Nie wiem czy bzdury. Mirbud ma cały czas 200mln z emisji akcji nowych. Już ma ponad 10% akcji torpolu oficjalnie, nieoficjalnie możliwe że więcej. Wykorzystując te 200mln mieliby około 50% akcji torpolu.
Nie wiemy ile już mirbud ma akcji torpolu biorąc pod uwagę ciągle zakupy. 38% które podałeś są twardymi danymi, a ja piszę o możliwie jeszcze dodatkowych 2-3 mln akcji które mirbud zakupił w ostatnich tygodniach. Nawet 30% akcji spółki torpol w rękach mirbudu powoduje spory wpływ na ich działalność i podejmowane decyzje. Zobaczymy co będzie się działo.
Myślę że CPK odsprzeda udziały w Torpolu dla Mirbudu bo w zasadzie po co im ten Torpol. Podkreślam ,że to moja opinia ale najbardziej najprawdopodobniej jest to dla mnie scenariusz czas pokaże
Teraz decydują nastroje na rynku a te nie będą sprzyjać GPW, bo jeszcze po drodze trzeba wycisnąć indeksy w USA, potem Crypto, i dopóki rentowności obligacji nie spadną głownie USA tu się nic nie ruszy. Torpol ma zasięg w dół do 27,30 ewentualnie 28,50, najgorszy scenariusz to 26,55 (jeszcze małe odbicie od 29,30). Biorąc pod uwagę planowany zysk i dywidendę to taka cena byłaby akurat. Chyba, że na Mikołaja będzie do góry (daje na to 30%) lun gruchnie jakiś duży kontrakt ze spora marżą. Już dawno pisałem, że Torpol przestał być super tani - taki był trzy lata temu ale nie dziś.
Warto też chyba zwrócić uwagę na NN i PZU w akcjonariacie obu spółek (to tylko z tych większych) Jak to się wszystko pododaje, to pakiet kontrolny wcale nie musi być większościowym