Porównaj projekt uchwał NWZ. Ciekawe, że żadnemu, z tego co widzę, portalowi w tym Bankier nie chciało się wejść w uchwały j.w. i nagłośnić tego żądania. Łączna dywidenda tegoroczna byłaby 12,40. No to rzadko ktoś tak płaci, a tymczasem kurs tylko stabilny 110-112!!
Ja myślę niedaleko po 7 maja, stawiam na 9,20 bo nie ma żadnych złych symptomów a wręcz odwrotnie / nie chce mi się szukać ale tym razem pierwszy kwartał jest bez jakiejkolwiek dotacji/ porównywalnie lepiej. Jak ktoś będzie miał czas to ewentualnie niech mnie skoryguje!
Oczywiście by było najlepiej, gdyby spółka skorzystała z mojej zachęty i przy poprzedniej przewidywalności od razu zarekomendowała te 9,20 plus to co zwykle na Dzieciątko ,czyli razem np.12 z podzialem okresowym wypłat na 9 teraz i 3zł w grudniu. Jak już kiedyś pisałem to by była zupełnie inna rozmowa na temat kursu spółki. Ale co będzie ostatecznie to na dobrą sprawę nikt do końca nie wie bo list prezesa był lakoniczny.
I ostatni wpis na szybko: przeciwko natomiast huraoptymizmowi w tej sprawie przemawiałby fakt, że w ubiegłym roku spółka wypłaciła dywidendy więcej o 3 zł niż zarobiła w 2023, czyli można domniemać że te ostatnie 3,2 zł poszły z wyniku netto 2024 z którego to roku będziemy teraz dostawać dywidendę. W zależności zatem od polityki i horyzontu gospodarczego spółki moglibyśmy oczekiwać w najgorszym radzie tylko 6 zł. Ale oby nie.