Można praktycznie i obrazowo wycenić spółkę na podstawie zwykłych praktycznych oczekiwań wobec inwestycji, którą mamy, nie wskaźników.
Tak więc, w skrócie można ująć to tak : Na Novinie mamy za 3 kwartały 5,2 mln zysku netto, jeśli zysk za III kw będzie podobny do poprzednich to da ok. 7 mln za rok. I teraz zadam Wam pytanie. Jeśli inwestujecie pewną kwotę, to w jakim czasie chcielibyście mieć zwrot 100% ? Myślę, że na obecna warunki 7-8 procent rocznie to byłoby ok. Czyli za jakieś 10 lat, wersja optymistyczna to jakieś 8 lat. Przeliczając na Nowinę 7 mln x 8 lat = 56 mln taka powinna być kapitalizacja spółki po raporcie, na który czekamy, jeśli spełni nasze oczekiwania. Daje to jakieś 1,75 za akcję. Nie biorę pod uwagę tego, że spółka się rozwija, więc można liczyć na troszkę więcej, wszak na giełdzie kupuje się przyszłość.
mamy kilka możliwych aspektów w grze aktualnie: 1. Info o rozpoczęciu skupu 2. Szacunkowe wyniki 3. Info o inwestorze 4. Info o spółce córce AI na kredytach
a więcej nie będę pisał bo kto jest tu od dawna to i tak wie wszystko co w trawie piszczy
Ja ambitnie czekam na obiecane przeze mnie 5zł - fajnie się to kształtuje ostatnio, wystarczy być cierpliwym.
Jestem tu od 2 lat i naprawdę wygląda to inaczej niż wcześniej, wygląda z miesiąca na miesiąc coraz bardziej obiecująco, rozwijająca i kurs będzie miał swoje dno już na zupełnie innym poziomie, bardzo ładnie, długo trzymają ten wysoki kurs, wzrasta zaufanie do spółki, tylko radość
Dnia 2024-12-05 o godz. 10:51 ~ptyś napisał(a): > Dnia 2024-12-05 o godz. 10:43 ~Dziadek napisał(a): > > Sprzedaj i nie płacz ynwestorze. A jak sprzedasz to nie wracaj bo znowu będziesz marudził > > Prawda boli smarku?
Dzięki ,że odświeżyłeś ten wątek, oczywiście nie zmieniam zdania. :)
Mam sporo akcji i myślę, że ty właśnie jesteś goły, więc czekaj cierpliwie. na swoją wymarzoną cenę. Napisałeś post przy cenie 1,08 chyba celowo.