• wymiar urlopu Autor: ~Atka [80.54.87.*]
    Bardzo proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie.
    Obecnie pracuję w hipermarkecie na pół etatu.14 kwietnia minie rok mojej pracy w tej firmie.Gdy podano nam grafik urlopów na ten rok okazało się ,że mam przyznanych tylko 11 dni.Zdziwiło mnie to gdyż najmniejszy wymiar urlopu wynosi obecnie 20 dni.Dodam,że godzinowo wyrabiam cały etat.
    Oto przebieg mojej dotychczasowej pracy:
    -ukończone liceum
    -1,02,1995-30,11,1996 praca w firmie męża
    -1,12,1996-31,12,1997 własna działalność gospodarcza
    -18,05,1998-31,12,1998 ponownie praca w firmie męża
    -1,07,2002-30,09,2002 pełen etat w sklepie
    -od 14,04,2003 praca w hipermarkecie

Bardzo proszę o podanie mi prawidłowego wymiaru mojego urlopu,a jeżeli wynosi on rzeczywiście 11 dni to kiedy nabędę prawa do 20 dni wolnego?

Z góry dziękuję.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~mika [217.97.67.*]
    Wymiar urlopu dla całego etatu wynosiłby 20 dni czyli 160 godzin, dla 0,5 etatu 10 dni czyli 80 godzin. Twój urlop policz sobie tak:
    10 dni x 8 godzin : 4 godziny = 20 dni urlopu /w przypadku pracy na 0,5 etatu tj. 8o godzin rozłozone na 20 dni po 4 godz. dziennie/.
    Jeżeli pracujesz cały dzień 8 godz. to tez wyjdzie 20 dni czyli 80 godz bo dzień pracy, dzień wolny itd.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Kinga Angiel [213.77.144.*]
    Dzieńdobry!

Jestem zatrudniona na 1/2 etatu. Natomiast pracuję w pełnym wymiarze i tak mam liczony urlop?
    Jestem zatrudniona od 01.04.2004.
    Mam ukończone studium policealne wiec liczy się do urlopu 6 lat jako przepracowane. Pracowałm wcześnie 3 m-ce umowa na okres próbny więc to również sie wlicza.
    Natomiast prawidłowo obecna praca jest moja pierwsza pracą bo w poprzedniej nie nabyłam prawa do urlopu gdyz nie przepracowałam 6 m-cy.
    W tym roku w m-cą pazdzierniku wykorzystałam 10 dni urlopu czyli połowę z przysługujących mi 20 dni.
    Pani z księgowości poinformowała mnie że w przyszłym roku bedzie mi sie należało tylko 10 dni bo od 20 dni odejma mi te które wykorzytsłąm w tym roku. Czy ma rację?
    Wg mnie w tym roku wykorzytsłąm połowe z 20 dni czyli 10 bo nie przepracowałam roku, natomiast od 2005 będzie mi przysługiwało 20 dni czy się mylę.

Dziękuję za odpowiedz
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Justyna [81.210.123.*]
    Witam,

Jestem zatrudniona od 19.02.2003 roku na cały etat (umowa o prace)
    Mam pytanie ile urlopu przysługiwało mi w 2003 roku a ile w 2004??Jaki wymiar urlopu przysługuje ma w 2005??

