• umowa o dzielo Autor: ~Adam Ewer [212.76.39.*]
    kto wystawia rachunek o umowe o dzielo przyjmujacy zlecenie czy zleceniodawca?
    do czyjego urzędu skarbowego odprowadza sie podatek za umowe o dzielo?
    czy do umowy o dzielo nalezy oplacic znaczek skarbowy?
    jaki podatek w 2004 roku odprowadzac od tejze umowy?
    oraz jak należy rozliczać umowę o dzieło dla osoby poniżej 26 roku życia, czy sa jakieś inne możliwości(np. osoby niepełnoletnie)?

Pozdrawiam,
    Adam Ewer
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~Grazka [195.117.28.*]
    kto wystawia rachunek o umowe o dzielo przyjmujacy zlecenie czy zleceniodawca?
    do czyjego urzędu skarbowego odprowadza sie podatek za umowe o dzielo?
    jaki podatek w 2004 roku odprowadzac od tejze umowy?
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~wp [217.96.186.*]
    fakturę wystawia przyjmujący zlecenie, podatek wynosi 19 %, więcej: http://www.twoja-firma.pl/artykuly/56,umowa-o-dzielo.html
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~Aleksandrowicz [80.55.33.*]
    wp Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > fakturę wystawia przyjmujący zlecenie, podatek
    > wynosi 19 %, więcej:
    > http://www.twoja-firma.pl/artykuly/56,umowa-o-dzie
    > lo.html

Słonko jaką fakturę, do jakiego zlecenia? Do umowy zlecenia/o dzieło właściwy jest rachunek, oczywiście nie taki jak w rozumieniu przepisów o podatku VAT.
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~owoc [83.15.164.*]
    Witam mam takie pytanie czy prowadzenie pojazdu ciezarowego mozna zaliczyc do umowy o dzielo czy raczej do umowy zlecenie oraz czy przy tych umowach obowiazuje czas pracy ?

pozdrawiam i prosze o pomoc

• Re: umowa o dzielo Autor: ~sebastian [194.131.253.*]
    jakie trzeba odprowadzic skladki ZUS zatrudniajac na UMOWE O DZIELO n a okres 1-3 miesiecy. rowniez renciste i zarejestrowanego w urzedzie pracy ( stala kuroniowka)
    sebastian Napisał(a):
    > jakie trzeba odprowadzic skladki ZUS zatrudniajac
    > na UMOWE O DZIELO n a okres 1-3 miesiecy. rowniez
    > renciste i zarejestrowanego w urzedzie pracy (
    > stala kuroniowka)

Sebastianie, umowa o dzieło nie jest samoistnym tytułem do objęcia ubezpieczeniem ZUS, wyjątek to taka umowa kiedy zawierasz ją z własnym pracodawcą - wtedy składki tak jak przy etacie. Potrącasz renciście i bezrobotnemu tylko KUP i podatek. Weź pod uwagę żeby to faktycznie było jakieś dzieło, a nie czynność kwalifikująca się jako zlecenia. Bezrobotny i twoja firma muszą zawiadomić urząd pracy o podjęciu przez niego zarobkowej pracy w ciągu chyba 5 dni.
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~Basia111 [195.205.245.*]
    Czy umowa o dzielo zawarta z osoba fizyczyna - obywatelem Niemiec (czyli osoba zagraniczna) musi byc zawarta wg norm polskich?
    Czyli jakos zleceniodawca musze odprowadzic podatek na terenie PL?
    Czy zleceniobiorca rozlicza sie na terenie swojego kraju?
    Pozdrawiam
    Basia
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~Basia111 [83.7.159.*]
    Basia111 Napisał(a):
    > Czy umowa o dzielo zawarta z osoba fizyczyna -
    > obywatelem Niemiec (czyli osoba zagraniczna) musi
    > byc zawarta wg norm polskich?
    > Czyli jako zleceniodawca musze odprowadzic
    > podatek na terenie PL?
    > Czy zleceniobiorca rozlicza sie na terenie swojego
    > kraju?
    > Pozdrawiam
    > Basia
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~ania.g40 [83.18.146.*]
    Basia111 Napisał(a):
    > Basia111 Napisał(a):
    > --------------------------------------------------
    > -----
    > > Czy umowa o dzielo zawarta z osoba fizyczyna -
    > > obywatelem Niemiec (czyli osoba zagraniczna)
    > musi
    > > byc zawarta wg norm polskich?
    > > Czyli jako zleceniodawca musze odprowadzic
    > > podatek na terenie PL?
    > > Czy zleceniobiorca rozlicza sie na terenie
    > swojego
    > > kraju?
    > > Pozdrawiam
    > > Basia
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~2be.pl [83.29.38.*]
    Witam

