Popyt spekulacyjny moze byc a czy oparty na danych to w poniedziałek
    Brak realizacji / opóźnienia w Rumunii/australii, brak dotacji/ podatki w czechach/Słowacji.. zobaczymy co jeszcze
    Strasznie to spier...i
    Lerta prawdopodobnie dobiła photon
    piękny wykres

https://www.boerse-frankfurt.de/bond/de000a3kwky4-photon-energy-n-v-6-5-21-27
    Lerta miała być koniem pociągowym a nie sala kasy a właściciele sypnęli akcje w rynek I dupa.pytanie czy jesteśmy bankrutem
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Ttr [89.64.9.*]
    Ja już dawno się pozbyłem tych akcji. Mówiłem jak było po 9 ze nadal obowiązuje trend spadkowy i nie ma sygnału do kupna. Zainteresować się można e momencie kiedy zmieni się trend. Narazie jest tutaj tylko strata. Szkoda czasu.
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~hehe [51.83.132.*]
    Na obligach to cyrk ostry :)
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~hehe [51.83.132.*]
    W .cz to walą pkc co jakiś czas pakiety xd
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~wcj [37.225.84.*]
    Miało odbić przy 9,8,7,6, teraz 5.
    Na sylwestra odliczanie skończy na 0.
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~hehe [145.239.91.*]
    Ciekawe czy po sesji będzie jakieś espi "trup" wcale bym się nie zdziwił ....aczkolwiek kupiłem coś za drobne dzisiaj ,taki zaczepniaczek :)
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Rozum [5.172.235.*]
    Espi na pewno będzie z raportem za Październik a czy z trupem ? się okaże
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~hehe [145.239.91.*]
    Człowiek szuka i szuka czegoś pozytywnego w raporcie i znalazł.....
    Nie napisali słowa bankrut ,szukałem dwa razy xd
    Całkowita produkcja energii elektrycznej w październiku wyniosła 13,5 GWh, w porównaniu do 11,6 GWh rok wcześniej, +16,7% rok do roku (r/r). Od początku roku (YTD) skumulowana produkcja energii elektrycznej wyniosła 155,6 GWh w porównaniu do 126,9 GWh rok wcześniej, co oznacza wzrost o +22,6% r/r. Pod względem geograficznym potęga czeska, słowacka i australijska zakłady zachowały się słabiej od oczekiwań, o -13,6%, -3,3% i -10,8%, odpowiednio. Elektrownie w Rumunii i na Węgrzech osiągnęły lepsze wyniki niż nasze audyty energetyczne odpowiednio o +1,7% i +4,2%. Średni uzysk właściwy (całkowita produkcja w okresie/średnia moc w tym okresie) wzrosła do 94,6 kWh/kWp w porównaniu do 93,4 kWh/kWp w październiku 2023 r., +1,3% r/r.
    Niemniej jednak łączne przychody ze sprzedaży energii elektrycznej pozostały solidna i wyniosła 23,426 mln EUR od początku roku, z dodatkowymi przychodami W październiku dodano 1,667 mln euro.
    To Tyle z dobrych wiadomości ,
    Niestety , " Rządy " dobrały się do OZE , widać wprowadzenie mocnych regulacji i koniec wsparcia dla zielonej energii w takiej formie jak była, widać aby to się spinało , zarówno produkcja jak i handel był opłaclny potzrebne są magazyny energii. PEN musi zmienić podejście do profilu i bardziej nastawić się na magazynowanie, przesył i sprzedaż.
    Wracając do raportu
    Cena prądu poleciała jak kamień w wodę , to jest ten trup który własnie wypadł , zwiększona produkcja poprzez podłączenie nawet nowych instalacji nie jest wstanie zrekompensować takiego spadku , odczujemy to w wynikach za 4q2024,
    Teraz pytanie czy cena prądu poleci jeszcze niżej ?
    Myślę, że to będzie temat przewodni konferencji,
    Nie wiem ile w tym co piszą o EBC jest prawdy ale jeżeli zetną stopy o 100pkt bazowych do końca roku to w teorii powinno się zbilansować wszystko , największym ciężarem jest obsługa długu to on zjada wszystko.
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Zimny [5.173.19.*]
    A co to się stało w Rumunii że cena energii runęła że 130E na 52E ???
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Smuteczek [149.34.244.*]
    No to wisimy sobie kilka lat z papierem :(
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Rozum [31.0.126.*]
    Wyniki za 3q2024 , powinny być dobre . Liczę na pojawienie się minimalnego zysku netto- dziś publikacja.
    To do celowo też powinno pomóc :