Dziękuje za odpowiedz

pozdrawiam
    Justyna
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~iwona m. [80.53.63.*]
    Moja pracownica odchodzi .Pracowała u mnie ponad dwa lata na 1/2 etatu .Jaki przysługuje wymiar urlopowy? Pracuje siedem godzin dziennie i trzy soboty po 3 godziny w miesiącu. Ma 41 lat i ponad 20 lat pracy łącznie.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~maria [83.26.23.*]
    Mam zatrudnionego pracownika na1/2 etatu. Jego czas pracy codziennie to 4 godziny. Jak prawidłowo mam naliczyć mu urlop na 2005 rok. Pełny wymiar jego urlopu 26 dni.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~martyna piechowiak [83.23.236.*]
    Witam jestem zatrudniona na 1/4 etatu ale pracuje codziennie po 4 dodziny a nie tak jak powinnam po 4 chcialam wiedziec ile mi sie nalezy dni urlopu pozdrawiam
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~agakepa [195.205.51.*]
    Jestem zatrudniona na cały etat w równoważnym systemie czasu pracy. Mój rozkład czasu pracy w danym tygodniu przedstawia się następująco:
    - poniedziałek: 12 godzin
    - wtorek: dzień wolny równoważący pracę w przedłużonym dobowym wymiarze czasu pracy
    - środa: 12 godzin
    - czwartek: 4 godziny
    - piątek: 12 godziny
    Chcę mieć cały tydzień wolny. Ile muszę wykorzystać urlopu? Jestem uprawniona do 20 dni urlopu wypoczynkowego
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~bozena [212.160.49.*]
    Jestem zatrudniona na czas nieokreślony od 1.04.2004 roku.To jest moja pierwsza praca po ukończeniu studiów (5-letnie dzienne).Ile dni urlopu przysługuje mi za rok 2004?
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~magda01 [62.233.201.*]
    Witam, mam problem. Proszę mi powiedziec ile łącznie mi się należy urlopu. Do 2003r. pracuje na 1/2 etatu pozostało mi niewykorzystanego urlopu 16dni. Od początku 2004r. pracuje w tej samej firmie na cały etat? Proszę mi powiedzieć ile należy mi sie zaległego urlopu z 2003r. przeliczając go już na cały etat?
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~grzanusia [62.87.187.*]
    Po przepracowanych 10 latach przysługuje ci wymiar 26 dni.
    Oczywiście w zależności od etatu.
    Pozdrawiam.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~lucha [83.17.10.*]
    Witam.
    mam przepracowane 10 lat pracy ile mam dni urlopu?
    POZDRAWIAM
  • Re: święta do odpracowania Autor: ~sowa [83.30.65.*]
    Jestem zatrudniona na 0,5 etatu .W dniu którym nie pracowałam był dniem
    świątecznym czyli ustawowo wolnym od pracy. Czy mi przysługuje wolny dzień za dzień swiąteczny ?
  • wymiar urlopu Autor: ~martini [212.160.217.*]
    Bardzo proszę o odpowiedź ile należy mi się urlopu w 2005 r jeśli jestem zatrudniona od 01.03.2004 na umowę o pracę, i ile należało mi się 2004 roku. Wspomnę,o ile to ma jakieś znaczenie,że we wrześniu tego roku kończę studia,ostatni 5 rok jeśli to się liczy.Dziękuję z pomoc!
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Monika Malinowska [83.28.28.*]
    Zatrudniliśmy w mojej firmie kilku pracowników na umowę na czas wykonania określonej pracy w związku z tym mam pytanie o naliczanie urlopu, czy odbywa się to tak samo jak u pracowników zatrudnionych na umowę o pracę?!Dane te potrzebne mi są do napisania postanowień szczegółowych, dlatego proszę o pilną odpowiedz
    Dziekuję!
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Wanatos [83.27.7.*]
    Jeszcze nie masz wcale. Należeć ci się będzie 26dni w roku pod warunkiem że podpiszesz z pracodawcą umowę o pracę i przepracujesz 30dni.

A tak nota bene, to forum w którym oblicza się urlopy, czy ja sie mylę?

Wanatos
  • wymiar urlopu Autor: ~MagdaZ [83.14.144.*]
    Mam pytanie odnośnie sposobu naliczania urlopu mam dylemat odnośnie tego czy po wliczeniu 8 lat za skończone studia liczy mi sie również do niego połroczny staż odbyty w trakcie 5 roku studiów zaocznych. Bardzo prosze o odpowiedź na maila.

Z góry bardzo dziekujęb
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~bobik [83.31.83.*]
    Mam ukończone studia - licencjat i przepracowałem 3 lata, jaki powinienem mieć wymiar urlopu?

