Właśnie po półtora roku znów kupuję akcje GEA :) Moja prywatna analiza poniżej: 1. Tutaj na forum zniechęcenie do akcji GEA od miesięcy jest wielkie (sygnał zakupu). 2. Hossa na GEA rozpoczęła się w listopadzie 2020 pięciofalowym impulsem wzrostu i trwała do marca 2023 (28 miesięcy). Cena wzrosła z 1,40zł do 3,80zł (+170%). 3. Następnie rozpoczęła się trzyfalowa korekta tego wzrostu i zakładam, że właśnie ta korekta się kończy (18 miesięcy). Jest na to szansa, ponieważ od 12 września kurs zdecydowanie odbija się od około 2zł, co stanowi DOKŁADNIE 61,8% zniesienia tamtej hossy. 4. Na wykresie tygodniowym MACD daje sygnał zakupu, a średnie 100 i 200 tygodniowe ułożone są na długofalowy wzrost. Przy czym odchylenie od rosnącej średniej 200 tygodniowej wynosi aż 33% co jest średnioterminowym sygnałem zakupu. 5. Od kwietnia 2024 na dziennym MACD występują pozytywne dywergencje (sygnał zakupu). 6. Fundamentalnie wskaźniki C/Z i C/WK są śmiesznie niskie a perspektywy na długie lata dobre. 7. Fundamentalnie ocena stanu finansów spółki Altaman EM-Score jest na najwyższym poziomie AAA a Piotroski F-Score na dobrym poziomie 6. Wszystko co opisałem stwarza duże szanse na zmianę sentymentu do akcji GEA w średniej i długiej perspektywie. Oczywiście jest też wariant pesymistyczny, że korekta nie zatrzyma się na tym 61,8%-zniesieniu i kurs wróci w obszar 1,40-2,00zł. Dlatego w tym momencie mam dopiero 10% wartości portfela, a następne do 10% skupię zarówno w przypadku spadku jak i wzrostu ceny GEA. Oceny tej inwestycji dokonam za rok, albo po 170% wzroście kursu - taki żart na koniec :)