Jako początkujący inwestor chciałbym bardziej doświadczonych kolegów spytać się czy warto dokupić teraz akcji. Pierwszy pakiet kupowałem po 4,85 drugi za 5,50 teraz bije się z myślami. Dostrzegam tu wzrosty i potencjał ale kurs według mnie się dusi. Pozdrawiam serdecznie i liczę na wyrozumiałość.
Pewnie że się opłaca, minister tzw ministerstwa rozwoju już zapowiedział że będzie ratował spekulantów pieniędzmi podatnika, więc tu praktycznie nie ma ryzyka
Mieszkaniówka raczej w dół i to zdecydowanie. Bańka pęka. Deweloperzy wpadli w pułapkę. Sprzedaż spada a budów nie da się zatrzymać. Efekt śnieżnej kuli. Kupujących coraz mniej a mieszkań tylko więcej a wiec cena w dół. Do spadku przyczynią się również ci którzy kupowali inwestycyjnie. Będą realizowali zyski a więc kolejne mieszkania na rynku, do tego zapaść demograficzna i popłoch u fliperów aby nie zostać na rynku z gorącym kartoflem.
No i już się zaczęło "Grupa Murapol, jeden z największych deweloperów w Polsce, ogłosiła właśnie dużą promocję. Rabaty do 20% obejmują całą ofertę mieszkań w 15 miastach i potrwają do połowy grudnia 2024 roku. " W przyszłym roku może będzie jeszcze więcej głębszych rabatów lub stały spadek cen. Jest z czego zajeżdżać przy prawie 50 % marżach... W zasadzie to jedna z ostatnich branż która nie powróciła do sytuacji z przed 2019. Ale wiele wskazuje na to że będzie taniej
Nie ma chyba co zaklinać rzeczywistości... https://wiadomosci.radiozet.pl/Biznes/sprzedajacy-spuszczaja-z-tonu-mieszkania-tansze-w-90-procent-transakcji
Spokojnie:) Jest z czego zejść. Marże w 2019 były w granicach 10 %, potem poszybowały jak w Orlenie. Covid, wojna i fomo w kupowaniu wszystkiego. Mieszkaniówka trzymała się najdłużej. Jak Muralopol daje 20 % rabatu, to jak myślisz, sprzedaje po kosztach ?
Nie wiem, ale nadal jestem przekonany, że nie zrezygnują z dotychczasowych marż. Jak je zrobią? Znajdą sposoby. Budowlanka ma wiele miejsc do ‚innowacji’
Tu masz następny sygnał wzrost przychodu ale marża spada Mieszkania tanieją choć developera dalej chciała by trzymać marże ale się już nie da. Nic nie rośnie w nieskończoność. Przyszły rok to raczej spadki. Trzeba zwiększać wolumen budowlanych mieszkań kosztem marż. Koniec eldorado https://www.wnp.pl/budownictwo/gieldowy-deweloper-pokazal-wyniki-wzrosly-przychody-ale-zysk-zmalal,891725.html
Święta się zbliżają, niech ma na prezenty i fajne wakacje dla siebie i rodziny.
Kurs się mieli i mieli, ale jak tu piszą inni to będzie góra gdy ogłoszą dywidende. Również mam nadzieję na więcej niż 50 gr.
Sprzedaż idzie dobrze, cel na 2024 zrobiony. Ceny też przecież nie spadają, będzie bardzo dobrze
Spółka wykręciła +70 % zysku w 3 kwartały a kurs ledwie 20 % przez rok nie może sie utrzymać na 6 + , od 4 kwartału zyski będą mniejsze bo ciężko będzie poprawić tak wysokie bazy ,a jak spółka nie będzie poprawiać zysków no to co będzie się dziać z kursem ,w najlepszym wariancie marazm na kursie przez kilka miesięcy w gorszym wariancie spadki i powrót na 4+