Zgóry dziękuję za odpowiedz.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Przemo [84.10.35.*]
    Ukonczyłem ZSZ gastronomiczną,na trzesim roku szkoły odbywałem praktyke w restauracji w kturej teraz pracuje.W czerwcu 2oo5 minelo 2 lata umowe mam na puł etatu.Jaki wymiar urlopu mi przysługuje,szefostwo twierdzi że 13 dni,ja sie z tym nie zgadzam.kto ma racje? jestem przed urlopem prosze o pilną odpowiedz.Bardzo dziękuje.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~marta [83.26.73.*]
    Prosze o odpowiedź na moje pytanie. W marcu 2004 r skończyłam studiai jestem zatrudniona w firmie do tej pory, od 01 lipca 2000r do 31 grudnia byłam po szkole średniej na stażu absolwęckim, studia zaczełam od października 2000.Czy te trzy miesiące stażu mogę zaliczyć do urlopu wypoczynkowego?Zeby wejść w wyszy wymiar urlopu.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~emilia [83.27.119.*]
    witam mam pytanie odnosnie ile przysługuje mie urlopu po przepracowaniu 3 miesiecy na calym etacie w okresie probnym. Poniewaz nie przedluzono mi umowy a nie wykorzystalam urlopu to chyba nalezy mi sie ekwiwalent za niewykorzystany urlop. Prosze o rade ile dni urlopu mi przyslugiwalo i jak oblicza sie ekwiwalent. Pozdrawiam!!!
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Sylwia C. [83.24.73.*]
    Chciałabym dowiedzieć się ile dni urlopu należy się mojemu bratu.Jego przebieg pracy to:
    1997r.- 2000 r. praktyka zawodowa w warsztacie samochodowym,
    01.11.2000r. - 15.02.2003r. praca w warsztacie samochodowym,
    03.02.2004r. - 28.01.2005r. służba wojskowa,
    01.02.2005r. - dp dziś praca w hydrobudowie (umowa o pracę).
    Pozdrawiam
  • Zaliczenie wymiaru czasu pracy do emerytury lub renty. Autor: ~Justyna [213.238.115.*]
    Witam! Obecnie pracuję w wymiarze ośmiu godzin pracy. Mam jednak dziecko niepełnosprawne i zastanawiam się na zamianą obecnej pracy, jeśli zakład wyrazi na to zgodę, na pół etatu. Nie wiem jednak jak będzie to liczone, czy w ogóle, liczy się taki czas pracy do póżniejszych świadczeń emerytalnych lub rentowych. Mam 29 lat,a w tym zakładzie pracuję od listopada 1995r. Moje dziecko kończy we wrześniu 4 lata. Wiem że mogłabym wykorzystać jeszcze z 3 letniego urlopu wychowawczego do 18 roku życia dziecka. Dziękuję za odp. Pozdrawiam.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~stepania [82.139.28.*]
    Witam,
    proszę mi powiedzieć jaki wymiar urlopu będę miała w 2006 roku. Załóżmy, że:
    w wariancie I obecna umowa o pracę jest zawarta do 30.04.2006r.
    w wariancie II obecna umowa o pracę jest zawarta na czas nieokreślony.

- czerwiec 2002 - ukończone studia wyższe
    - 01.09.2003r. – 12.12.2003r. – 0,75 etatu
    - 15.07.2004r. – 31.10.2004r. – 1,00 etat
    - 01.11.2005r. - do chwili obecnej - 1,00 etat

Pozdrawiam,
    Ania
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Anka [212.160.40.*]
    Jestem zatrudniona na cały etet, to jet moja pierwsza praca. Skończyłam studia. Proszę mi powiedzieć, kiedy należy mi się pełny okres urlopowy? Dziękuję.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~corsa [84.40.178.*]
    czy będąc zarejstrowanym w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku a następnie bez prawa do zasiłku, okres ten jest wliczany do wymiaru urlopu wypoczynkowego?
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~kasia h [195.136.30.*]
    Pracuję na 3/4 etatu codziennie 6 h. Mam przepracowanych lat pracy 15.
    Jak prawidłowo liczony powinien być mój urlop.
    Czy jeśli nie ma mnie w pracy 2 dni, to rzeczywiście oznacza to 12h czyli 0,75% dwóch dni osoby która pracuje 8 godzin. Podobno urlop powinno się naliczać godzinowo.

