W sumie, OFE itp, dobrze przekazują pieniądze na emeryturę w .. Szwajcarii? Kiedyś toczyło się wojny, niektóre zacofane kraje dalej toczą wojny, a inne w sposób legalny ściągają kapitał i innych rynków, Wszystko odbywa się zgodnie z prawem :D W sumie, to nie ma zakazu, kupić małą spółkę w Szwajcarii, rozkręcić ją tam, a potem popchnąć Szwajcarom po tak wywalonej cenie.
Przecież OFE nie brały udziału w IPO. Natomiast chętnie poznałbym uzasadnienie zakupu Żabki przez fundusze, które brały w nim udział. P/E 65 forward P/E 40-45 dla detalu franszyzowego ???
Tu wg mnie warto rozważyć futuresy na spadek tego balona i to długoterminowo. Lock up jest tutaj na 180 dni. Wg mnie szykuje się tutaj wychodzenie funduszu po cena znacząco niższych od debiutu. Całe IPO i cena po jakim sprzedano akcje to mega ciekawa sprawa ...
Większość ludzi co kupiła żabę mie pojęcia co to WK. Dlatego potrzebna jest edukacja ekonomiczna. Za to większość ludzi uwaza ze internet to ostateczne źródło wiedzy i mądrości
przecież to nie żabka ustala zasady, ona tylko ustaliła cenę emisyjną. kosmiczną, to fakt, ale nikt nikogo nie zmuszał do zakupu. chcesz powrotu peerelu?
Przecież już się zajął. Wyraził zgodę na prospekt emisyjny, GPW dopuściła do obrotu, nawet kontrakty udostępnili... Można grać w obie strony, a czy ustawisz się na long czy na short to już rwoja decyzja.
Pamiętam, jak swego czasu Patrowicz chciał zrobić jakąś emisje na którejś ze swoich napompowanych wówczas perełek po 777 zł, ale mu nie pozwolili. Za drogo. Dziś jak widać Goldmany mają lepsze układy włodarzami Rynku.
Dnia 2024-10-23 o godz. 13:51 paaulinka napisał(a): > Pamiętam, jak swego czasu Patrowicz chciał zrobić jakąś emisje na którejś ze swoich napompowanych wówczas perełek po 777 zł, ale mu nie pozwolili. Za drogo. Dziś jak widać Goldmany mają lepsze układy włodarzami Rynku.
Ludzie uwierzyli analitykom, że będzie 15% do 30% plus pierwszego dnia. Mnie szkoda ludzi, ale CVC musi zarobić swoje, nie po to kupowali Żabkę, żeby na tym tracić. A jak ktoś zarabia, to ktoś inny traci. Tak to działa.
Ja nie mam akcji.. ktoś drenuje polskie GPW.. a pewno fundy sprzedają co mogą aby tutaj ratować kapitał. i giełda się sypie. no chyba, że fundy mają tyle siana, że nie musiały sprzedawać innych papierów...,
Tak czy siak, to ze nie mam akcji, nie znaczy, że nie utopiłem, bo jak utopiły fundusze emerytalne to ja też, w przyszłości. Czyli ogólnie jak w życiu, jedni zarabiają na innych krocie, a większość to tylko dawcy kapitału.
Bardzo przyjazny sposób na wciągniecie ulicy do GPW. Jeżeli obecna władza miała takie akcje na myśli, pod hasłami zmienimy GPW, aby była atrakcyjniejsza dla małych inwestorów, to pozdrawiam rządzących :)
Po co od razu tak dramatyzować. Oczywiście, że fundusze sprzedają, obracają nie swoimi pieniędzmi i muszą minimalizować straty. Tak to działa, wszyscy, którzy kupili, liczyli na szybki zysk, ale się pomylili, to się zdarza nawet najlepszym.
A skąd takie założenie, że wyniki Lubawy będą dobre, według mnie lubawa zleci jeszcze bardziej, uklepane poziom przy którym bym się nad tym zastanawiał, to 2 złote. Tylko, tak teoretycznie, bo to jest padaczka i ludzie, którzy to kupili nie śpią nocami.
A co do tego IPO mają rządzacy? To KNF i brokerzy zrobili takie a nie inne IPO. Polegało ono na wyciągnieciu kasy od ludzi sprzedaniu im papieru za absurdalną cenę. Nikt nikomu nie broni kupowania po jakiejkolwiek cenie, ale niech to robi za własne piniądze. jak jednak fachowcy , licencjonowani doradcy czy maklerzy (a takimi są ludzie z funduszy) kupują w ten sposób to coś tu nie tak po prostu. Niech swoimi pieniędzmi tak obracają anie pieniądzem klienta. Jak zobaczę żabkę w portfelu swoich TFI to wywalę to i więcej nic z takiej firmy nie kupię
Do takiego Dino C / WK 5 A TU 22 !!! co to jest ta Wasza Żabka ? oprócz wysokich cen w tym badziewiu ? żerują tylko na Ludziach samozatrudnionych -niedzielach - świętach itd. do konkurencji nie mają żadnych szans. Jaka więc powinna być cena tego Q.... ? NIE chcę denerwować Towarzystwa ale za rok się bardzo zdziwicie .