• PCC EXOL - finansowanie PCC BD - Poręczenie PCC Rokita na 200 mln PLN Autor: ~Piotr [37.109.166.*]
    Przeczytajcie dokładnie komunikat.
    https://www.stockwatch.pl/komunikaty-spolek/pccexol,zawarcie-umow-kredytowych-2024-10-10,espi,20241010_194509_0000308226
  • PCC EXOL - finansowanie PCC BD - Poręczenie PCC Rokita na 200 mln PLN Autor: ~max [85.221.171.*]
    Całkiem sporo informacji finansowych. Nie wiem, czy potrafię wszystkie odpowiednio zinterpretować, bo finansistą nie jestem. Napiszę więc co dostrzegłem, może inni dopiszą resztę.

Otóż kredyt na nowy zakład w Brzegu Dolnym ma być spłacany od początku roku 2028. Wydaje mi się, że to by oznaczało iż powinien zacząć pracę i przynosić zyski co najmniej pół roku wcześniej, a samo uruchomienie widziałbym już na przełomie 2026/2027r., czyli za nieco ponad 2 lata.
  • PCC EXOL - finansowanie PCC BD - Poręczenie PCC Rokita na 200 mln PLN Autor: ~Piotr [37.248.216.*]
    @max bardzo fajnie to wychwyciłeś. W spłacie kredytów inwestycyjnych zwykle ujmuje się okres karencji w spłacie rat kapitałowych co oznacza, że od daty uruchomienia finansowania do momentu rozpoczęcia spłaty części kapitałowej kredytu spłaca się tylko odsetki. Tak ułożony harmonogram spłaty rat kredytowych powoduje, że spłata kredytu rozpoczyna się wraz z rozpoczęciem komercjalizacji inwestycji lub nawet jakiś czas po kiedy inwestycja przeszła już czas rozruchu i dojścia do pełnej efektywności. Nie inaczej jest tutaj to ustawione podobnie jak w przypadku inwestycji w Płocku. Jednym słowem chodzi o to aby kredytobiorca nie został obciążony spłata kapitału z inwestycji, która nie ma szans jeszcze pracować.
    Oni dobrze umieją w to grać :-)

Ponadto to finansowanie to nie tylko finansowanie ale i REFINANSOWANIE poniesionych nakładów. A te były już nie małe bo w przypadku PCC Exol mówimy o dziesiątkach mln PLN. Czyli nie wykluczone, że udziałowcy odzyskają te środki z powrotem do swoich bilansów albo pozostawią w PCC BD do dalszego wykorzystania.

Kredyt zakłada kredytowanie pomostowe dla DOTACJI. Tak właśnie dotacji, która została przydzielona PCC BD w wysokości ok. 42 mln PLN właśnie na tą inwestycję. Dotacje są zwykle wypłacane po realizacji dlatego mamy tutaj pomostówkę. To jest dobrze zrobione. Co więcej kredyt posłużąy finansowaniu podatku VAT bo ten od kwoty nakładów wychodzi w dziesiątkach mln PLN. I to znowu jest przemyślane bo tak się właśnie robi :-)

Dodatkowo mamy finansowanie w rachunku bieżącym aby zapewnić PCC BD płynność finansową.

Zabezpieczenie jak czytaliście ważne, że poza hipotekami są zastawy rejestrowe na przedsiębiorstwie PCC BD, zastawy na udziałach właścicieli ale i poręczenie PCC Rokita na 200 mln PLN.

Finansowanie jest na niebagatelna kwotę co dodatkowo uwiarygadnia zdolność kredytowa PCC Rokita i PCC Exol jako właścicieli PCC BD.

A jeszcze w tym tygodniu powiedziałem, że o wartości udziałów w tym przypadku było PCC Exol decyduje sfera dochodowa. A tu masz taką informację o finansowaniu. Myślicie, że wartość PCC Exol wzrasta dzięki tej transakcji czy spada?

• PCC EXOL - finansowanie PCC BD - Poręczenie PCC Rokita na 200 mln PLN Autor: ~max [85.221.171.*]
    Uwaga techniczna.
    Przy udzielaniu odpowiedzi w niniejszym wątku proszę usunąć fragment oryginalnego tytułu bo po automatycznym dołożeniu "Re: " ma w sumie 73 znaki, a forum dopuszcza tylko 72 znaki.
    Oryginalny tytuł więc się zmieścił, ale "Re: + Tytuł" już nie.
    Powyżej to dociekania własne.
    ;-)
  • PCC EXOL - finansowanie PCC BD - Poręczenie PCC Rokita na 200 mln PLN Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Doskonałe wieści i ich trafna interpretacja. Szkoda tylko, że rynek ich nie konsumuje.
  • PCC EXOL - finansowanie PCC BD - Poręczenie PCC Rokita na 200 mln PLN Autor: ~Piotr [78.30.82.*]
    @RudyDoBudy będzie i to wraz z upublicznieniem znaczącego podniesienia zysków netto co najpóźniej nastąpi po opublikowaniu wyników finansowych za 4Q24.

To co jest natomiast najlepsze to inwestycja w uniwersalny zakład w Brzegu Dolnym, którego wspólnikiem 50% jest PCC Exol będzie finansowana poza bilansem PCC Exol a wyniki finansowe PCC BD będą wchodziły do wyników skonsolidowanych Grupy PCC Exol proporcjonalnie do parytetu udziałów. Co więcej poręczenie jest po stronie PCC Rokita, która ma zdecydowanie wyższą zdolność kredytową i lepszy wskaźnik dług netto/EBITDA a to oznacza, że takie poręczenie jako zobowiązanie pozabilansowe nie będzie wpływało na zdolność kredytową PCC Exol.

Jednym słowem kredyt zaciągnięty przez PCC BD będzie spłacał PCC BD z efektów komercyjnych przedmiotu finansowania. Ta inwestycja nie będzie obciążać bilansu i wyników finansowych PCC Exol!!! Dobrze to wymyślili.

To co @max zauważył jeżeli spłata kredytu ma odbywać się od 2028 roku to wzorem Płocka zakończenie inwestycji i początek jej komercjalizacji jest datowany na ok. 1/2 roku wstecz.

I mówi się, że mamy tak niepewne czasy w chemii a tymczasem kolejna, o której słyszałem, inwestycja w tej branży, na setki mln PLN jest realizowana w Polsce. Kolejna bo niedawno pisałem o dużej inwestycji Silka w chemię budowlaną. I realizuje ją Grupa PCC SE, która ma ekspozycje na, moim zdaniem bardziej perspektywiczne, regiony świata np. rynek Azji i Pacyfiku/Malezja i mogłaby, zgodnie z prawem wysokości ROI, właśnie tam skoncentrować.
[x]
PCCEXOL -1,67% 2,36 2025-12-03 16:44:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.