To już nie ma w takim razie znaczenia, uratować 25% kapitału czy liczyć na odrobienie na jedno wychodzi jak dla mnie. Zakop, zapomnij do następnego raportu. 2,3 mln jakoś znaleźli żeby część kredytu spłacić, być może był to warunek banku i zaraz będzie ESPI o tym że się udało i kredyt zamieni się w zwykły i będą z niego schodzić. Cos muszą zarabiać żeby złożyć taki wniosek do banku. jak by nie zarabiali to by nikt nie dołożył jeszcze 2 baniek do straty własnej i szykował się na zamknięcie działalności. Przynajmniej takie mam przemyślenia a co będzie to zobaczymy. Pzdr
O kredycie pisali już w sprawozdaniu w kwietniu: "kredyt w Powszechnej Kasie Oszczędności Bankiem Polskim S.A. (PKO BP S.A.) z zadłużeniem na dzień bilansowy 31.12.2023 r. w kwocie 4,47 mln zł i terminem spłaty
30.09.2024 r., przy czym aktualne zapisy umowne są takie, że do sierpnia 2024 r. Spółka jest zobowiązana spłacać comiesięczne raty w wysokości 100,00 tys. zł, we wrześniu
2024 r. pozostałą część w kwocie 3,70 mln zł.
Spółka stale zmniejsza swoje zobowiązania kredytowe. Łącznie w obu bankach na dzień bilansowy 31.12.2023 r. wynosiły one 7,00 mln zł w porównaniu do 9,00 mln zł na dzień
31.12.2022 r. Jednak spłata ostatniej raty w PKO BP S.A. w kwocie 3,70 mln zł we wrześniu 2024 r. może być bardzo trudna lub niemożliwa, dlatego Spółka zakłada renegocjację
warunków umowy kredytowej i rozłożenie zadłużenia na kolejne comiesięczne raty. Poręczycielem kredytu w PKO BP S.A. jest TIG ASI Sp. z o.o." Mieli mnóstwo czasu na renegocjacje więc co znowu poszło nie tak?
To też ja już nie gram, nie sprzedaje nie kupuje, tylko czekam, według mnie sprawy idą w dobrą stronę, zadłużenia maleje, udziały w innych spółkach Erato utrzymuje, tylko czekać aż zyski z fotovoltaiki się pojawią. Po 4latach czekanie i zjazdu w dół coś dobrego musi się tu w końcu zacząć dziać.
Dnia 2024-10-16 o godz. 09:57 ~Jojo napisał(a): > To też ja już nie gram, nie sprzedaje nie kupuje, tylko czekam, według mnie sprawy idą w dobrą stronę, zadłużenia maleje, udziały w innych spółkach Erato utrzymuje, tylko czekać aż zyski z fotovoltaiki się pojawią. Po 4latach czekanie i zjazdu w dół coś dobrego musi się tu w końcu zacząć dziać.
Niestety, nic nie musi, mogą się tak bujać w trendzie spadkowym albo osiągnąć boczny albo wręcz zakończyć działalność. Nie żeby było, też tu siedzę... Za miesiąc raport, zobaczymy co pokażą, ale brak info o jakichkolwiek umowach od roku i w ogóle komunikacja zarządu a raczej jej brak nie napawa optymizmem.
Dnia 2024-10-17 o godz. 09:10 _wiatrak_ napisał(a): > Komunikat o upadłości - niczego więcej nie należy tutaj oczekiwać. > Ewentualnie braku raportu, co jest wygodnym sposobem na wycofanie spółki z NC.
Zupełnie by mnie to nie zdziwiło, wygląda, jakby sami zakopywali się do piachu. W porównaniu z nimi nasz pupil Biztech to perła :)) Chociaż mam wrażenie że rywalizują kto pierwszy stoczy się na 10 groni.
A jaki interes mają w tym główni udziałowcy żeby spółka była mało warta lub zdjęta z giełdy? Serio pytam, przecież oni nie sprzedawali akcji bo byłby komunikaty o tym, zresztą jakby chcieli żeby to padło to po co ta prywatna pożyczka?
Dnia 2024-10-24 o godz. 19:21 ~Zielony napisał(a): > Staram się jeszcze sporadycznie dokupować. > > Cel +- 0,22
Wbrew rozsądkowi dobrałem również, jednocześnie mając obawy o losy tego gniota... Jest to jedno z większych giełdowych rozczarowań przyznam (abstrahując od niedawnego rozczarowania na grx, bo to inny przypadek rozczarowania). W sumie jedyne co pozostaje to czekanie, że może jakimś cudem raport cokolwiek pokaże pozytywnego. No i święta zasada NC, że raz na parę lat każdy śmieć odbija:))