Europejski Bank Centralny może zdecydować się zatem na większe cięcia niż zakładane przez nas 125 pb, być może stopa docelowa w Europie będzie niższa niż 2 proc
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~PP [78.88.186.*]
    Z tego co gdzies czytałem to właśnie mocniej mają wejść w magazyny energii.
    W Rumuni muszą przejść na warunki rynkowe z powodu nowych regulacji. Ma to być w pierwszym kwartale 2025 więc przed najlepszymi miesiącami w roku. Ceny na rynku mają być lepsze niż ograniczenie 80Eur/MWh. Dodatkowo muszą zmienić sterowanie falownikami (możliwość zdalnego sterowania) aby zabezpieczyć się przed ujemnymi cenami energii - tu az się prosi magazyn energii aby ją oddać poza tymi godzinami. Poza tym w piatek pojawił się duży popyt w czechach. Z dobrych wiadomości wpadła chyba kasa za sprzedaż Australii. Na obligacjach też pojawił się spory pakiet na kupnie. Wiec należy czekać co z tego wszystkiego wyniknie.
  • Re: 5 Zeta panowie ,kupujemy ?:) Autor: ~Rozum [31.0.126.*]
    Potrzebne są Magazyny aby optmalizować sprzedaż w czasie jego największego zapotrzebowania , zarząd zapewne o tym doskonale wie i będzie pewnie optymalizował produkcję / magazynowanie / sprzedaż.
    Poczekajmy na raport za 3q2024 będzie dziś ,
    wrzucam raport nobla to miesięcznej sprzedaży za październik

file:///Users/karolinas/Downloads/DOC.20241118.50128556.20241118_0916_PEN_PL_AW.pdf

wydaje się że najważniejsze z dnia to :

"Pomimo negatywnych zmian średnie ceny wciąż pozwalają z zapasem pokrywać koszty jednostkowe w segmencie Investment, co oznacza dodatnią marżę na produkcji energii z własnych elektrowni PV. "
    Znalazłem info o magazynach:
    „Sprzedaż tych aktywów CleanPeak Energy jest częścią naszego ponownego skupienia się na rozwoju i wdrażaniu technologii magazynowania energii.Inwestując w magazynowanie energii, chcemy zająć się jednym z najważniejszych wyzwań w sektorze energii odnawialnej – zapewnieniem, że czysta energia będzie dostępna zawsze, gdy będzie potrzebna” – powiedział Georg Hotar, CEO Photon Energy Group.

Photon Energy skupia się teraz na magazynowaniu energii i stabilności sieci. Ma to na celu rozwiązanie problemu niestabilności odnawialnych źródeł energii i zwiększenie swojej roli w innowacjach energetycznych, w tym inwestycje w technologię RayGen.

W miarę jak Photon Energy przechodzi na elastyczne rozwiązania energetyczne, firma zamierza zająć się jednym z głównych wyzwań energii odnawialnej – nieciągłością.Skupiając się na rozwoju projektów magazynowania energii, Photon Energy zamierza zapewnić, że energia odnawialna może być magazynowana i wysyłana w okresach szczytowego zapotrzebowania, zwiększając niezawodność energii odnawialnej. Zwrot w kierunku magazynowania energii wraz z jej działem New Energy i inwestycją w RayGen jest częścią szerszej strategii Photon Energy Group, aby umieścić Photon Energy na czele innowacji energetycznych.Wraz ze wzrostem znaczenia stabilności sieci i rosnącym zapotrzebowaniem na energię odnawialną, firma planuje odegrać kluczową rolę w integracji zasobów odnawialnych z siecią i dla swoich klientów.

Z tego co pamiętam to Photon posiada jakieś udziały w ReyGen. Pytanie oczywiście o sprawność tego systemu i koszt. Oczywiście przy ujemnych cenach za energie w szczycie produkcji to może być ciekawe. Nie wiem jak chcą ta technologie połączyć z istniejacymi elektrowniami bo to troche inna technologia. Byc może możliwe jest wyłączne korzystanie z energii elektrycznej.

[x]
PHOTON 6,41% 1,25 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.