Proszę porównać archiwalny, wieloletni kurs Coliana i VRG : podobieństwo jest zadziwiające. Wnioski : jeśli doszłoby do ogłoszenia wezwania, to bazując na analogiach powinno oscylować wokół ceny 4 - 4.2. Po drugie powinien przed tym czekać nas jeszcze spadek w okolice 2.9 - 3, być może po ogłoszeniu wyników za III kwartał ( wczorajsze zmiany w Zarządzie świadczą, że dział modowy nadal bardzo kuleje, ta Pani była od lat właśnie za to odpowiedzialna).
Na forum można gdybać przyczyny odejścia członka zarządu. Nie jesteśmy w środku firmy. Jeśli się nie sprawdziła to dobrze, że zmieniają. Ktoś inny się przyłoży. Jeśli jakieś powody osobiste to nic nam do tego. Nie ma co się zastanawiać.
Ja natomiast jestem bardzo ciekawy jakie będą poziomy sprzedaży w listopadzie. Byłem wczoraj w sklepie Vistula i był dosłownie kocioł. Pani ekspedientka powiedziała, że od minionej środy zaczął się mega ruch i im rozmiarówki po prostu pozjadało w mgnieniu oka. Zrobiło się zimniej, ludzie mają już dość szmacianych sieciówek i poszli kupić coś porządnego.,a jednocześnie jak jeszcze promocja dobra to wilk syty i owca cała ;-) Wiadomo jeden sklep to może przypadek, próbka niemiarodajna. Niemniej w ok 40 min jak byłem to multum klientów z pełnymi torbami wychodziła. Jak znajdę chwilę to zajrzę do jeszcze 1-2 sklepów i zobaczę. Zobaczymy za miesiąc jak ogłoszą :)
Błędem, jak sądzę, części modowej jest brak rozwiniętej oferty dodatków - są częściej zmieniane, mniej kosztują, a firmie nie przyniosłyby ujmy na prestiżu. Co do wyników miesięcznych - o ile się nie mylę firma zrezygnowała z tego raportowania. Tak, czy inaczej, motorem napędowym tegorocznych wyników będzie Kruk, jednak 3 q raczej przyniesie straty na poziomie netto całej grupy.
@seba "Co do wyników miesięcznych - o ile się nie mylę firma zrezygnowała z tego raportowania." Dzięki. Faktycznie teraz za poprzedni miesiąc też nie ma publikacji. Zatem ten run jesienno-zimowy na sklepy nie będzie widoczny za miesiąc tylko dopiero za cały 4Q. Jeśli się utrzyma i to nie tylko przypadek danego sklepu, że tak oblegany. Ale jestem optymistyczny. Kolekcja rewelacja. Sam kupiłem sporo bo bardzo dobra cena w relacji do szmaciakowych sieciówek i tamtejszej słabej jakości.
Dobre spostrzeżenie co do kolekcji odzieży, Zarząd też potwierdza dobry odbiór kolekcji, co się przełożyło na dobrą sprzedaż w październiku i listopadzie. Może IV Q zapoczątkuje lepszze czasy dla odzieży i miejsze obciążenie dla wyniku VRG. Kruk to wiadomo b.dobrze. Też jest dobry trend w powiększaniu metrażu Kruka, a ograniczenie odzieży.
Zarząd w oświadczeniu wydanym przy okazji publikacji wyników za III kwartał potwierdził twoje obserwacje dotyczące wzmożonych zakupów do połowy bieżącego kwartału. Co ciekawe spółka ma pójść w kierunku jeszcze bardziej ekskluzywnej oferty odzieżowej + rozwoju sieci jubilerskiej. Eksperyment z ofertą z niższej półki cenowej został definitywnie zakończony. Bardzo dobry ruch.
498 salonów i 600 mln długow , czyli 1,2 mln zobowiązan na sklep , jako że jestem jubilerem to wiem , że 1,2 miliona razy 5 u Kruka to cały towar w sklepie plus zapasy . Sklepy wistula Wólczanka to wystarcza ok 600 tys na towar , gdzie więc jest ten miliard kapitałów własnych ?
Sebuś na stanowisku.zawsze czujny naganiacz a kurs coraz niżej....co do odzieży, byłem ostatnio sporo w galeriach I wszędzie ruch a w vrg pustki zero ludzi a ciuchy rodem z PRL