• 2-3.X Energy Days w Katowicach Autor: ~BOLO [109.197.188.*]
    Liczymy na ciekawe informacje dla Grenevia, której biurowiec notabene znajduje się przy MCK.

• Re: 2-3.X Energy Days w Katowicach Autor: ~MM [77.255.160.*]
    Ciekawe na jakim etapie są przygotowania do produkcji Polskiego wiatraka. Zarząd jak zwykle słaba informuje rynek trochę gdzieś ma inwestorów.
  • Re: 2-3.X Energy Days w Katowicach Autor: ~famur [188.146.160.*]
    Polski wiatrak już powstaje w Trójmieście. Niestety fabrykę postawiła konkurencja
  • Czy koniec 1,5-rocznej korekty? Autor: dr Arek [89.234.246.*]
    Właśnie po półtora roku znów kupuję akcje GEA :) Moja prywatna analiza poniżej:
    1. Tutaj na forum zniechęcenie do akcji GEA od miesięcy jest wielkie (sygnał zakupu).
    2. Hossa na GEA rozpoczęła się w listopadzie 2020 pięciofalowym impulsem wzrostu i trwała do marca 2023 (28 miesięcy). Cena wzrosła z 1,40zł do 3,80zł (+170%).
    3. Następnie rozpoczęła się trzyfalowa korekta tego wzrostu i zakładam, że właśnie ta korekta się kończy (18 miesięcy). Jest na to szansa, ponieważ od 12 września kurs zdecydowanie odbija się od około 2zł, co stanowi DOKŁADNIE 61,8% zniesienia tamtej hossy.
    4. Na wykresie tygodniowym MACD daje sygnał zakupu, a średnie 100 i 200 tygodniowe ułożone są na długofalowy wzrost. Przy czym odchylenie od rosnącej średniej 200 tygodniowej wynosi aż 33% co jest średnioterminowym sygnałem zakupu.
    5. Od kwietnia 2024 na dziennym MACD występują pozytywne dywergencje (sygnał zakupu).
    6. Fundamentalnie wskaźniki C/Z i C/WK są śmiesznie niskie a perspektywy na długie lata dobre.
    7. Fundamentalnie ocena stanu finansów spółki Altaman EM-Score jest na najwyższym poziomie AAA a Piotroski F-Score na dobrym poziomie 6.
    Wszystko co opisałem stwarza duże szanse na zmianę sentymentu do akcji GEA w średniej i długiej perspektywie. Oczywiście jest też wariant pesymistyczny, że korekta nie zatrzyma się na tym 61,8%-zniesieniu i kurs wróci w obszar 1,40-2,00zł. Dlatego w tym momencie mam dopiero 10% wartości portfela, a następne do 10% skupię zarówno w przypadku spadku jak i wzrostu ceny GEA. Oceny tej inwestycji dokonam za rok, albo po 170% wzroście kursu - taki żart na koniec :)
  • Re: Czy koniec 1,5-rocznej korekty? Autor: ~Nimozja [109.197.172.*]
    Te analizy nic nie sugerują,bo kurs jest sterowany przez odpowiednie osoby
  • Re: Czy koniec 1,5-rocznej korekty? Autor: ~janusz [217.96.220.*]
    nie znasz dr arka ? on zawsze kupuje na dołku i sprzedzaje na gurce. milioner.
  • Re: Czy koniec 1,5-rocznej korekty? Autor: ~marek [5.173.222.*]
    ...taka spolka, jak ortografia...
  • Re: Czy koniec 1,5-rocznej korekty? Autor: dr Arek [89.234.246.*]
    Na razie nie da się dokupić taniej. Rysuje się fajny wykres :)
[x]
GRENEVIA -0,90% 3,30 2025-10-09 17:04:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.