• Świat bez stali? Autor: ~Inwestorbowimu [5.173.79.*]
    Jak sobie to wyobrazić? Było kiepsko po covidzie,nic wiecznie nie będzie trwać, jestem ciekawy ilu kupiło poniżej 5 , sprzedawać poniżej 5 dla mnie to bzdura.
  • Re: Świat bez stali? Autor: ~OBSER [31.60.240.*]
    Dokładnie! Problem jest dość prosty. Brak napływu kapitału. TFI, OFE kupują Akcje Żabki. Bez żadnych konsekwencji.
    Później wydają pseudo rekomendację.
    Jak coś ma się zmienić na lepsze na tym bananowym rynku?
    Jakoś nie przeszkadza C/WK powyżej 26, a dla stalówek wydają wyceny poniżej wartości księgowej! To jest chore.
    Czekam na styczeń. Jak nie będzie żadnego TFI to pozostanie gra cykliczna na KGHM oraz będzie trzeba pomyśleć o jakieś alternatywie - rynek amerykański (oczywiście po solidnej korekcie).
    17 lat jestem na GPW, ale widzę, że na dzień dzisiejszy inwestowanie tutaj traci sens.
    Bez napływu kapitału nie ma szans na solidne wzrosty.
    Nie ma się co dziwić, że duża cześć kapitału odpłynęła na rynek kryptowalutowy.
    Izostal godz. 13:40 obrót 1619 zł - 611 akcji, przykładów można mnożyć.
  • Re: Świat bez stali? Autor: ~Inwestor [188.146.159.*]
    OBSER doszedłem do podobnego wniosku już jakiś czas temu. Przeniosłem część środków na inne rynki. Niestety GPW to jest upośledzony rynek bez kapitału zdominowany przez kółkowiczów.
  • Re: Świat bez stali? Autor: ~abc [78.88.24.*]
    Dnia 2024-10-18 o godz. 16:30 ~Inwestor napisał(a):
    > OBSER doszedłem do podobnego wniosku już jakiś czas temu. Przeniosłem część środków na inne rynki. Niestety GPW to jest upośledzony rynek bez kapitału zdominowany przez kółkowiczów.

Kółkowicze na tej spółce ładna kasę zarobki w przeciwieństwie do posiadaczy długoterminowych liczących tylko na dywidendę.
  • Re: Świat bez stali? Autor: ~polack [149.88.103.*]
    Przyczyna jest jedna: Glapiński.

Ten człowiek chce rozsadzić rynek kapitałowy w Polsce. Tam są układy z bankami. Wszyscy się zapakowali w obligi które są drukowane NA POTĘGĘ.

Przy takiej skali, dla nich 4-5% zysku to są ogromne pieniądze.

Mamy zmianę władzy ale de facto nadal na rynku kapitałowym rządzi PiS, Glapinski, obligi Pinokia i całej tej kliki ....

Co z tym szumnie zapowiadanym wnioskiem o trybunał stanu ???????????
    Luka w arkuszu. Chyba jest moment dla tych od PKC by zagrać pod optymalizację podatkową. Na spokojnie mogą teraz przerzucić akcję z koszyka do koszyka po cenie 4,6 - 4,79.
    W tym tygodniu może spodziewać się takich zagrywek.
    Jak popytu nie będzie to sobie zbiją kurs na 4,5 zł.
    Luka jest, kupujących brak. Nic tylko przerzucać papier pod optymalizację.
    Wczoraj ładnie Goldman zagrał na Cognorze i pewnie do 14 listopada nie raz podobne akcje będą miały miejsce (publikacja raportu za III kwartał - 14 listopada).
    Zobaczymy czy odbijemy od poziomu 4,5 zł.
    C/WK już poniżej 0,28! To tylko świadczy o sile GPW
  • Re: Świat bez stali? Autor: ~andrzej [78.30.65.*]
    jeszcze troche i drozapol bedzie wyzej wyceniany. albo lepiej. suma dywident za ostatnie trzy lata bedzie wyzsza niz cena akcji.
    Wskaźnikowo to Drozapol już jest lepiej wyceniany! C/Wk to 0,34, a Bowim ma C/Wk = 0,288
    Na tym bananie po IPO Żabki już nic mnie nie zdziwi.
    Nie ma co się dziwić, że ktoś tutaj gra na spadek. Im taniej tym lepiej dla kupującego.
    Szczerze to grał bym tak samo. Jest możliwość to czemu nie.
    Tylko na to trzeba mieć spory kapitał i czas.
    Stalprofil dzisiaj podał szacunki i mimo słabej koniunktury wypracowali zysk większy o ponad 200% r/r. Ciekawe …
    Spodziewam się lepszych wyników Bowim w III kwartale od Stalprofil, biorąc pod uwagę kolosalną różnicę w wynikach po pierwszym półroczu.
    Zobaczymy…
  • Re: Świat bez stali? Autor: ~Iggy [194.177.28.*]
    A może to kreatywna księgowość tak pomogła:)
  • Re: Świat bez stali? Autor: ~Xaas [185.238.205.*]
    Panowie ... czytajcie ze zrozumieniem, albo przynajmniej oprócz liczb, analizujcie również komentarze do nich. Wzrost zysku Stalprofilu wynika tylko i wyłącznie z ożywienia na rynku przesyłowym, 95% zysku netto w 2024 pochodzi z tego segmentu. Segment profili jest dalej w katastrofalnej formie, a to jest segment najbliższy zakresowi działania Bowimu. A więc to żadna kreatywna księgowość, tylko efekt dywersyfikacji.

Jeśli chodzi o Bowim to oczekuję straty netto w trzecim kwartale, jeśli jej nie będzie to być może właśnie dzięki kreatywnej księgowości (rezerwy itp). Chyba, że tak bardzo zredukują wykorzystanie linii kredytowych/faktoringu, że będą mieli ultra niskie koszty finansowe ... wtedy być może uda się zakręcić koło zera.
    @Xaas, przyznaje się, że nawet nie czytałem do końca tych szacunków Stalprofilu.
    Na razie i tak siadły obroty na GPW.
    Na wczorajszej sesji 24.10 taki Izostal obroty przez całą sesje około 350 zł (156 akcji).
    Pozostaje poczekać na szacunki i końcówkę roku.
    Być może coś ruszy. Tylko po tym IPO Żabki mam coraz to większe obawy czy będzie jakiekolwiek zainteresowanie stalówkami ze strony TFI.
    Na razie przez TFI są grane spółki z sektora Bankowości, Gamingu, WIG, WIG20, reszta spółek z drobnymi wyjątkami dogorywa.
    Ewentualnie grane są spółki z kapitałem spekulacyjnym.
    Widzę, że stoi pakiet na kupnie 7400 akcji po 4,5 zł. Jakoś nie sądzę by drobni się ustawili ze zleceniami. Ciekawe czy nie będzie jakiegoś przesypywania akcji z koszyka do koszyka. Ogólnie brak popytu i płynności na Bowim, Izostal, Stalprofil (tutaj akurat najlepsza sytuacja).
    Ponury obraz rynku. WIG20 bardzo słabe obroty. Efekt Żabki
[x]
BOWIM 5,00% 8,40 2026-05-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.