Umowe o dzielo wystawia zleceniodawca, podobnie jak na koniec wspolpracy wystawia jej podsumowanie i rachunek, ktory pokwitowuje (jego odbior wraz z naleznoscia), osoba podejmujaca zlecenie.

Pozdrawiam
    Bartek

www.2be.pl
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~basia111 [195.205.245.*]
    juz wiem, ze w przypadku umowy o dzielo z osoba zagraniczna, Zleceniobiorca sam moze odprowadzic na terenie swojego kraju podatek od dochodu-nalezy jednak zwrocic uwage czy polska ma pospisana umowa z danym krajem na unikniecie podwojnego opodatkowania. wiec w PL sporzadzamy tylko umowe o dzielo, podpisujemy i ew. wystawiamy r-k na wyplacenie kwoty dziela.
  • umowa zlecenie i o dzielo Autor: ~natalyy [80.55.191.*]
    chcialabym otrzymac wzory rachunkow do tych umow! z gory dziekuje
  • Re: umowa zlecenie i o dzielo Autor: ~Aleksandrowicz [80.55.33.*]
    natalyy Napisał(a):
    > chcialabym otrzymac wzory rachunkow do tych umow!
    > z gory dziekuje

Witaj natalyy, wzory rachunków znajdziesz na prawie każdej stronie z drukami. Ewentualnie mogę Ci przysłać mailem.
    Adam Ewer Napisał(a):
    > kto wystawia rachunek o umowe o dzielo przyjmujacy
    > zlecenie czy zleceniodawca?
    > do czyjego urzędu skarbowego odprowadza sie
    > podatek za umowe o dzielo?
    > czy do umowy o dzielo nalezy oplacic znaczek
    > skarbowy?
    > jaki podatek w 2004 roku odprowadzac od tejze
    > umowy?
    > oraz jak należy rozliczać umowę o dzieło dla osoby
    > poniżej 26 roku życia, czy sa jakieś inne
    > możliwości(np. osoby niepełnoletnie)?
    >
    > Pozdrawiam,
    > Adam Ewer

