• Macie może automaty do bram? Autor: ~Zbyszek39,5 [83.24.136.*]
    Potrzebuje wybrac jakiś dobry aatomat do bramy do firmy czyli, będzie czesto otwierany wiec zalezy mi na niezawodności, możecie cos polecić?
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~pter [218.103.172.*]
    ile szt i jak waga bramy. Moj klint z Tuszyna bral takie moze warto zebysci sie poznali
    Peter
    calkapeter Gmail.com
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Zbyszek39,5 [83.24.122.*]
    Brama o wadze około 700 kg i otwierana kilkanaście - kilkadziesiąt razy diennie a sztuka tylko jedna więcej nie potrzebuję.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Eglom [83.24.137.*]
    Przy tak ciężkiej bramie i tak często otwieranej radził bym porzadny napęd, raczej nie warto oszczędzać bo później będzie 2 automat i 3 itd. Najlepiej raz a porządnie, ja ze swojej strony uważam, że wartym zainteresowania jest FAAC 860 EMC, po pierwsze mocny, po 2 bardzo dobrze wykonany i przystosowany do ciężkiej pracy. Poza tym pełna płynna możliwość regulacji siły nacisku, no i jest to automat ze sprzegłem pracującym w kompieli olejowej co zdecydowanie zwiąksza trwałość. Poza tym masz możloiwość cześciowego otwierania bramy, jezeli nie potrzebujesz otwierać jej całkiem przykładowo jak wchodzi tylko jakiś człowiek albo coś. Co moge powiedzieć więcej radze poszukać dobrego montera który zna się na rzeczy i który będzie póxniej serwisował naped a nie po montarzu się zwinie i ślad po nim zaginie.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Harmel [83.24.127.*]
    ja u siebie tez mam faac, ale na mnniejsze potrzeby model 740. mozesz rzucic okiem na "wiekszego brata" 741 (do 900) kilogramow. ten nasz sie dobrze sprawuje. ma sporo "bajerow", dziala bez zarzutu.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Vaclav [83.24.160.*]
    U mnie brama mialaby "ciezkie zycie". Mam magazyn dla klientow indywidualnych 24/h na dobe dostepny i nie moge sobie na awarie pozwolic - moze ktos ma juz cos pewnego co pasuje do bardzo czestego uzytku na zbrojona brame ok 11 metrow, okolo 1150 kilo?
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Vaclav [83.24.160.*]
    Oczywiscie chodzi o "ciezkie zycie" napedu co brame by dzwigal, troche sie niezrecznie wyrazilem na wsteie... Najlepeij jakis konkretny model zeby nie rzucac tylko firmami.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Bolko [83.24.145.*]
    Duze obciazenie wytrzyma Jumbo od Faac. Silnik 230 V , wytrzymaly lozyskowany wal glowny, oprocz "standardowego" polprzejscia ma licznik do cyklu pracy, wiec serwisowanie latwo przewidziec. A jak naprawde duzo brama chodzi mozna wziac cos ze smarowaniem olejowym. Model 844 jest samoblokujacy i nawet jak np ktos bedzie sie dobieral do Twojego magazynu i odetnie zasilanie bramy nie ruszy. To juz wieksza inwestycja, ale daje rade naprawde w ciezkich warunkach. Taka brame ruszy bez problemu.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Eglom [83.24.123.*]
    Z tego co polecił Bolko radziłbym raczej 844 Faac - produkowany z załozenia na przemysłowe potrzeby, to i częste obciążenie zniesie lepiej. Jest też minimalnie szybszy od Jumbo. Ogólnie to dobry wybór - napęd nie będzie musiał chodzić cały czas pelną mocą przy tej bramie. Nie warto na styk kupowaą, chociaą ten Jumbo tez z zapasem jest, ale jak już mówiłem wydaje mi się 844 bardziej "robocza".
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Ozzman [83.6.207.*]
    Oba napędy mają dobre parametry na tą bramę, ale zgodziłbym się z głosem wyżej - 844 z założenia ma wytrzymywać bardzo intensywną pracę, więc jak w tym magazynie ciągły ruch, to wziąłbym coś z przemysłowym przeznaczeniem.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Vaclav [83.24.152.*]
    Sklanialbym sie raczej ku rozwiazaniu z nadkladka mocy. Klienci przyjezdzaja w przeroznych terminach, wiec praca napdedu to nie bedzie biurowa 8-16. Przekonuje mnie ten Faac 844.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Ozzman [83.24.130.*]
    Warto sie dowiedziec jeszcze przed zakupem co dostaje sie w zestawie, a co trzeba dokupic. Dobrze też juz zaczac rozgladać sie za jakas firma monterska w okolicy. I tu tez nie warto szukac oszczednosci. Zeby po zalozeniu napedu monter, gdy cos zdarzy sie z napedem "nagle" nie przestal telefonu odbierac.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Bolko [83.24.150.*]
    Haha, ja znam takie przypadki. Ludzie szukaja po marketach napedow, a pozniej jeszcze sasiadowi daja do zamontowania 'bo przeciez jak u niego byl monter to sie przyjrzal jak to sie zaklada'. Albo z kolei jakis naped z wyzszej polki, a tez "zlota raczka" sie za to bierze. Pozniej narzekaja, 'co to im sie polecilo'.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Harmel [83.24.121.*]
    nie ma co wiecej czekac. juz masz pomysly na naped pasujacy do twojej bramy. ja przed zakupem tez sie namyslalem dlugo, zeby niby czegos nie przeoczyc, ale okazalo sie, ze pierwsze rady byly najlepsze i nie warto bylo odwlekac. mam inny model faac u siebie jak wyzej pisalem, ale jestem zadowolony. chodzi juz dlugo, caly czas rowno. moim zdaniem warto.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Petr [218.250.29.*]
    "wojciechbrdon" , wiem z robi doskonale bramy, i daje gwarancje
    peter
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Vaclav [83.24.118.*]
    Ja juz mam brame i nie zmieniam. Chyba juz sie wyczerpal czas na porady. Poszukam gdzie najblizej bede mial do tego Faaca 844.
  • Re: Macie może automaty do bram? Autor: ~Harmel [83.24.134.*]
    i jak ma sie sprawa z zakupem? juz brama powinna smigac chyba? ;)