• Mam sentyment do Cognora Autor: ~Investor [151.177.184.*]
    W 2020 kupiłem go po 1 złltówce a trzy lata później sprzedałem go po 10 złotych.
    To było wspaniałe oglądać wzrosty przychodów i zwiększające się zyski spółki. Ale od dobrego roku widać ze spółkę jak i cąły sektor czeka opsuwa. Perspektywy są właściwie niezmiennę. Dlatego zamiast powrotu na Cognora zaczałem szukać różnych innych spółek.
    Zrobiłem dewyrsyfikację między KGHM, Mirbud i pare drobnych w tym nawet latem wchodziłem w spółki jak Columbus i Fotovolt.
    Moim zdaniem największe perspektywy czekają właśnie tą ostatnią. Zwiekszone wydatki na zieloną energię oraz wszelkie dofinansowania na instalację OZE przyczynią się do gwałtownych wzrostów przychodów w 2025 roku. Jeśli spółka Fotovolt wejdzie jeszcze w magazyny energi może przeżyć skok rozwojowy jakiego jeszcze nie doświadczyła i jej przychody zaczną dynamicznie wzrastać. Realna szansa na kapitalizację 100 milionów za 1-2 lata biorąc pod uwagę że FF jest mały. Polityka dywidendowa jest też na korzyść Fotovolta.

Tak tylko piszę z sentymentu dla Cognora i posiadaczy jego akcji.
    Powodzenia w inwestycjach
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~coda [83.30.44.*]
    https://www.money.pl/gospodarka/konczy-sie-era-przemyslu-hutniczego-w-polsce-pracownicy-mowia-o-armagedonie-7084080754416192a.html 

Dr Jerzy Podsiadło, prezes Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego w Katowicach wskazywał wiosną, że "produkcja stali spadła w całym minionym roku poniżej 7 mln ton, osiągając tym samym wielkości z początku lat 60. XX w.". Zwrócił uwagę na "posuchę inwestycyjną".
    Jedyną grupą hutniczą, która systematycznie inwestuje i rozwija się jest Cognor Holding SA. Właśnie zakończyli tam modernizację swojej walcowni prętów w Krakowie, wymieniając 95 proc. urządzeń, co właściwie oznacza, iż zbudowali całkowicie nową walcownię, podnosząc przy tym jej zdolności produkcyjne do 400 tys. ton. Kontynuują także budowę nowej walcowni kształtowników w Siemianowicach Śląskich na miejscu byłej Walcowni Rur Jedność - czytamy na stronie europerspektywy.eu.
    Jego zdaniem walka ze zmianami klimatu powoduje, że hutnictwo "stoi przed zadaniem całkowitego odejścia od podstawowej do tej pory wielkopiecowej technologii produkcji". Dr Podsiadło mówi o rewolucji polegającej na bezpośredniej redukcji żelaza z rudy za pomocą wodoru oraz produkcją stali w procesie elektrycznym ze złomu.

Ja też mam sentyment do Cognora i cały czas wierzę że najlepsze dopiero przed nami.
    BTW Mirbud i KGHM to równiez dobre spółki.
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Nowy [89.64.76.*]
    To już wszystko jasne skąd taki armagedon … Unia wykończy polskie spółki
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Investor [78.77.218.*]
    Ale unia też daje szansę. Dopłaty z KPo zrobią cuda na kilkudziesięciu spółkach w najbliższych latach.
    Cognor niestety jest w bardzo słabym położeniu. Era dużych przychodów i zysków na jakiś czas odeszła.
    Czas na spółki Oze dlatego oficjalnie mówię że Fotovolt jest jedną z nich
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Znudzony [41.33.205.*]
    Całkowicie się nie zgadzam jeśli chodzi o świetlane perspektywy spółek oze. I niestety zgadzam się że przed cognorem sporo wyzwań i nie ma nic pewnego czy oczywistego.
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Investor [151.177.184.*]
    Ty się nie zgadzasz a te spółki rosną. Kto się liczy z Twoim i czy moim zdaniem. Wszystkim rządzi trend tak jak trend wzniósł cognora że złotówki na 10 złotych.
    Tak teraz trend wzniesie inne spółki jak Columbus na 30 złotych a taki Fotovolt na 3-5 złotych i mimo że mało kto kupuje to jak wzrośnie o 100-200 procent i przyjdą infa to będą kupować.
    Z tym nie wygrasz
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Investor [151.177.184.*]
    Teraz masz odpowiedź że Spółka Fotovolt to nie tylko OZE ale również rozwój gałęzi deweloperskiej dla mas.
    Zatem jest kilka nóg całego przedsięwzięcia. Więej komunikatów przed nami. Piszę tylko tutaj i na Mirbudzie i tylko z sentymentu a nie w kwesti naganiania.
    Decyzję i analizę wyciągnijcie sami ale na spółkach przezemnie wymienionych będzie się działo naprawdę bardzo duzo dobrych rzeczy.

Spółki małe i rozwojowe i tyle w temacie a jak na razie widac można kupić jeszcze po taniości akcję nim rynek się zorientuje.

Pozdrawiam
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Posiadacz [78.79.163.*]
    Jeszcze jest czas zainwestować trochę w Fotovolta.
    Tak jak mówi investor mała kapitalizacja a przed nami infa o dużej skali w OZE.
    Musi iść w górę z tym FF nie ma innej opcji
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Jonasz [89.234.222.*]
    Pakuj Cognora do wora a nie jakieś bzdurne srotovolty.
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Marcel [95.193.6.*]
    Ja tam trochę kupiłem teraz tego fotowolta koledzy mają rację. Widać zwiększające się zyski a to jest ważne. Spłacili kredyty nowe projekty. Kto wie panowie i panie co tam się jeszcze będzie działo
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Posiadacz [95.203.8.*]
    No i się dzieje spłacili wszystkie kredyty obrotowe. Wyniki za 3 i 4 kwartał będą bardzo dobre.
    Spółka się rozpędza. Dobra decyzja Marcel
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Investor [83.249.125.*]
    Tak jak wspomniałem niestety cofnie zmierza niżej.
    Skupcie się i zauważcie że kolejny kwartał spółka Fotovolt przyniosła zysk. Rozpędzi się w 4 kwartale. Jej wycena będzie znacznie wyższa.
    Pozdrawiam
    Cognor będzie niżeż, a jonasz nawołuje do zakupu.

Prześledzcie moje wpisy na tym watku
  • Re: Mam sentyment do Cognora Autor: ~Jonasz [89.234.222.*]
    Tak to bywa możesz pisać, że urośnie i spadnie i na odwrót. Przyznaję się, że nie spodziewałem się takiej padaki wynikowej i obsuwy na kursie. Jest słabo ale nie zmieniam zdania, że to spółka o mocnych fundamentach i dużych inwestycjach w przyszłość. Ja nie sprzedaję jak trzeba będzie potrzymam akcje dłużej niż pierwotnie planowałem. Uważam, że długoterminowo na niej nie stracę.
    Jonasz od ceny 2,5 nie stracisz
    teraz wywala ktoś większy.
    ci co stracili odrobią niebawem na Fotovolt i Bras
[x]
COGNOR -2,77% 6,49 2025-11-07 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.