Wystawiajcie zlecenia sprzedaży z dłuższą datą po np. 100 zł aby broker nie mógł ich pożyczyć funduszowi hedgingowemu w celu shortowania. Dodatkowy atut to fundusz za pozostałe inne akcje dostępne będzie zmuszony zapłacić więcej za pożyczenie akcji.
Ja już wcześniej zablokowałem.
Apeluję aby wszyscy blokowali akcje. To przynosi skutek. Niedowiarków odsyłam na JSW gdzie ta akcja spowadowała 100% drenaż wolnych akcji co powinno wykończyć shorciarzy lada moment. Dziś o tym na Stooq.
Widać w ostatnich dniach mocno zeszli z pożyczonych akcji w ciągu 2 tygodni mamy spadek z 666k akcji na 539 k akcji. Mimo spadku pożyczonych akcji dzięki blokadom nieznacznie wzrosła cena pożyczenia akcji na 2.47% to nie dużo bo nadal dosyć mało mamy zablokowanych akcji. Widać, że powoli zaczynają wychodzić z gry krótkiej. Dni z odbiciami to ewidentnie dni odkupu akcji. Dziś dla odmiany widać trochę dobrali żeby zbić kurs. Najbliższy raport pewnie zadecyduje co dalej z shortami. Jak będzie niezły to pewnie dalej będą stopniowo odkupować ale nie gwałtownie żeby nie podbijać za mocno kursu. Jak będzie bardzo dobry to wtedy pewnie zrobią szybkie wyjście ale na to bym nie liczył. Zły raport pewnie spowoduje spore dołożenie krótkich pozycji, które zostaną z nami do momentu poprawienia liczby klientów o ile nastąpi w kolejnych raportach wtedy też wejdzie kurs dolara wyższy.
Dokładnie blokujcie akcje to nic nie kosztuje Was, a szorty muszą płacić coraz większe odsetki od nowo pożyczanych akcji. Jeżeli zrobi to większość z tzw. ff to główny problem spadków czyli wywalanie przez szorty zostanie zminimalizowany