• Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~re [83.168.79.*]
    Bazując na wypłatach dywidendy od 2018 r. wartość dywidendy może wynieść 10 zł, co da przy obecnym kursie 10,9% stopy zwrotu.

10 zł dywidendy to ok. 64 mln zł.

Zakładam, że zysk będzie mieścił się w zakresie od 90 do 100 mln zł w 2024 r, czyli:
    I kwartał: 17 940
    II kwartał: 22 023
    III kwartał: 25 000
    IV kwartał: 28 000

Zysk netto w okolicy 92 963 mln zł

Biorąc pod uwagę politykę wypłaty dywidendy 75% zysku netto, to mogą wypłacić ok.70 mln zł zysku netto w postaci dywidendy, to maksymalna dywidenda wyniesie 11 zł.

Uważam, że nie zaoferują 11 zł, tylko 10 zł, a reszta na kapitał zapasowy.

Jakie macie spostrzeżenia? 10 zł co roku, kupując przy kursie 92 zł daje stabilnie 10,9% stopy zwrotu każdego roku, z tendencją wzrostową, jak odejdzie earn-out RORTOS i zwiększenie płatności w Wings of Heroes, który świetnie rokuje.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Less [5.173.38.*]
    Jaki zysk będzie to dopiero się okaże. A już otwierane liczne wątki w tym.temacie. Dzielenie czegoś czego niema. Lepiej żeby kurs szedł do góry. A z tym od ponad trzech lat jest spory ptoblem
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~re [83.168.79.*]
    Mi nie zależy na wzroście kursu, tylko na wypłacie dywidendy.
    Dla mnie kurs może w następnych latach wynosić 92 zł ciągle.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Less [5.173.38.*]
    To otworz sobie lokatę. Tam nasz może nizsze odseki ale są oewne. A tu nie masz ani pewności kursu ani dyeidendy.
    Dywidenda będzie nawet wyższa, poczekaj na koniec earn outu Rortos.

