W najbliższym czasie chciałabym otworzyć sklep zaopatrzenia medycznego, dokładniej zaopatrzenie stomatologów, protetyków i ortodontów. Niestety nie mam pojęcia od czego zacząć od strony formalnej, nigdzie nie mogę uzyskać informacji, jakie są wymogi sanitarno-gospodarcze, czyli jaki budynek muszę mieć, czy potrzebne są jakieś szkolenia pracowników itp. Oczywiście chciałabym także wiedzieć, czy jest możliwa jakaś dotacja z Unii i jeśli tak, to jak to wygląda procentowo w stosunku do całej inwestycji oraz jak wyglądają formalności z tym związane.
Proszę o wszelkie informacje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich na forum :)
Moja KOleżanka posiada taki sklep, który mieści się na parterze starego budynku w mieszkaniu przystosowanym do tego celu. W pokoju są regały, na których przechowuje do sprzedaży towar.
Przede wszystkim, zna się na towarze. Często kupuję u Niej drut dentystyczny i cement do celów wędkarskich. Czy oznacza to, że posiada jakieś w tym zakresie wykształcenie? Nie wiem.
Ale wiem z doświadczenia (napisałem setki biznes planów), że dotację otrzymują ci, co posiadają wyuczony zawód w tym, do czego potrzebują dotacji. Często musiałem zmieniać profil, bo klient nie otrzymywał dotacji i w drugim podejściu dotację otrzymywał.
Aby otrzymać dotację, musisz mieć wkład własny (od 10% do 50% średnio). To będziesz wiedzieć kontaktując się z odpowiednią instytucją finansową, która takie dotacje przyznaje/zarządza nimi w Twoim regionie.
Jak to wygląda: zgłaszasz się do instytucji, spisują formularze i czekasz (często na kurs). Kurs trwa przeważnie tydzień. Uczą Cię podstaw biznesu (szereg tematów). Zdajesz egzamin i piszesz biznes plan. Znowu czekasz - czasami rok. W tym czasie załatwiasz formalności, o które poprosi Cię instytucja finansowa.
Więcej informacji uzyskasz u źródła, a więc udaj się do instytucji finansowej, która zarządza dotacjami w Twoim regionie.