Ehhh.. Umowa na to, że Scanway przez dwa lata sfinansuje opracowanie głowic. A jak wyjdzie to WB będzie je mogło kupić. Pieniądze na to pochodzą z emisji. Czyli nie ma przychodowego konkretu, a jedynie info na co pieniądze zostaną wydane. Oczywiście to dobry kierunek. Ale czy cel osiągnięty okaże się za 2+ lata.
Zaskoczenia co do finansowania tu nie ma, bo w celach emisji cel na ten projekt byl wymieniony. Runda sie uzbierała, wiec chyba to nikogo nie bolało. Fakt, ze Flytronic i WB wchodzi w taką relację to już dużo dla SCW. Ta umowa pokazuje, że jest potrzeba, a wielotysięczny wolumen sprzedaży w FLT pokazuje, ze rynek tez. Temat pewnie jest w wiekszosci pokryty technologią juz wypracowaną z rynku kosmicznego, wiec ryzyka bardzo niewielkie.
Moim zdaniem warto sledzic postep projektu, bo defence i optyka dla defence to jest miliardowy rynek. Jak dowioza to bedzie totalnie inna skala firmy.
Tymek , po to weszli na giełdę , żeby się rozwijać, żeby właśnie koszty takich projektów pokrywać z emisji. Jak chcesz przychodowy konkret , to nie ta spółka , szukaj dalej .Jak wierzysz w tą firmę , kupujesz akcje i czekasz. Rok , dwa , trzy. Inaczej , odpuść .
"Warto podkreślić, że posiadamy w pełni zabezpieczone środki finansowe na prace B+R w ramach zawartej z Flytronic S.A. umowy, których źródłem jest sukces naszej oferty publicznej zakończonej kilka tygodni temu. Harmonogram prac został ustalony na 24 miesiące, jednak potencjalne nieformalne rozmowy dotyczące dalszej komercjalizacji komponentów optoelektronicznych, w tym produkcji seryjnej, mogą zacząć się wcześniej"
To jest umowa na prace B+R oraz TESTY. Ktos mi wytlumaczy skad nazwa umowy WYKONAWCZEJ? Czekałem na tą umowę i spodziewałem się więcej konkretów jak chocby zakres mozliwych przychodów. A tu tak naprawde niewiadomą jest kiedy będą mieli urządzenie pod wymagania klienta...
Nie wiem czy dałoby się to teraz oszacować, zwłaszcza, że szanse są na wdrożenie seryjne rozwiązania jest warunkowane dobrym rezultatem, jak piszą o Flytronic w ESPI. Ze zbrojeniówką ogólnie to trzeba się nastawić na znacznie mniejszy przepływ informacji. Treści umowy nie znamy, więc może są tam zapisy o konkretnych wycenach i wolumenie o jakim mowa po zakończeniu fazy PoC. Niewątpliwie dobry ruch, bo w tej branży nikt się z kosztami nie cacka jak nauce czy zamówieniach publicznych. Rzeczywiście konkretów mało, ale mam dobre przeczucie.
Buahahahaha! Goscie podpisuja najwieksze deale na satelity w historii polskiego sektora kosmicznego!!! PLUS! wchodzą w defance!!! Ale ludziom konkretów mało! Rosną co kwartał, handlują NAJWIĘKSZE zlecenia, ale nagle pytania "CZY TEN DEFANCE TO MA SENS?" No pomyślmy.. hmmmmm.IDŹ pan jakąż żabkę kup to bedziesz rozumiał biznes!!!