Rachunek wystawia przyjmujący dzieło, ale w praktyce jest na odwrót, dziełodawca wypisuje a Ty tylko podpisujesz. Podatek odprowadza firma do US ze względu na swoją siedzibę. Nie ma żadnych znaczków skarbowych - skąd Ci to przyszło do głowy. Podatek to 19 % od 1.1.2004 r. Umowa o dzieło jest w ogóle zwolniona z zusu wyjątek to zawarta z Twoim własnym pracodawcą(wszystke składki tak jak z etatu), z osobą do 26 lat tylko KUP i podatek. I to wsio, służę pomocą.
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~jack [83.29.230.*]
    Jesli nie mam zatrudnienia oprocz umów zlecen, czy już od pierwszej umowy w danym roku musi byc odprowadzany podatek 19% nawet jeśli obowiazuje kwota wolna od podatku w granicach chyba 3000 ?
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~Spe edy [80.55.33.*]
    Witaj jack - odpowiedź brzmi: tak - firma, z którą podpisujesz umowę zlecenia ma obowiązek odprowadzania zaliczki na pdof nawet jak wynosi ona np. 40 zł. Wszak przecież nie wie, ile Ty umów masz zawartych. Dopiero jak dostaniesz wszystkie PIT-y, podliczysz, wyjdzie Ci mniej niż kwota wolna od podatku (dokładnie nie pamiętam ile to jest w tej chwili chyba 2760 zł), US Ci zwróci zapłaconą zaliczkę.
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~Anutek [212.76.39.*]
    Czy istnieje mozliwosc zawarcia umowy o dzieło pomiędzy dwoma osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej? Która z nich, zamawiający czy wykonujący dzieło, odprowadza wówczas podatek do Urzędu Skarbowego i składa do niego deklarację (jaką?)
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~lenio [80.53.81.*]
    Czy będąc bezrobotny mogę legalnie, bez żadnych problemów dorobić?
    Zawarłem umowe odzieło na okres 4 miesięcy (parę godzin, wynagrodzenie za całość ok. 360 zł). Chodzi mi o to czy stracę status bezrobotnego i co się z tym wiąże stracę ubezpieczenie zdrowotne.Zasiłku i tak nie pobieram.
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~dzielna [82.210.143.*]
    jak osoba zatrudniona na umowę o dzieło ma się rozliczać z Urzędem Skarbowym? czy robi to sama czy pracodawca ją rozlicza. jeśli sama to jak i jakie dokumenty sa potrzebne i jaki to PIT?
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~K.Cygan [80.50.229.*]
    Witam.Pracuje jako kontroler biletów w Komunikacji Miejskiej,i mam też umowe o dzieło,a pracuje już 2 lata,ale moja firma nie chce dawać umów zlecen,chociaż ta praca jako kontrolet czasami bywa bardzo niebezpieczna,i czy powinna być to praca na umowe o dzieło?Za odpowiedz z góry serdecznie dziękuję.
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~Sim [83.8.61.*]
    Ad:Spe edy
    Prosze o pomoc.
    Czy mogę zatrudnić kierowcę na 3 godz.dziennie na umowę o dzieło,czy muszę na umowę zlecenie?-
    nikt tak do końca nie jest zorientowany.
    Zaznaczam,że prowadzę usługi transportowe/działalność jednoosobowa/.
    Obecnie żle się czuję i potrzebuję zastępstwa na wywrotce.
    Pozdrawiam Sim.
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~teresa.kaminska [83.15.74.*]
    Dzień dobry mam pytanie w umowie o dzieło - zawartej z inspektorem nadzoru który nie prowadzi działalności gospodarczej, ten inspektor wystawił rachunek w ktorym zawarł podatek vat 22% oblicozny od kwoty wynagrodzenia, zawarł tez podatek dochodowy liczony od kwoty opodatkowania. Mam pytanie czy to jest prawidłowo skoro ten inspektor nie prowadzi działności gospodarczej a wystawił rachunek w korym zawarł podatek Vat? Kto ma ten podatek odprowadzic? Inspektor, który nie jest vatowcem? czy ktos z panstwa sie z tym spotkał?
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~aneta [89.228.234.*]
    proszę owzur takiej umowy i więcej coś na ten temat
  • Re: umowa o dzielo Autor: ~annakopiec [83.29.214.*]
    DZIEŃ DOBRY
    1.CZY OSOBA BĘDĄCA ROLNIKEM (OPŁACAJĄCA KRUS) MOŻE PODPISAĆ UMOWĘ O DZIEŁO Z OSOBĄ FIZYCZNĄ NIE PROWADZĄCĄ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ PRZYCZYM TA PIERWSZA WYKONYWAŁA BY TO DZIEŁO.
    2. CZY zALICZKĘ NA PODATEK PODLEGAJĄCA WPŁACIE DO U.S MUSIAŁABY OPŁACIĆ OSOBA DAJĄCA ZLECENIE?
    3. CZY BYŁBY OBOWIĄZEK WYSTAWIENIA PITU 8B PRZEZ OSOBĘ NIE PROWADZĄCĄ DZIEŁALNOŚCI DLA ROLNIKA KTÓRY WYKONAŁ DZIEŁO.
  • kiedy sie nalezy stala koronowka Autor: ~artur1570 [81.15.229.*]
    kiedy się należny stalą koronowka piszcie na maile dzekuje