31.10.2024, Warszawa (PAP) - Warimpex podpisał z rosyjskim podmiotem umowy sprzedaży wszystkich udziałów i pożyczek od udziałowców w rosyjskich spółkach Warimpexu, posiadających kompleks Airportcity St. Petersburg - podał Warimpex w komunikacie.
"Oczekuje się, że transakcja ta będzie miała negatywny wpływ na skonsolidowany wynik finansowy Warimpexu za rok obrotowy 2024 w wysokości około 76 mln euro" - napisano.
Jak podała spółka, wynik ten obejmuje już historyczne rezerwy z przeliczenia walut ujęte w kapitale własnym, co oznacza, że oczekuje się, że skonsolidowany kapitał własny zmniejszy się o około 35 mln euro do około 77 mln euro.
"Po zakończeniu transakcji Warimpex nie jest już aktywny na rynku rosyjskim" - podano.
Airportcity St. Petersburg, w którym Warimpex posiadał 100 proc. udziałów za pośrednictwem rosyjskich spółek, obejmuje trzy nieruchomości biurowe, budynek wielofunkcyjny, hotel i rezerwy gruntów.
Jaka była kwota transakcji? Rozumiem, że wartość księgowa spółki spada po pozbyciu się nieruchomości, ale czy to nie oznacza wygenerowania zysku netto za bieżący rok?
Ten rynek to dzisiaj na chwilę obecną ok. 15.000 zł obrotu. Nie mam jeszcze akcji tej spółki, ale prawdę mówiąc aktywa na terenie rosji były dla mnie głównym mankamentem tego podmiotu, więc sam odbieram to jako dobrą informację. Zastanawia mnie tylko dlaczego w komunikacie nie uwzględniono ceny sprzedaży nieruchomości. Czyżby poszły za symboliczną złotówkę?
Ciekawi mnie tylko jedno - czy ktoś z Was zakupił dzisiaj akcje ? i czy macie pojęcie kto dzisiaj jak zwykle nabywał po coraz mniejszych cenach . Zwiększając swojego portfela w ukochanego Badziewiaka nr.1. Zdania NIE zmieniam za 2 lata miało być 10 zł. a będzie szybciej. Do przemyślenia. Nie wiadomo za ile sprzedali ? ale też pozbyli się długów i kredytów w kacapowie. Jestem bardzo dużym udziałowcem WXF i jakoś się nie boję dalej dobierać. Przy cenie 2,84 przestali mi dzisiaj wrzucać Wszystkiego jednak sam nie kupię i są możliwe dalsze spadki przy braku znacznego popytu. DOSKONALE wiem co tutaj się dzieje bo jestem jednym z gł.rozgrywających - tyle w temacie. jak brali ostro po 4.50 a trochę wcześniej do 5. to teraz oddadzą po 2.90 zł. była już wojna -ryzyko itd.itp.