Wg mnie raport jak na otoczenie rynkowe jakie obecnie mamy jest przyzwoity. Zysk za trzeci kwartał około 8 mln zł ale wg mnie cieszy spora poprawa marżowości o kilka pkt % a także mozolna rozbudowa portfela projektów własnych OZE. Przed nami i Onde nieunikniona zmiana trendu na OZE i to jest kwestią czasu kiedy zaczną się pojawiać zwiększone ilości zamówień i kontraktów. Puki co cieszy dodatkowa trzecia noga (a może główna) w postaci developmentu OZE i plany na jej rozwój co gwarantuje wyższe zyski. W raporcie wspominane są też rynki zagraniczne gdzie spółka widzi potencjał. Ważne aby słowa przekuć w czyny i ponownie spróbować z realizacją za granicą. Uwolnienie potencjału farm wiatrowych przez zmianę ustawy jak napisane w raporcie powinno przynieść wymierne efekty. Oczywiście wszystko trwa natomiast modyfikacja 10H na 700 m była już jakiś czas temu i być może pierwsze efekty tej zmiany w postaci realizacji projektów wiatrowych zaczną się pojawiać. Ciekawa wg mnie też jest pozycja z raportu dotycząca pozwu wraz z Mostami Łódź przeciw GDDKiA na ponad 154 mln zł (świeża sprawa z października) - grubo. Oczywiście to kwestia zapewne wielu miesięcy jeśli nie lat ale również wizja pewnych niemałych dochodów. Spółka kilkukrotnie w raporcie podkreślała że stara sie o kontrakty wysokomarżowe zabezpieczając się dodatkowo odpowiednio skonstruowanymi umowami na wypadek wzrostu cen co zapewne ma również bezpośrednie przełożenie na mniejszą ilość zawieranych umów a przez to mniejszy przychód. Uważam, że realizacja kontraktów aby zarobić na nim 1% lub wyjść na zero nie ma większego sensu gdy firma opiera się w dużej mierze na podwykonawcach. Sobie i Wam życzę powiewu optymizmu, pozytywnej zmiany legislacyjnej i ruszenia przód. Ja tu jestem długoterminowo - (tak lekko wiszę).