Prowadze hurtownie spozywcza jako osoba fizyczna (wpis do ewidencji o nazwie np P.H LOTOS Jan Kowalski). Teraz mam okazje zalozyc sklep obuwniczy. Czy jest mozliwosc zeby sklep byl ten prowadzony na odzielnej ksiazce i mial inna nazwe np. Sklep u Benka. Podatek oczywiscie placilbym jeden wspolnie z dwoch ksiazek. Co nalezy zrobic:
1. We wpise dopisac tylko ze dzialalnosc prowadzona pod nazwa P.H LOTOS Jan Kowalski i pod nazwa Sklep u Benka
2. Czy moge miec dwie rozne pieczatki z tym samym nipem
3. Czy musze na Sklep u Benka wystapic o nowy regon
4. Czy zglaszam sie poraz drugi do zus
5. czy zglaszam cos w US?
1. jest tylko jedna nazwa firmy !! ale nad wejsciem do sklepu napisz sobie sklep u janka nie ma problemu np. sklep real sie nazywa a nazwa firmy Real Sp. Komandotow..... itp....
2. Mozesz miec 2 pieczatki ale na kazdej z nich musi i tak pisac ta sama nazwa firmy to samo nazwisko ten sam nip
3. tak musisz bo dodasz nowe pkd
4. nie z zusem masz spokoj
5. tak NIP-1 aktualizacyjny albo NIP-2 jesli to spolka musisz podac np. gdzie bedzie znajdowal sie ten sklep obuwniczy
ps. Szczesliwego Nowego Roku i jak cos polecam sie na przyszlosc :)
a czy nie mozna tego podciagnac pod przedsiebiorstwo wielozakladowe i wtedy we wpisie do eiedencji dzialalnosci wpisuje dwie nazwy po przecinku, do regonu wystepuje o dopisanie jednostki lokalnej, i moge miec dwie pieczatki (powstaja tak jakby dwa zaklady - przedsiebiorstwo wielozakadowe),
doczytalam tylko ze prowadze w kazdym zakladzie KPiR
place jedne wspolny podatek po zsumowaniu ksiazek
nie musze sie juz zglaszac do ZUSU tu mam spokoj
nie slyszalem o takich praktykach z tego wzgledu ze... po co Panu 2 pieczatki ?
znam przypadek gdzie zona prowadzila sklep spozywczy.. teraz ma i sklep i osrodek szkolenia kierowcow..
zmiana na OSK.. Jan Kowalski firmy..
czyli poprostu jak klient w sklepie poprosi o FV to wystawi mu FV i w naglowku nie bedzie pisalo Sklep Spozywczy Jan Kowalski tylko OSK Jan Kowalski... pytanie co to za roznica ?
Ma czasami znaczenie, moja znajomwa ma firme budowlna i teraz ma okazje poprowadzic kancelarie prawnicza jako sieć znanej kancelari w Polsce ale nazwa Kancelari musi byc konktetna typu KANCELARIA PRAWNICZA LOTOS bo tak zycza sobie osoby z gory, wiec napewno faktur z budowy nie bedzie wystawiac z ta nazwa tylko z taka jaką miala dotychczas.W vacie nie ma porblemu bo sklada jedna deklracje VAT ze swoim imieniem i nazwiskiem. Prowadzi 2 KPiR, sumuje miesiecznie placi jeden podatek PIT 5. Ale faktury i pieczatki wystawia na dwie firmy konkretne.
Witaj Mandy,
czytałam na forum ze Twoja znajoma miała okazję otworzyć kancelarię prawniczą. Czy otworzyła juz?
Pytam gdyż obecnie mam mozliwość otworzenia niura rachunkowego a od lat prowadze biuro podróży. Chciałabym równiez użyć innej nazwy i zastanawiam jak to zgłosic do urzędów.
Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzieczna.
Masz racje sa szczegolne przypadki ja w tym wypadku dalbym nazwe firmy budowlanej Kancelaria..... . Musialby byc wyjatkowy przypadek (choc tego sobie nie wyobrazam) zeby klient ktoremu stawiam com powiedział ze nie chce korzystac z moich uslug bo nazywam sie kancelaria.
w zasadzie juz podjelam decyzje - rozszerzam dzialalnosc ale nazwe bede miala taką samą - jest o tyle ogólna ze nie wskazuje na konkretną dzialalnosc. Dodatkowo pomyslalam ze bede promowac marke -np nazwe mojej strony internetowej.
dzieki