Czy mógłby mi ktoś proszę wytłumaczyć pod co toczy sie tutaj gra?
Z tego co mi wiadomo, spółka ma spłacić wierzycieli/układ, nie kupują nowych zobowiąń z rynku tylko realizują portfel który mieli, a po zakończeniu spółka ma zostać rozwiązana.
Gdzie tutaj widzicie biznes? Będę wdzięczny za wyjaśnienie lub wskazanie źródeł, którym można się wspomóc.
Tylko proszę, bez głupich tekstów, pytam.powaznie.
Dziękuję
A jaki jest powód tutaj twojego głupingo pisania .Posiadasz stare informacje ,bo jest już nowy zarząd i nowy Prezes a on nigdzie nie pisał ,że spółka będze rozwiązana .Co do portweli ,gdzie co kwartał spieniężają ogromne sumy z portweli wierzytelności, a w aktywach w tych pozycjach nie widać żeby pokrywały się ze spadkami tychże portweli !!!.Więc masz już odpowiedź, że nowy Pan Prezes nie deklarował zakończenia działalności .
Wszystkie pięknie, ale z tego co mówi układ to i tak całość zysków jest na pokrycie układu, więc nic nie trafia do akcjonariuszy a zyski nawet nie wiadomo jak świetne również należą do wierzycieli.
A. Po układzie spółka ma zostać zamnieta.
Gdzie więc tu biznes poza spekulacja że może jednak nie zamkna spółki.
Liczby swoją drogą ale spółka jest "własnością" wierzycieli i ich ma spłacic, a nie akcjonariuszom dawać zysk. Więc moje pytanie pozostaje bez odpowiedzi
Skoro nie zamkną spółki mają spłacić X to wszystko co jest ponad X jest czystym profitem dla spółki. Restrukturyzacja mówi to coś panu ? Tu jest rozgrywka długoterminowa imo na to że po zakończonym układzie firma będzie działać dalej i różności zyski. Bo skoro realizacja układu idzie dobrze spłacają przed terminem tzn że jednak potrafią odzyskiwać pieniądze które im się należą
Układ mòwi ile i w jakich terminach wypłacić wierzycielom. Nie mòwi nic o likwidacji potem spòłki. Jest odwrotnie: po wypłacie wierzycielom tego co im musi spòłka wypłacić (jeszcze tylko 350m bo 240 juz zapłaciła) reszta zostaje w oddłużonej spòłce. Czyli 100-160 mln zostaje dla akcjinariuszy. Myślicie że po co ten prezes kupił tyle akcji i dalej kupuje?
Dokładnie tak jak piszesz Panie Max . Gościu zakłada wątek po czym mu grzecznie odpisuje , a on jakimiś teoriami wyssanymi z palca sam sobie odpowiada !!!. Z góry zaplanowane działanie !!!. Nie kupuj I tyle skoro wiesz lepiej to nie zakładaj wątków i nie pytaj !!!.Dzięki Panie Max za rzetelną odpowiedź popartą faktami .