Dziękuję
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Anna_1976 [83.25.240.*]
    Witam! Chciałabym wiedzieć jak wyliczyć wymiar urlopu, dla mojego przypadku:
    Studia w latach 95/96 do 99/2000. W tym czasie pracowałam od 01.01.1999r do 31.05.2002.
    Czy mogę to wyliczyć przyjmując 8 lat za studia do 2000roku + 1 rok i 5 m-cy (od 01.01.2001 do 31.05.2002), czy zgodnie z Art155 § 2. wlicza mi się bądź okres zatrudnienia, w którym była pobierana nauka, bądź okres nauki, zależnie od tego, co jest korzystniejsze. Tylko co wtedy z tym okresem przepracowanym po studiach? I czy ma znaczenie to, że obroniłam się w lutym 2002?Dziękuję za odpowiedź. Anna.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Marta [83.31.255.*]
    JESTEM ZATRUDNIONA NA 3/4 ETATU MOJ WYMIAR URLOPU TO 26 DNI , ILE PRZYSŁUGUJE MI DNI ZA JEDEN MIESIĄC PRACY, W JAKI SPOSÓB JEST LICZONY MOJ WYMIAR GODZINOWO CZY DZIENNIE??
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Justyna Kamela [83.7.45.*]
    Witam,
    Jestem zatrudniona na 1/2 etatu. pierwsza moja umowa była na 4 miesiące a druga na 6 miesięcy i kończy się 31 marca. zostałam poinformowana przez pracodawcę że nie przysługuje mi urlop wypoczynkowy z tej racji że nie jest to umowa na pełny etat. prosze mi powiedzieć czy to prawda że nie przysługuje mi urlop wypoczynkowy płatny a jeśli to nieprawda to ile tego urlopu mi się należy. Nie wiem czy to się liczy ale Ukończyłam szkołę policealną.
    pozdrawiam i dziękuję.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~cora21@wp.pl [83.24.50.*]
    Czy do okresu 10 letniego (do urlopu) mogę wliczyć własną działalność gospodarczą.
    Bartek
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~dzieffczynka23 [83.18.209.*]
    Od 1 lutego 2006 jestem zatrudniona na 1/2 etatu i chciałabym sie dowiedziec ile urlopu bedzie mi przysługiwac w tym roku i jak sie go wylicza. Z góry dziękuję za pomoc
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~marta [81.190.236.*]
    Witam!dostalam umowe na okres od 1 marca 2006 do 31sierpnia 2006. do 28 lutego bylam na stazu, jest to moja pierwsza umowa.Jaki wymiar urlopu wypoczynkowego mi przysluguje?Dodam ze jet to umowa na 1/2 etatu. Bardzo dziekuje za odpowiedz
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~oka [83.17.83.*]
    Wymiar urlopu
    Wymiar urlopu wynosi:

20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat,

26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat.

Jak widać wraz z nowym rokiem najniższy wymiar urlopu w związku z normami UE został podniesiony z 18 dni do 20. Istnieje obecnie tylko jeden próg (łatwo przynajmniej zapamiętać). Zatrudniony poniżej 10 lat dostanie 20 dni urlopu, natomiast 10 lat lub więcej 26 dni.

W przypadku pracowników zatrudnionych w niepełnym wymiarze czasu pracy wymiar urlopu należy ustalić proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy.

Podstawowy wymiar urlopu (20 lub 26 dni) należy pomnożyć przez ułamek będący wymiarem czasu pracy np. 1/2 , 1/5, 1/8.

Jeżeli wynikiem powyższego mnożenia będzie liczba będąca ułamkiem, należy zaokrąglić ją do pełnego dnia.

Przykład 1: pracownik zatrudniony jest w wymiarze czasu pracy wynoszącym 1/8 etatu. Podstawowy wymiar urlopu wynosi 26 dni.

Obliczenia:

26 x 1/8 = 3,25 (dla niewtajemniczonych w arkana matematyki należy 26 podzielić przez 8)

3,25 zaokrąglamy do 4

Odpowiedź: Wymiar urlopu pracownika wynosi 4 dni.

• Re: wymiar urlopu Autor: ~DEDUSI [83.23.164.*]
    przepracowałam 15lat w tej chwili pracuje na 1/5 etatu jaki będzie przysługiwał mi urlop
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Slawa [83.143.40.*]
    Czesc
    Mam pytanie odnośnie wyliczania urlopu. Jestem po studiach, pracowalem wczesniej na umowe zlecenie ale z tego co wiem nie dolicza sie ona do wymiaru urlopu. Tak wiec zaraz po studiach przez pierwsze 2 lata pracy przysluguje mi 20 dni urlopu/rok. Jestem zatrudniony na um. o prace od polowy sierpnia 2004. Jesli dobrze licze to do konca 2004 roku wymiar urlopu wynosi (4,5 miesiaca pracy) - 7,5 dnia urlopu - nie wiem jak to sie zaokragla czy jest to 7 czy 8?
    Nastepna sprawa:
    czy okres 2 lat przepracowania liczy sie jak w moim przypadku do konca 2006 roku czy tylko do polowy sierpnia 2006 a od tego czasu do konca roku liczy sie wymiar 26 dni urlopu.
    Czyli 7,5 miesiaca - wymiar urlopu w stosunku rocznym 20 dni (12,5 dnia urlpu i tu znow jak to sie zaokragla?)
    i dalej 4,5 miesiaca - wymiar urlopu w stosunku rocznym 26 dni (9,75 dnia urlopu)?
    Bardzo serdecznie prosze i dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~gość [83.11.73.*]
    odpowiadam:
    >Czyli 7,5 miesiaca - wymiar urlopu w stosunku
    > rocznym 20 dni (12,5 dnia urlpu i tu znow jak to
    > sie zaokragla?)

