BARDZO DOBRZE CZEKAJCIE DALEJ
ta spółka nie dla wszystkich
przy 4 też wszyscy psioczyli a mądrzy mają już zarobek 70% a to dopiero początek
kupować to ludziska będą dopiero jak będzie kilkadziesiąt złotych
zarobek na niej może być czysto spekulacyjny, jeśli liczysz na rozwój to się przeliczysz, bo spółka miała dobry biznes dobre plany i gównianą relizację sprzedałem to gówno trochę przetrzymawszy po 8,6 z niewielkim zarobkiem i cieszę się szczęściem innych akcjonariuszy ,może kupię po4 ,5
o jakiej spółce piszesz? bo napewno nie o eurofaktorze.
Chyba że posiadałeś jej akcje na początku 2007r. Ale temu zaprzecza raczej zysk przy sprzedaży po 8,6.
Gdybym miał oceniać problemy spółki obecnie - tj wg sytuacji od maja 2009r. a więc po podpisaniu porozumienia z Silesia - to największym problemem spółki jest brak jasno sprecyzowanych planów. Odzyskali sporo kasy, ale motają się , co z nią zrobić.
Mieli do końca roku 2008 ogłosić strategię - do tej pory lipa.
Ogłosili planowany skup akcji - potem się z niego wycofali.
Udzielają większości pożyczek w grupie KCI - mimo, że podobne działania wcześniej (inwestowanie w spółki GFR) - o mało nie skończyło się bankructwem.
Prowadzą mało efektywne i co najmniej dziwne działania z Polmetalem . Wygląda to jak jakaś gra pod tytułem - "jak najdłużej odzyskiwać kasę".
Ale poza powyższym - sporo ciekawych rzeczy pewnie będzie się działo w przeciągu najbliższych miesięcy. Poza tym ten rok (od IIIkw) będzie pierwszym , w którym eurofaktor stanie się ponownie spółką z działalnością, spółką którą można wyceniać na podstawie wyników a nie na podstawie wyroków sądowych.
Ale zgadzam się ze stwierdzeniem że na śmieciach zarabia się najlepiej.
A póki co, nad eurofaktorem wisi jak fatum możliwość odzyskania kasy od Polmetalu.
Akcja z maja - wzrost pow. 100% - wynikał z porozumienia z Silesią.
W przypadku porozumienia z Polmetalem - wzrost powinien być w podobnej skali - to jeszcze większy dłużnik! A info - podobnie jak w maju - może nas trafić w każdej chwili.
Reasumując - jak ktoś nie lubi spekulacyjnych spółeczek - niech sobie na razie odpuści efr. Tak mniej więcej do wyników za III kw. Wtedy kupi spółkę z działalnością, pewnie ze strategią i wynikami. Tyle że - jak w międzyczasie rozwiążą temat Polmetalu - to kupić trzeba będzie w okolicach 12- 14 zeta.
Widzę że zaintersowanie jest. Intersująca bo wnosząca pewną interpretację jest ocena kolegi [xxx] dla mnie ma to pewną całkiem realną wartość.
Sam mogę dodać, jako nieco wcześniej podsyjący dyskusję: rzeczywiście wydaje się, że któkoterminowo może jeszcze opaść ale czy do wartości jaką wymieniłem i jak będzie w dłuższym terminie... zobaczymy.
Nie jestem już takim optymistą co do wysokich n-krotnych wzrostów ... ale to moja subiektywna ocena... i tylko z analizy wstecznej.
Jaki zgon. Obniżka o25% i to przewidywalna z wykresu analizy historycznej.
Ciągle nie daje jeszcze dostatecznego pola manewru. Bardzo słabo przełamana została linia uśrednionego wzrostowego trędu 6 miesięcznego. To przy dynamice zmian ceny spółki ciągle nie świadczy, że jeszcze spadnie. A warto by dokupić po rozsądnej przecenie ....