Lokata ani obligacje nie dadzą Ci tyle ile TSGames....
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Zw [83.21.234.*]
    Mam akcje od 30 lat a tylko dwa razy dostałem dywidendę ciekawe dlaczego
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Rad [89.64.79.*]
    Tja.. wątek dywidend został tu już wymiętolony na wszystkie strony. Nie pozostaje nic jak tylko czekać. Mnie w tej chwili interesują głównie wątki związane z mniej oczywistymi czynnikami wpływającymi na zysk jak np. różnice kursów walut
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Re, z całym szacunkiem, ale powielasz wątek wielokrotnie poruszany, również przeze mnie..... i popełniasz ten sam błąd co ja, co właśnie wytknął Ci Less. Na początku roku przewidywałem zysk netto w 2024 roku około 120 mln zł, tez wyliczałem z tego możliwą dywidendę, dającą stopę zwrotu tak atrakcyjna, że stanowiącą wystarcający zysk, nawet w przypadku braku wzrostu kursu. Wiadomo, co wyszło z moich szacunków.... kontynuacja spadku przychodów i zysk netto za H1 w wysokości 40 mln zł. Teraz Ty zakładasz zysk w wysokości 90-100 mln zł. Oby, ale ja jestem teraz dużo ostrożniejszy w szacowaniu przyszłych zysków. Tzn., wierzę że trend sie odwróci, że przychody i zysk zacznie trwale rosnąć, inaczej by mnie tu nie było. Ale mój optymizm trochę przygasł. Oby przychody zaczęły rosnąć, oby WoH zaczął się szybciej rozwijać. Wiem, że wynik netto 90-100 mln w 2024, 120 mln w 2025, a po zakończeniu earn-backu Rortosa wynik za 2026 rok może osiągnąc nawet 150 mln, ale to wciąż tylko optymistyczne założenie. Oby sie sprawdziło, ale nie dzielmy skóry na niedźwiedziu. W przypadku CCC widziałem jakie kroki Miłek podejmował w ciągu ostatnich 2-3 lat i byłem w stanie ocenić, że to sie może udać i CCC wyjdzie wreszcie na prostą. W przypadku TSGames, poza stworzeniem własnego sklepu, ciężko mi ocenić jaki skutki przyniosą wprowadzane zmiany.
    CCC to dla mnie nadal bankrut...
    Re, hehe jeśli CCC dla Ciebie to bankrut, to sory, ale wszystkie Twoje opinie tracą wszelką wiarygodność. CCC prawdopodobnie będzie miał w 2024 roku 600-700 mln zysku netto. Może lepiej. Nie mówie nic o kursie, urósł już bardzo mocno, ale to inna bajka. Natomiast problemy ma już za sobą i teraz naprawde dobrze zarabia. Zadłużenie wciąż jest spore, ale juz zrestrukturyzowane i koszt obsługi zadłużenie został znacznie obniżony.
    TSG powinien być notowany po 400 - 500 zł.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Lychy [37.248.218.*]
    CCC ma zadłużenie 2mld, kapitalizację 12,5mld i zysk szacujesz na 600mln, C/Z 20+, aktualnie jeszcze wyzszy. TEN firma bez zadłużenia z kasą na koncie zakładasz wzrost do 120zl (przy 120zl kapitalizacja 780mln przy zysku za rok 2024 =90mln C/Z na poziomie 9) Takie to porównanie:)
    Lychy, do pełnego porównania brakuje jednego aspektu: perspektyw. Póki co, przychody TSGames maleją, więc rynek zakłada, że w przyszłości będą dalej malały, a w CCC wyniki mocno rosną z kwartału na kwartał. Więc rynek zakłada, że dalej będą rosły. Stąd różnica we wskaźniku C/Z. Oczywiście mam nadzieję, że w przypadku TSGames rynek sie myli. Jestem przekonany, że jeśli w przypadku TSGames zysk netto będzie rósł co kwartał o kilkadziesiąt, czy kilkaset procent (jak w przypadku CCC), to wskaźnik C/Z też sie zmieni. Ale dobrze wiemy, że w przypadku TSGames taka poprawa wyników jest niemożliwa w najbliższych kilkunastu kwartałach. Chyba wszyscy bylibyśmy zadowoleni, gdyby wynik netto TSGmaes rósł co kwartał o 10%. Ale na razie mamy raczej spadki wyników, oby poprzedni kwartał oznaczał trwałą zmianę trendu.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Lychy [83.7.156.*]
    To co wszyscy zakładają że w przyszłym roku CCC zarobi 2mld netto?:) Bo taka mamy skalę w kapitalizacji do zysku... Tyle by miało zarobić CCC żeby uzyskać takie wskaźniki jakie będzie miało Ten po tym roku:) Teraz wszyscy się zgadzamy że wycena ten jest absurdalna?
