Solidarnie za dywidende wczoraj kupiłem akcje (oczywiście PZU) Wig Banki ładnie sie prezentuje ( w PKO SA i Alior ) gdzie PZU ma swoje udziały w góre, a nasze nieszczęście idzie na południe!Wyjasni mi to ktoś? Tylko proszę nie zwalajcie winy na powódź , bo PZU wyjdzie z tego jeszcze bardziej umocnione.
To proste. Spółki skarbu państwa toną po zmianie władzy. Zawsze tak było gdy Lewica lub PO przejmowało władzę. Tak jest bi tym razem. Nic nowego. Stały schemat
Dnia 2024-10-10 o godz. 19:45 ~Olo napisał(a): > Zobacz dzisiejszy audyt a potem się wypowiadaj.
No dobra -tak na chłopski rozum, było tak sobie ,ale po audycie wyciągną wnioski i konsekwencje ,naprawią błędy. Od teraz będzie lepiej i lepiej i jeszcze lepiej? Tak mam to rozumieć? Skoro z taką kulą u nogi funkcjonowali ,a teraz zerwą okowy ,więc bedzie eldorado!!! czego sobie i Wam życze!
To proste. Obecny Rząd ciągnie polską gospodarkę na dno. Poprzednia władza nie lepsza. Wystarczy spojrzeć na naszego WIG20 na przestrzeni kilku lat - przypomina sinusoidę. Wartość nabywcza pieniądza spada więc wartość spółek nawet jakby stały z rozwojem w miejscu powinna być wyceniana z roku na rok wyżej. A teraz spójrz czytelniku na wykres kursu akcji na przestrzeni kilkunastu lat niemieckiego Dax'a albo amerykańskiego Nasdaq lub obojętnie jaką dużą spółkę amerykańską: Apple, Microsoft, Amazon.
Ropa drożeje, a kurs akcji Orlenu spada - gdzie tu logika? Ludzie powinni zarabiać na dywidendach, a w rzeczywistości na obecną chwilę tracą pieniądze. Sprzedałem większość akcji Orlenu i Pzu w momencie gdzie zaczął bym tracić dużo kasy
Dnia 2024-10-22 o godz. 08:58 ~Wojciech napisał(a): > To proste. Obecny Rząd ciągnie polską gospodarkę na dno. Poprzednia władza nie lepsza. Wystarczy spojrzeć na naszego WIG20 na przestrzeni kilku lat - przypomina sinusoidę. Wartość nabywcza pieniądza spada więc wartość spółek nawet jakby stały z rozwojem w miejscu powinna być wyceniana z roku na rok wyżej. A teraz spójrz czytelniku na wykres kursu akcji na przestrzeni kilkunastu lat niemieckiego Dax'a albo amerykańskiego Nasdaq lub obojętnie jaką dużą spółkę amerykańską: Apple, Microsoft, Amazon. > > Ropa drożeje, a kurs akcji Orlenu spada - gdzie tu logika? Ludzie powinni zarabiać na dywidendach, a w rzeczywistości na obecną chwilę tracą pieniądze. Sprzedałem większość akcji Orlenu i Pzu w momencie gdzie zaczął bym tracić dużo kasy
Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić.Każdy spogląda na wykresy i widzi ,że WIG 20 zmierza ponownie w okolice 1600.Gdzie bedzie nasze PZU? 28,00?.Nie chce wchodzić w polityke ,ale na Boga kogo oni ustawili na stołkach w tych kluczowych resortach ? -sami laicy!Szumne KPO -ktoś coś słyszał ,widział jakies inwestycje z tych pieniędzy?.A co do Posad (które już są obłożone nowymi) ,a lista prominentów jest długa ! wcale nie zdziwię się jak prezesi SP będą zdublowani.Skoro mamy dwóch Prokuratorów Krajowych ,to dlaczego ma nie być dwóch prezesów PZU,Orlenu itd?.Jak przedmówca napisał ,że skończył z inwestowaniem w GPW tak i mnie kończy sie entuzjazm i optymizm.
a kto Wam rekomenduje marnowac pieniadze na ski z udzialem SP? ski SP powinny zostac wycofane z obrotu publicznego poniewaz nie spelniaja podstawowego kryterium jakim jest zwiekszanie wartości dla akcjonariuszy . Panstwo niezaleznie czy w rekach lewicy,prawicy czy populistow będzie realizowac swoj cel czyli umacnianie poprzez swoich wszedzie gdzie to możliwe. Olac ski z udzialem SP. A tak na marginesie przeczytałem dzis komunikat PAP zwiazany z GPW gdzie jakis wybitny mowi ze aby pobudzic GPW trzeba tworzyc pozytywna atomsfere - najgorsza gielda na swiecie a on o tworzeniu pozytywnej atmosfery. No wypisz wymaluj polityk rodem z Bareji
Za rządów Tuska czy PO zawsze na GPW jest marazm albo bessa. Nauczycielka polskiego ze wsi została ministrem zdrowia - to samo jest w zarządach spółek. Miało tak być i tak jest. Dla mnie to nie zaskoczenie.
Czy Wy tez macie takie odczucie po dzisiejszej sesji .że otrzymałem własnie najniższy wymiar kary? -096%. Banki ,odzieżówka ,czy ten twór co żabką sie zwie -straciły wszak wiecej! Inwestowanie na GPW to kara? ,za co ? no chyba za głupote i za to że jeden z drugim ośmielił się z marnymi groszami mieć nadzieje na jakieś zyski! Symptomy takie napawające pesymizmem ---złoto w góre ,dolar zaczyna rosnąc ,ucieczka kapitału z bananowych giełd.Co jeszcze? Gdzie nie popatrzysz -tak ogniska zapalne! Tutaj na forum nie da się merytoryczne o danej spółce porozmawiać .W kasynie grając na parzyste/nieparzyste lub kolor -czarne /czerwone stosunek jest 1do 1!,a tu jak wiatr zawieje. Ma ktoś nadzieje że Mikołaj przyjdzie w tym roku? (oby tylko nie Car Mikołaj)
do inwestowania jest giełda a nie gpw, stany, niemcy, indie, chiny... tu od 20 lat boczniak i raczej się to nie zmieni z tą elytą polityczną :D te same walki w kisielu od 90r
20 ciężko ale tak około 30 można się ustawiać, choć jeszcze szansa że uda im się doprowadzić do rececji w Polsce, bezrobocie powyżej 10% utrzymująca się inflacja, spirala zadłużenia państwa i wtedy i PO 20 możliwe :D