Zawsze przed skupem pada pytanie, czy wielcy będą uczestniczyć i zapiszą się. Zawsze wystawiali, to i tym razem wystawią. Małym gdyby wielcy nie wystawiliby swoich akcji udałoby się wówczas sprzedać nieco więcej niż 9%.
cena minimalna 41 groszy, cena maksymalna 12,5 zł, łącznie 1.200 000 akcji https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2024-10/Projekty-Uchwal_202410221860106010.pdf
zgadzam się, pożyjemy, zobaczymy, póki co to tylko projekt w którym zakłada się dwie opcje: skup między 0,41-12,5 oraz druga opcja to ogłoszenie zaproszenia do składania ofert sprzedaży akcji własnych. Czy obie wejdą tego nie wiem, ale jeśli tylko ta pierwsza to z pewnością będą chcieli kupić po taniości.
Skup będzie po 12,5 bo to sie po prostu opłaca najwiekszym akcjonariuszom. Obaj zwiększyli udział skupując po 6,5-8 teraz część sprzedadzą po 12,5. Czysty biznes. Nie zdziwie sie jeśli pula pieniędzy na skup zostanie zwiekszona na NWZA
Osobiście wolałbym wersję która funkcjonowała wczesniej czyli dywidenda plus skup za 12,5. Teraz mamy wersję z częstszym skupem za 12,5 ale juz bez dywidendy. Jest jak jest mali akcjonariusze nie mają na to wpływu
Ja nie rozumie dlaczego skup nie podoba się? Przy dywidendzie podatek zabierają od razu, przy skupie można podatkiem obracać cały rok. Po drugie umorzenie akcji powinno ich cenę podnosić. Ja jestem za skupem po 12,50.
Dywidendę preferują fundusze. Tam gdzie fundusze są aktywne wycena jest wyższa. Mysle że przy obecnych wynikach i dywidendzie 0,3-0,5 zł wycena akcji spokojnie by oscylowała 7,5-8,5 a przy ogłoszeniu skupu po 12,5 pewnie obserwowalibyśmy skoki wyżej. Generalnie brak dywidendy to -1,5 - 2 zł wyceny. Co do skupu po 12,5 to ok ale tak jak pisałem wczesniej wolałem wersję z coroczną dywidendą i skupami raz na 2 lata niż 1-2 razy w roku
ale nie w jednym roku. nigdy nie było skupu w 2022 i znowu w 2022 a to ze miesiace nie takie wyszły....... szkoda ze tak mało skupują. bo to jest raptem 50% zysku z 1 roku zobaczcie ze co roku zysk szedł na kapitał zapasowy i tego się uzbierało ponad 200mln a skoro kapitalizacja spółki jest na poziomie 300 to mamy śmieszna wartość