    Lychy, wiem, że mnie wyśmiejesz, ale tak właśnie jest. Mniej więcej. CCC przez 5 lat przynosił stratę netto. I to grubą. Jeszcze rok 2023 to była strata prawie 125 mln zł. W tym roku zysk netto będzie pewnie gdzieś pomiędzy 600, a 800 mln. To, że w przyszłym roku CCC zarobi ponad 1,5 mld zł wcale nie jest niemożliwe. Rok temu na forum CCC zostałem wyśmiany, kiedy pisałem, że po tak dużej zmianie całego conceptu grupy, którą przeprowadził Miłek, CCC ma potencjał do wyniku netto około 800 mln w 2025 roku. A okazało się, że byłem zbyt pesymistyczny, bo taki wynik może być osiagnięty już tym roku, czyli rok wcześniej. A więc tak, rynek liczy na dalszy mocny wzrost wyników CCC w ciągu kolejnych 2-3 lat. Nie będę Ci teraz wykładał skąd ten wzrost. Ale 2 mld zysku netto w 2026 roku są bardzo prawdopodobne. Na TSGames możemy pomarzyć o takiej dynamice, stąd taka różnica we wskaźniku C/Z.
    Osobiście się nie zgadzam, moim zdaniem nie ma szans na uzyskanie w tym roku 800mln, a tym bardziej o podwojeniu tego wyniku w przyszłym roku. A dopiero 2mld zysku netto rocznie zrównały by wskaźniki z ten, oczywiście możesz mieć swoje zdanie.
    Lychy, mówiąc o zrównaniu wskaźników TSGames z CCC, weź pod uwagę, że nie mówimy tylko o perspektywie wzrostu CCC, ale równiez o perspektywie spadku TSGames. Oczywiście, zarówno Ty i ja wierzymy, że TSGames urośnie w przyszłym roku, względem roku obecnego, dlatego wierzę, że kurs też wzrośnie. Dlatego te wskaźniki będą (mam nadzieję) zbliżały się do siebie, czego nam wszystkim życzę. Masz prawo twierdzić, że TSGames powinien być już po 400 zł, ale akcje sa warte tyle ile rynek je wycenia. Może masz rację.... może jeśli wyniki zaczną rosnąć, kurs poszybuje na 400 zł. Ale na razie, to rynek chyba nie bardzo wierzy w trwały wzrost przychodów. Oby rynek sie mylił, a my mieli rację.
    pożyjemy zobaczymy, na pewnie będzie zysk będzie 7x większy vs poprzedni rok.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Less [5.173.57.*]
    Kod
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Less [89.73.36.*]
    Porównywanie tych firm w kontekście zadłużenia ma się jak piernik do wiatraka. sCCC to spółka handlowa i wysoki poziom zadłużenia dla takich firm jest charakterystyczny. Warto zauważyć iż nie jest on nadmiernie wyoki. W ca 60% finansuje aktywa kapitałami własnymi. W przypadku TEN niski poziom zadłużenia zewnętrznego wynika że specyfiki prowadzonej działalności i jest charakterystyczny dla tego rodzaju podmiotów. Dobra sytuacja CCC pozwoliła na ponad trzykrotnyvl wzrost kursu w ostatnich 12 miesiącach. W przypadku TEN o takim wzroście można jedynie marzyć. Pi
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Jakopo [78.30.72.*]
    Zamiast dywidendy poproszę skup akcji.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Leo [31.60.81.*]
    Skup jest nieuczciwy, gdy Perdyle mówią, że nie mają zamiaru sprzedawać akcji, a potem wystawiają cały pakiet. Dzięki temu sprzedali cześć akcji za 120 i mieli możliwość odkupienia za 80. Teraz może być sytuacja, że wszyscy będą spodziewać się powtórki, a Perdyle nie przystąpią do skupu i kurs poleci mocno w górę. Drobni zaś którzy spodziewali się powtórki zostaną bez akcji. Jedna strona ma pelnię informacji i może przewidzieć konsekwencje swoich decyzji, druga swoją decyzją musi ryzykować cały pakiet. Dywidenda daje równe szanse każdej ze stron.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~SeriA [46.204.9.*]
    Moim zdaniem nie będzie żadnej dywidendy tylko skup akcji. Kurs będzie zaniżany, żeby dueciarze mogli sobie skupować na słupy. Tak też było wczesniej.
    Potem wywalą pakiet w skupie.
    Siwy kacyk spełnił swoje zadanie w sposób perfekcyjny, obniżył kurs akcji o 85% od szczytu. Za co sowicie został nagrodzony i pochwalony przez dueaciarzy.