zaokrąglasz miesiace do góry pelnej liczby czyli 8 m-cy to wychodzi: 14 dni urlopu

> i dalej 4,5 miesiaca - wymiar urlopu w stosunku
    > rocznym 26 dni (9,75 dnia urlopu)?

jezeli wyzej zaokrągliles jeen miesiąc to go teraz nie liczysz 4 m-ce to wychodzi: 9 dni urlopu

Slawa Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Czesc
    > Mam pytanie odnośnie wyliczania urlopu. Jestem po
    > studiach, pracowalem wczesniej na umowe zlecenie
    > ale z tego co wiem nie dolicza sie ona do wymiaru
    > urlopu. Tak wiec zaraz po studiach przez pierwsze
    > 2 lata pracy przysluguje mi 20 dni urlopu/rok.
    > Jestem zatrudniony na um. o prace od polowy
    > sierpnia 2004. Jesli dobrze licze to do konca 2004
    > roku wymiar urlopu wynosi (4,5 miesiaca pracy) -
    > 7,5 dnia urlopu - nie wiem jak to sie zaokragla
    > czy jest to 7 czy 8?
    > Nastepna sprawa:
    > czy okres 2 lat przepracowania liczy sie jak w
    > moim przypadku do konca 2006 roku czy tylko do
    > polowy sierpnia 2006 a od tego czasu do konca roku
    > liczy sie wymiar 26 dni urlopu.
    > Czyli 7,5 miesiaca - wymiar urlopu w stosunku
    > rocznym 20 dni (12,5 dnia urlpu i tu znow jak to
    > sie zaokragla?)
    > i dalej 4,5 miesiaca - wymiar urlopu w stosunku
    > rocznym 26 dni (9,75 dnia urlopu)?
    > Bardzo serdecznie prosze i dziekuje za
    > wyczerpujaca odpowiedz.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~almetka [83.24.178.*]
    Witam
    Mam problem z wyliczeniem urlopu.
    Jestem po studiach magisterskich, które rozpoczełam w 1997r. i absolutorium otrzumałam w czerwcu 2002r., jednak pracę dyplomową obroniłam dopiero w lipcu 2005r.
    Pracuję na pełnym etacie od stycznia 2001r. do chwili obecnej nieprzerwanie.
    Czy dobrze mi się wydaje, że w chwili obrony nabyłam prawo do 26 dni urlopu?
    5lat studiów (liczone jako 8 lat pracy)+ dwa lata pracy (liczone od czerwca 2002r.)

