• Przeczytałem coś takiego: Autor: ~trabant_de-mucha [185.216.35.*]
    "Osiem umów na dofinansowanie z Programu Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko (FEnIKS) zostało podpisanych przez Instytut Nafty i Gazu PIB w Krakowie z trzema beneficjentami: Enea Operator Sp. z o.o., Energa Operator S.A. oraz PGE Dystrybucja S.A. Łączna wartość dofinansowania wynosi 617 672 247,07 PLN" - podano."
    To info sprzed 2 tygodni.
    Od razu nasuwa mi się pytanie gdzie jest q-wa Tauron?
    Wygląda na to, że ma już całą sieć zmodernizowaną.
  • Re: Przeczytałem coś takiego: Autor: ~zgryz [194.242.52.*]
    A ja czytałem takie:
    "Spółka Tauron Dystrybucja rozbuduje i zbuduje stacje elektroenergetyczne w oddziałach opolskim, wrocławskim i wałbrzyskim, by m.in. przyłączyć do sieci dystrybucyjnej odnawialne źródła energii. Koszt projektów to 107 mln zł, a dotacje z UE sięgają 55,5 mln zł."
    "Instytut Nafty i Gazu – Państwowy Instytut Badawczy oraz Tauron Dystrybucja S.A. podpisały 3 umowy o dofinansowanie projektów, które realizowane będą
    w ramach działania FENX.02.03 Infrastruktura energetyczna Programu Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko na lata 2021-2027"

Nie mieszaj.
  • Re: Przeczytałem coś takiego: Autor: ~Tomi88 [31.61.160.*]
    On nawet nie ma pojęcia ile tauron inwestuje dystrybucję :D
  • Re: Przeczytałem coś takiego: Autor: ~trabant_de-mucha [185.216.35.*]
    Kogo obchodzi ile Tauron inwestuje w dystrybucję? może i 10 mld zł inwestować. Ważne skąd pochodzą pieniądze na inwestycje. Taka Enea dostanie 100 mln zł na modernizację dystrybucji. A Tauron który ma bardziej rozbudowaną dystrybucję tylko 55 mln zł z funduszy UE? No to słabo się starali.
  • Re: Przeczytałem coś takiego: Autor: ~Tomi88 [31.61.163.*]
    Ale co to jest przy 3 mld inwestycji w dystrybucję, nie mówiąc o pożyczkach na KPO
    Dnia 2024-11-05 o godz. 13:27 ~Tomi88 napisał(a):
    > Ale co to jest przy 3 mld inwestycji w dystrybucję, nie mówiąc o pożyczkach na KPO

Znaczy bardzo wiele, bowiem chyba każdy wie że dofinansowania nie trzeba będzie zwracać. A pożyczki choćby były na 0% trzeba będzie zwrócić. Jakie znaczenie mają inwestycje z których zyski są prawie żadne? Na wydane inwestycje powinny być już miliardowe zyski a są tylko odpisy i w tym roku będą zapewne straty. Rekordy w odpisach to ma Orlen. Tak PIS zmarnował miliardy na inwestycje które już teraz wiadomo, że nie przyniosą zysku żadnego.
  • Re: Przeczytałem coś takiego: Autor: ~Tomi88 [31.61.170.*]
    Tylko ze PIS juz nie rządzi
    Skutki rządzenia odczuwane są przez lata. To też każdy przecież wie.
    Zrobię takie zestawienie ile Tauron wydał miliardów na inwestycje przez ostatnie kilka lat i jakie to miało przełożenie na zyski. Zależność jest taka: jak co roku wydaje się pieniądze na nowe inwestycje to zyski powinny rosnąć a dotychczasowe inwestycje powinny utrzymać zyski w ryzach. Bez nowych inwestycji zyski powinny utrzymywać się na stałym poziomie.
    Albo ile Tauron by zyskał bez żadnego ryzyka gdyby majątek sprzedał po wartości księgowej i całość włożył na lokaty bankowe? Jakby spłacić zadłużenie i kapitał własny odłożyć na lokaty? Nie było by żadnych odpisów, żadnych strat.
    Wstępnie uświadomię:
    Kw 17mld 900 mln zł. Liczba akcji 1mld 750 mln sztuk. Na każdą akcję przypadało by po 10 zł. Na lokacie 5% byłoby co roku 50 groszy. Ponieważ inwestycja w spółkę niesie większe ryzyko to żąda się większej stopy zwrotu, więc 1 zł co roku powinno wpaść do portfela. A co jest? Minimum z każdej akcji powinno wpadać 50 groszy dywidendy bo tyle byłoby a nawet więcej z lokaty bankowej.
    Wniosek taki: Wartość księgowa to jedna wielka ściema i majątek Taurona jest wart znacznie mniej.
    Aktywa weglowe sa rynkowe, wartość księgowa 300 mln, a po to ma być wydzielenie żeby sie odciąć od tych nie trafionych inwestycji ale fakt że póki co nie wiadomo co z zadłużeniem za te inwestycje.
    Według ciebie elektrownia nowe Jaworzno (nie wspomnę o innych) wybudowana nie tak dawno za 6mld 500mln zł w księgach figuruje na nie więcej niż 300 mln zł? Jeszcze nie zdążyła się zamortyzować.
    To nie jest wg mnie tylko informacja Prezesa TPE, mldy odpisow w TPE wytwarzanie spodowodowaly taka wartość ksiegowa w bilansie.
    Jak się zsumuje info o odpisach dot. Tauron wytwarzanie, to nie wyjdzie wartość nowego Jaworzna za 6,5 mld zł a zatem nie jest możliwe aby zostało tylko 300 mln zł zważywszy na inne elektrownie wchodzące do grupy. I gdzie wyczytałeś te 300 mln zł? konkretnie podaj gdzie to jest napisane na której stronie.
    Wydaje mi się, że gdyby rozebrać elektrownie i sprzedać części choćby niektóre na złom, to cena za wszystko byłaby większa niż 300 mln zł.
  • Re: Przeczytałem coś takiego: Autor: ~Tomi88 [31.61.165.*]
    https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/tauron-przygotowany-na-negatywny-scenariusz-rzad-moze-nie-przejac-aktywow-weglowych/fd51xp7
  • Re: Przeczytałem coś takiego: Autor: ~Tomi88 [31.61.167.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Miliardy-odpisow-w-spolkach-Skarbu-Panstwa-czyli-jak-zarzadzac-wynikiem-8722448.html
[x]
TAURONPE -2,55% 10,30 2025-11-07 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.