• Emeryt czy inwestować ze sp. z o.o. Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]

Okazuje się, że sama Tesla X nie załatwi mi podatków w spółce :-).

W internecie nie znalazłem nic konkretnego i może Ty -~emerycie poradzisz ?

Mam trochę kasy w swojej sp z o.o. (teoretycznie - żona jest drugim udziałowcem, żeby nie płacić zusu).

Czy można inwestować jako spółka i ile z tym dodatkowej roboty ?
    Mam na myśli księgowanie - czy trzeba księgować w spółce każdą operację (i płacić podatki co miesiąc) , czy wystarczy "jakoś" rozliczyć zysk / stratę z inwestycji co rok, tak jak osoba fizyczna ?

Mój księgowy nigdy się z tym nie zetknął (pewne, że będzie chciał od razu podwyżkę za rozliczanie spółki), a w biurze maklerskim mówią, że nic nie wiedzą...

~emeryt - a może ktoś inny już to robi - proszę o podpowiedź.

• Re: Emeryt czy inwestować ze sp. z o.o. Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    co to, biznesmenów nie ma na Enerdze ?
  • Emeryt czy inwestować ze sp. z o.o. Autor: ~emeryt [31.60.17.*]
    Witam serdecznie nie jestem wszechwiedzący ...osobiście wykonuję zawód inwestor giełdowy jednak inwestuję jako przysłowiowy Kowalski na rachunku swoim oraz w imieniu osób mi bliskich choć są to głównie rachunki IKE...Mam wiele takich IKE na rózne osoby i Optymalizacje podatkową w moim przypadku robię wykorzystując IKE swoje i swoich najbliższych a nawet na dalszą rodzinę do których mam pełne zaufanie ...więc nawet z IKE nie muszę składać deklaracji ,a na niektórych IKE mogę już wypłacać całkowicie bez podatku Belki ,potem wykorzystuję zwolnienie z darowizn wśród bliskich ...Działalność gospodarczą w takiej formie prowadziłem bardzo a to bardzo dawno sprowadzając towary z Chin głównie rowery i dystrybuując je bezpośrednio do sklepów ...zrezygnowałem z tego i zostałem rentierem pomnażającym kapitał na GPW ...w międzyczasie cały czas nie doceniałem gruntów ,bylem spadkobiercą pastwisk /łąk/ nawet nie płaciłem za nie podatków tylko robiła to rodzina która to wykorzystywała nawet mogli zasiedzenie tego zrobić i przejąc ale wychowani byli aby być uczciwym ...Tak się złożyło że na moich i innych pobliskich terenach rolniczych w Niepołomicach MAN postanowił wybudować swoje fabryki ...zmienili plan zagospodarowania na tereny przemysłowe i trochę grosza wpadło ...Wracając do pytania to w internecie jest wiele materiałów na ten temat i mogę powiedzieć że można bo będąc w różnych Porozumieniach Akcjonariuszy /mając dostęp do członków to tylko ja zetknąłem się z członkami którzy mieli akcje jako spółka z o.o ...Jednak ja tego nie praktykowałem i nie wiem czy podatkowo to korzystne ,może potrzeba rozszerzenia działalności o taką czynność a może nie ale to nie są trudne pytania tylko należy dotrzeć do kompetentnych osób ,możesz bezpłatnie na infolinię informacji podatkowej zadzwonić czy darmowo w urzędzie skarbowym ,jak będziesz miał podstawy to aby pogłębić temat płatna konsultacja u nie wiem doradcy podatkowego czy prawnika ...prosto o prawie portal był też stroną sprawy o delisting może On ma wiedzę ,ogólnie należy szukać kompetentnej osoby po pozyskaniu informacji warto zawnioskować o indywidualną interpretacje podatkową czy prawidłowo to chce się robić...Dodatkowo wśród członków GG powinny być też osoby które mają akcje kupione jako firma zadzwoń Pan Jan może da kontakt albo może zna takie osoby lub da kontakt do prawników wspierających GG i cos ci doradzą .Ja niestety tak nie inwestowałem
    ~emeryt, dziękuje.

Bardziej konkretnego ktoś, coś ?
  • Re: Emeryt czy inwestować ze sp. z o.o. Autor: ~xyz [46.151.115.*]
    Pytałem się swojej księgowej -powiedziała ,ze spółka z o.o może inwestować na GPW-tylko oddzielny rachunek ,nie prywatny,czyli pewnie umowa z biuro maklerskie-spółka
  • Re: Emeryt czy inwestować ze sp. z o.o. Autor: ~LechWalesa [37.31.142.*]
    Tak, ale później jak to księgować, każdą pozycję to dużo roboty dla księgowego.
  • Re: Emeryt czy inwestować ze sp. z o.o. Autor: ~xyz [46.151.115.*]
    wydaje mi się,że to niekoniecznie,przeciez co miesiąc wysyłasz wyciąg z konta do księgowego-powiedzmy co miesiąc wpłacasz 10 000 pln do dm.więc rozchód ze spółki masz udokumentowany-jak założenie lokaty terminowej.W kwietniu PIT z DM zysk/strata za dany rok -19% Belki do zapłaty i ew zwrot kapitału i zysku do spółki.Tylko,że ten zysk z GPW pewnie podwyzszy CIT-chwała PiS ,że 9%:-))))))/nie mogłem sie powstrzymać-sorki/.Kwestia czy dalej bedziesz chciał ten zysk z GPW wypłacac-wtedy znów 19%Belki,czy zostawiasz w spółce jako kapitał itd
    Dnia 2024-10-01 o godz. 17:21 ~xyz napisał(a):
    > wydaje mi się,że to niekoniecznie,przeciez co miesiąc wysyłasz wyciąg z konta do księgowego-powiedzmy co miesiąc wpłacasz 10 000 pln do dm.więc rozchód ze spółki masz udokumentowany-jak założenie lokaty terminowej.W kwietniu PIT z DM zysk/strata za dany rok -19% Belki do zapłaty i ew zwrot kapitału i zysku do spółki.Tylko,że ten zysk z GPW pewnie podwyzszy CIT-chwała PiS ,że 9%:-))))))/nie mogłem sie powstrzymać-sorki/.Kwestia czy dalej bedziesz chciał ten zysk z GPW wypłacac-wtedy znów 19%Belki,czy zostawiasz w spółce jako kapitał itd

dziękuję za wywód - spółka żadnego pitu (pi8c) nie dostaje do kwietnia !

czy naprawdę nikt z czytających nie inwestuje poprzez sp. z o.o. ?
[x]
ENERGA -0,41% 14,56 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.