    Szczerze współczuję wam, bo nikt tutaj z was nie zarobi.
    Teraz nie ma kacyka, ale pojawił się fundusz.
    Śmierdzi na odległość ten papier.
    Jak toaletowy w kiblu.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Less [89.73.36.*]
    Tak jak pisałem powyżej porównywanie tych spolek w kontekście zadłużenia to albo brak wiedzy albo manipulacja.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~skup [79.187.186.*]
    skup lepszy niż dywidenda
    Przy dywidendzie 10 zł, kurs akcji poniżej 90 zł robi sie mega atrakcyjny, ale tylko pod warunkiem, że w 2025 roku zysk będzie porównywalny. Myślę, że jeśli wyniki za Q3 potwierdzą zmianę trendu w wynikach, czyli jeśli przychody i zysk netto będa wyższe niż w Q2, to kurs z pewnościa mocno odbije. Pewności co do wyników nie ma, nawet bazując na danych z ST można mocno przestrzelić prognozą wyników. To może być bardzo ciekawy listopad. Jeśli kurs rzeczywiście zejdzie poniżej 85 zł, to chyba zaryzyjuję i dokipię TSGames za wszystko.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Rad [89.64.79.*]
    Najśmieszniejsze jest to, że autor tego wpisu chwilowo nie jest zainteresowany jego promocją:-)
    Dokupujecie już? Ja na razie dobrałem po 88,60 i 88,20, ale w supie tylko 300 sztuk. Poczekam może jeszcze trochę spadnie. Jak rzeczywiście dojdzie do 83 to zrealizauje zysk gdzieś indziej i kupie za wszystko.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~PB [31.11.209.*]
    wyniki wstępne nie są aż tak optymistyczne moim zdaniem.
    10 zł to marzenie, choć bym chciał. Mam trochę akcji ale jakoś nie zapowiada się kolorowo. Trzymam do następnych wakacji jak się nic nie zmieni to sprzedam...
    PB, TSGames zarobi w tym roku netto minimum 80 mln zł. Z tym chyba sie zgodzimy? Może być trochę więcej. To wychodzi 10,91 zł na akcję. Na dywidendę lub skup przeznaczą minimum 75%. Co daje 8,18 zł na akcję. To absolutne minimum. Więc nie wiem dlaczego twierdzisz, że 10 zł na akcje to marzenia. To po prostu optymistyczna wersja, ale dosyć realna.
    Antoni, pamiętaj o umorzeniu akcji. Przypisujesz część zysku akcjom, których już nie ma. Wskaźniki są więc lepsze niż piszesz.
    rzeczywiście. Te akcje skupione ostatnio, nie zostały jeszcze umorzone? Przyznam, że nie pamietam. Jeśli nie zostały umorzone, to oczywiście tym lepiej.
    Sam sobie spradziłem. Umorzonych ma być ponad 800 000 akcji. Dywidenda nie przysługuje akcjom, których właścicielem jest spółka, więc do około 1 mln zł akcji nie będzie dywidendy. W przypadku skupu będzie to skutkowało wyższą ceną skupu. Dla mnie obojetne skup, czy dywidenda. Ale jeśli dla 1 mln akcji, a chyba tyle akcji własnych ma w tej chwili TSGames, nie będzie przysługiwała dywidenda, to 10 zł za akcję jest pewne.
    Antoni, przed umorzeniem było 7.334.822 akcji, po umorzeniu jest 6.476.000 akcji. Na wszystkie przypada dywidenda. Jeśli zakładasz 80 mln zysku, to dzielisz ten zysk przez 6.476.000 akcji i wypada 12,35 zł na akcję. Moim zdaniem powinno być jednak więcej niż 80 mln zysku, ale zobaczymy. W każdym razie 10 zł dywidendy wydaje się być jak najbardziej realne. Zresztą kasy na koncie spółki jest znacznie więcej.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~PB [31.11.209.*]
    Jesli wycena spółki spadnie na akcje ok 75 zł to gdzie ta wartość dodana... Poczekamy zobaczymy. Dla mnie wyniki rok do roku bez zmian. Jak piszecie poczekam na umorzenie i wyniki roczne.
    Kolejny przedstawiciel spółdzielni, udaje, że nic nie kuma. Nie widzi też, że rdr zysk dynamicznie rośnie, a umorzenie już dawno zrealizowane. Zróbcie naradę w spółdzielni, bo to jest naprawdę żenujące! Nikt rozsądny akcji wam nie odda na tych poziomach.
  • Re: Wysokość dywidendy w 2025 r. Autor: ~Al [5.173.180.*]
    Jest dobrze
[x]
TSGAMES 2,30% 84,50 2025-09-18 14:56:09
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.