Pozdrawiam
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~martka [84.40.221.*]
    Mam pytanie, ponieważ w kwietniu tego roku ukończyłam studia z tytułem inżyniera a od grudnia 2006 pracuję na umowę o pracę i chciałabym się dowiedzieć czy w następnym roku należeć mi się będzie urlop 26 dni czy nadal 20 ponieważ narazie mam 20 dni proszę mi to wyjaśnić ponieważ każdy inaczej mówi z tego co czytałam to za ukończenie studiów jest 8 lat plus to co już do tej pory przepracowałam czyli z moich wyliczeń wychodzi że w grudniu będe miała 2 lata pracy to w następnym roku powinnam mieć urlop 26 dniowy czy to prawda?
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~martka [84.40.221.*]
    Mam pytanie, ponieważ w kwietniu tego roku ukończyłam studia z tytułem inżyniera a od grudnia 2006 pracuję na umowę o pracę i chciałabym się dowiedzieć czy w następnym roku należeć mi się będzie urlop 26 dni czy nadal 20 ponieważ narazie mam 20 dni proszę mi to wyjaśnić ponieważ każdy inaczej mówi z tego co czytałam to za ukończenie studiów jest 8 lat plus to co już do tej pory przepracowałam czyli z moich wyliczeń wychodzi że w grudniu będe miała 2 lata pracy to w następnym roku powinnam mieć urlop 26 dniowy czy to prawda?
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~kuki [83.17.10.*]
    od niedawna pracuje na pół etatu w markecie.Z tego co wiem przysługuje mi 10 dni urlopu,ale dopiero gdy przepracuje 6 miesięcy.Czy to prawda?Czy moge część tego urlopu wykorzystać wcześniej,np. w okresie wakacji letnich?Prosze o szczegółową odpowiedź.Pozdrawiam
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~M.Sz [83.23.58.*]
    Proszę o ustalenie najkorzystniejszego wymiaru urlopu.
    Pracownik od 08/2004 na umowie o pracę.Skończył 5-cio letnie technikum a potem skończył 4 letnie studia inżynierskie?/ co prawda studiował je 8 lat/Przez okres pracy własnie kończł te studia.Czy można mu zsumować 5 lat technikum i 4 lata studiów a za pracę nic nie doliczyć.Czy jest wersja lepsza.Pozdrawiam M.Szudrowicz
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~jolanta zawadzka [85.128.69.*]
    Czy do wymaiaru urlopu wlicza sie prowadzenie działalności gospodarczej
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~jolanta zawadzka [85.128.69.*]
    Czy do wymaiaru urlopu wlicza sie prowadzenie działalności gospodarczej
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Antonina [83.19.72.*]
    Witam, chciałabym się dowiedzieć czy praca na umowę zlecenie wlicza się do lat pracy (pracowałam rok czasu w tej samej firmie gdzie obecnie uzyskałam umowę na czas określony )- głównie chodzi o wymiar urlopu. Dziękuję.
    Pozdrawiam
    Antonina
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~MADZIA [83.5.64.*]
    Od czerwca 2003 -do dzisiaj prowadzę własna dziłaność gospodarczą.Międzyczasie skończyłam studia licencjackie.oBECNIE CHCĘ PODJĄĆ PRACE W OGÓLNOPOLSKIEJ FIRMIE I DALEJ PROWADZIĆ DZIAŁALNOŚĆ.ILE NALEŻY MI SIĘ URLOPU?

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŻ
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~Zofia [83.20.176.*]
    Zofia;

Jeśli pracuję na 1/2 etatu czyli od 7 do 11 i mam podstawę do urlopu 26 dni jak obliczyć mam swój urlop.
    NP.
    26 dni *8 godz= 208 godz.
    13 dni * 4 godz.= 52 godz.
    II- przykład
    208 godz.: 1/2 etatu = 104 godz.
    104 godz.- 52 godz.=52 godz
    Jeśli wg.etatu mam 13 dni od podstawy to winnam mieć 104 godz. a nie 52 .
    czy tojest prawda.?
    jak to się ma do mojego zatrudnienia.

Proszę o szybką odpowiedź.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~jaga52 [85.232.230.*]
    pracuję na 1/2 etatu na podstawie umowy o pracę.pracamoja wygląda tak dwa dni pracuję po 10 godz.i dwa dni mam wole.Czy przysługuje mi urlop wypoczynkowy i jak to wyliczyć.Przełożony mówi że urlop mi się nie należy.
  • Re: wymiar urlopu Autor: ~jaga52 [85.232.230.*]
    Zofia Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Zofia;
    >
    >
    > Jeśli pracuję na 1/2 etatu czyli od 7 do 11 i mam
    > podstawę do urlopu 26 dni jak obliczyć mam swój
    > urlop.
    > NP.
    > 26 dni *8 godz= 208 godz.
    > 13 dni * 4 godz.= 52 godz.
    > II- przykład
    > 208 godz.: 1/2 etatu = 104 godz.
    > 104 godz.- 52 godz.=52 godz
    > Jeśli wg.etatu mam 13 dni od podstawy to winnam
    > mieć 104 godz. a nie 52 .
    > czy tojest prawda.?
    > jak to się ma do mojego zatrudnienia.
    >
    >
    > Proszę o szybką odpowiedź.
  • Urlop a działalność gospodarcza Autor: ~Agnieszka P. [83.20.121.*]
    Pracuję w firmie, która zatrudniająć mnie zarządała abym załóżyła działalność gospodarczą. Prowadzę biuro i jest to 40 godzin tygodniowo. Jak wygląda sprawa urlopu w moim przypadku?
    Nie jest to moja 1 praca i łącznie mam ponad 10 lat pracy (wliczając okres studiów).
    Proszę o wyjaśnienie.